Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det var hemskt – jag kände mig helt knäckt”

Mikael Nilsson när VM-laget från 1994 spelade en jubileumsmatch i Båstad 20 år efter bronset.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Blåvitts startelva i Champions League-matchen mot Milan 1992. Bakre raden från vänster: Thomas Ravelli, Mikael Nilsson, Ola Svensson, Johnny Ekström, Thomas Andersson, Håkan Mild. Främre raden från vänster: Stefan Rehn, Magnus Johansson, Peter Eriksson, Tore Pedersen, Pontus Kåmark.Foto: BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Mikael Nilsson i duell med Alessandro Costacurta när IFK Göteborg mötte Milan i Champions League 1992.Foto: BILDBYRÅN

Mikael Nilsson, Blåvitt-legendaren som var en del av det svenska VM-laget som tog brons 1994, var ordentligt sjuk i covid-19 under våren.

Än i dag är han inte helt återställd.

– Det var hemskt… Jag låg där helt hjälplös i sängen… Isolerad och hade inte ens någon att prata med, säger 51-åringen till Skövde Nyheter.

Det var i våras som Mikael Nilsson insjuknade.

Han var sängliggande i sex dagar, drabbades av i princip alla symptom som är typiska för covid-19 utom andningsbesvär, men behövde aldrig söka sjukvård.

Sjukdomen kom och gick under tre veckor, som han beskriver det.

– Ett test har jag inte gjort förrän långt efteråt och då fick jag det bekräftat, jag har haft covid-19 och nu med facit i hand känns det ändå skönt att ha haft det. Jag menar, nu behöver jag inte gå omkring och oroa mig inför hösten, säger Mikael Nilsson till Skövde Nyheter och berättar att alla hans närmsta anhöriga, utom dottern som bor i Stockholm, också har haft sjukdomen.

Mikael Nilsson i Blåvitt-tröjan 1998.Foto: BILDBYRÅN
Mikael Nilsson i Blåvitt-tröjan 2001.Foto: BJÖRN LINDGREN / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs startelva i Champions League-matchen mot Milan 1996. Bakre raden från vänster: Stefan Lindqvist, Jesper Blomqvist, Mikael Nilsson, Teddy Lucic, Stefan Pettersson, Thomas Ravelli. Nedre raden från vänster: Magnus Erlingmark, Jonas Olsson, Andreas Andersson, Niclas Alexandersson, Stefan Landberg.Foto: BILDBYRÅN

”Det är riktigt jobbigt”

Fotbollsprofilen, vars fullträff mot PSV Eindhoven 1993 rankas som ett av tidernas snyggaste frisparksmål, var sjuk från och till i tre veckor. 

Fortfarande i dag säger han att han inte är helt återställd. 

Normalt sett är Falköpingssonen vältränad, cyklar mycket och spelar en hel del golf. Nilsson har 1,2 i handicap och spelade nyligen en tävling i H50-klassen på den svenska seniortouren.

– Jag känner mig inte helt frisk än… Orken vet du, det är nästan helt väck. Det är nätt och jämt att jag klarar av att spela en golfrunda över 18 hål, det är riktigt jobbigt. Det känns frustrerande, det kan jag lova.

Den svenska VM-truppen 1994 med Mikael Nilsson som trea från vänster på den främre raden.Foto: BILDBYRÅN
Mikel Nilsson 1994.Foto: BILDBYRÅN

”Fattar inte att folk vågar chansa”

Han säger att han är ett levande bevis för hur verkligt hårt man kan drabbas om man får covid-19 och han ”fattar inte att folk vågar chansa”.

– Jag var till att börja med inte utanför dörren på sex veckor, jag minns att under april var jag som längst från hemmet när jag var ute och tog lite luft på altanen. Jag kände mig helt knäckt, säger han till Skövde Nyheter.

Mikael Nilsson spelade i IFK Göteborg mellan 1987 och 2001 och gjorde sammanlagt imponerande 609 matcher i den blåvita tröjan. När Blåvitt fick frispark på offensiv planhalva hördes ofta ramsan ”Mikael Nilsson skjuter för att döda” från läktarna.

Han gjorde 22 landskamper och var en del av den svenska VM-truppen som tog brons i USA 1994.

 

LÄS MER: Mikael Nilsson har gjort IFK:s snyggaste Europamål

LÄS MER: Förre Blåvitt-talangen om kampen mot corona

LÄS MER: Stefans filmer visar: Kampen mot corona