Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Domarna måste våga stå emot lagen med stor publik”

Ahmed Yasin.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Yasin under BK Häckens träningsläger i Portugal.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: THOMAS JOHANSSON / TT

LAGOS. Ahmed Yasin, 28, gjorde fem poäng i fjol när laget slutade sexa. 

GT satte sig ner med BK Häcken-stjärnan och pratade om självkritik, kravbild, UFC och domarnivån i allsvenskan. 

– De måste våga stå emot lagen som har stor publik. Jag har själv spelat i AIK och vi fick tveksamma domslut med oss, säger han. 

”Jag gjorde för få poäng”, konstaterar Ahmed Yasin om sin säsong i fjol.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Den offensive yttermittfältaren svarade för två mål och tre assist på 27 matcher i fjol. 

– Jag gjorde för få poäng. Det är en fråga som har ställts jävligt mycket nu, men jag gör mitt yttersta för att vara så bra som möjligt det här året så att jag gör många poäng och hjälper laget framåt. Jag har jävligt stor press på mig själv och är aldrig nöjd, säger Ahmed Yasin dagen före hemresan från Portugal. 

Har ni gjort någon djupare analys på varför de blev så för din del? 

– Jag har pratat med tränarna och kollat klipp från förra året om var mina avslut kommer ifrån. Man kanske kan ta sig ett steg närmare målet och ta avslut då i stället. Det är smådetaljer. Men jag har ändå haft inspel som det ska vara mål på, men då har andra kanske inte haft rätt avslut. Det handlar lite om tur också. 

Yasin under BK Häckens träningsläger i Portugal.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Då hade jag hållit på med UFC i stället”

Ahmed Yasin är tydlig med att han inom kort vill i väg till en stor klubb i en bra liga i Europa. 

– Det finns mycket att hämta och hade jag inte känt att jag hade potentialen för att nå min dröm så hade jag hållit på med UFC i stället. Det är min grej, det gillar jag som fan. Jag kollar mycket på UFC och har själv tränat mycket boxning när jag var yngre. Jag gillar när man får saker gjort på ett gym, jag gillar att svettas för då vet man att man har gjort något bra. Den träningen har varit perfekt för mig. 

I Lagos har den irakiske landslagsmannen nött avslut och inlägg på perfekta gräsplaner. 

– Det är som en dröm. Man vill ut och träna hela tiden. När man kommer till GPA (Häckens anläggning) och Bravida Arena och ser det där konstgräset… med all respekt mot klubben... men jag tror att alla fotbollsspelares dröm är att få spela på riktigt gräs. Personligen så höjs jag en nivå av att spela på gräs. 

Patrik Wålemark.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

I år har 28-åringen fått en yngre konkurrent på högerkanten. Patrik Wålemark, 18, som hämtades från nyblivna division 1-klubben Qviding, har sett överraskande stark ut på försäsongen. 

– Han är en duktig spelare faktiskt. Han har gjort det bra på träningarna. Behöver kanske lite mer fysik och rutin, men det kommer. En ung spelare som är på väg framåt, säger Ahmed Yasin. 

”Vi hittade ingen på hans nivå”

Är det någon annan av de yngre som utmärkt sig? 

– Ali Youssef har gjort några bra matcher och träningar. Och Imam (Jagne) har varit duktig. Det finns mycket potential i den spelaren. 

Ahmed Yasin ser stor potential i flera av BK Häckens unga spelare.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Är du besviken över sjätteplatsen i fjol? 

– Ja, det är jag. Vi tappade mycket när vi förlorade Alexander Jeremejeff i somras, det blev ett stort hål där uppe att fylla. Vi hittade ingen på hans nivå. Sedan tyckte jag att matchen mot AIK… hade vi vunnit den hade vi nog varit med och slagits högre upp. 

Ett möte på Hisingen som AIK vann efter en rad omdiskuterade domslut. Ahmed Yasin jämför med Atlantic Cup i Portugal där tuffare spel har tillåtits. 

– Det varnas inte bara för sakens skull. Inget illa mot domarna i allsvenskan, men nivån måste höjas lite till och de måste våga stå upp mot storlagen som har stor publik. Det är irriterande, det tar mycket på energin. Går man in och tacklar kan man få en varning för ingenting. 

– Jag har spelat AIK i fyra år och vet hur det har varit när vi mött lite mindre klubbar. Jag ska inte säga att vi haft domaren på vår sida, absolut inte, men vi har fått domslut med oss som kanske har varit tveksamma. 

Yasin anser att man ska ha högre krav på BK Häcken.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Dyrare grejer håller oftast längre”

BK Häcken har som uttalat mål att inom kort vinna SM-guld och pengar finns. 

Ahmed Yasin anser att man ska ha högre krav på klubben och laget med tanke på vad man har fått ut hittills. 

– Absolut. Vi har fan slagits om de tre platserna där uppe i fem-sex år, alla klubbar i allsvenskan har väldigt stor respekt för oss, det ser man, men vi kan göra det ännu bättre. 

Vad krävs för att ta nästa steg? 

– Jag har sagt det till många tidningar och det kanske har blivit en jobbig grej, men klubben borde vara mer kaxig. Men ambitionen finns och rätt människor jobbar i Häcken nu för att vi ska kunna ta nästa steg. Marcus (Jodin, klubbchefen) och Martin Ericsson (assisterande sportchef) har kommit in och det är bra driv i båda. Vi är på väg någonstans, men när det exploderar får vi se. En dröm för mig hade varit att vinna cupen i vår och ta oss ut i Europa och till hösten slåss om de tre platserna där uppe. 

”Spenderar man pengar får man ut mer”, menar Yasin.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Borde klubben satsa mer pengar på toppspelare?

– Det kostar att ligga på topp, det är ett faktum. Spenderar man pengar får man ut mer. Det är som att köpa en vara, dyra grejer håller oftast längre i längden än vad billigare grejer gör. Men sedan måste man vara smart också, det är inte bara att kasta ut pengar här och där. 

BK Häcken har investerat i den finländske landslagsanfallaren Jasse Tuominen, 24. Tanken är att han ska fylla luckan efter Jeremejeff. 

– Jasse ser finare och finare ut. Jag har hittat honom rätt bra under matcherna och det känns som att vi klickar. Det är kul att spela med bra spelare som kan tänka fotboll.