Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det ser betydligt bättre ut nu än för ett år sedan”

IFK Göteborgs ordförande Mats Engström.Foto: HENRIK JANSSON
IFK Göteborg befinner sig på Algarvekusten i Portugal på träningsläger.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG/LAGOS. IFK Göteborg brottas alltjämt med stora driftunderskott.

Men det ekonomiska läget ljusnar.

– Det ser betydligt bättre ut nu än för ett år sedan, säger Blåvitts ordförande Mats Engström.

IFK Göteborg befinner sig på Algarvekusten i Portugal på träningsläger.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

IFK Göteborg har i flera år dragits med ekonomiska problem

Under 2018 gick Blåvitt back hisnande 33,5 miljoner kronor på driften, vilket var mer än en fördubbling jämfört med föregående år (16,0). 

Resultatet räddades av ett stort transfernetto på 37,7 miljoner kronor där Pontus Dahlbergs övergång till Premier League-klubben Watford stod för en betydande del. Klubben tappade i intäkter på publik, sponsorer, reklam, medlemsavgifter och ”merchandise” (kringprodukter). 

Totalt redovisade IFK Göteborg en vinst på 1,3 miljoner kronor för 2018. 

– 2018 visar tydligt hur viktigt det är med en ekonomi i balans. Vi kan inte bedriva en verksamhet som är helt beroende av transfers, men inte heller spara oss ur återkommande underskott. Enkelt uttryckt måste vi öka intäkterna, samt förbättra nettoeffekten av dem, sa ordföranden Mats Engström på årsmötet i mars.

Ett av Mats Engströms viktigaste uppdrag är att skapa en ekonomi i balans för IFK Göteborg.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Driftunderskott i år igen

IFK Göteborg kommer att redovisa ett plusresultat även i år, men resultatet tyngs av fortsatt höga driftunderskott trots att klubben jobbat hårt för att minska kostnadskostymen. På den årliga sponsorträffen i höstas meddelade klubbdirektören Max Markusson, enligt GT:s uppgifter, att klubben kommer att backa cirka 20 miljoner på driften i år

– Jag tänker inte kommentera några summor, men driften har gått bra mycket bättre än i fjol och vår målsättning är att minska driftunderskottet ännu mer. Vi har gjort ett bra år ur alla perspektiv, nu gäller det att se hur vi kan förvalta det på ett klokt sätt. Vi har relativt god kontroll och gör budgetavvägningar inför 2020, sa Markusson då.

De exakta siffrorna kommer att presenteras på årsmötet i mars. På sponsorträffen klargjorde Markusson att driftunderskottet nästa säsong väntas sjunka till ”15-17 miljoner”, enligt GT:s uppgifter. 

Blåvitts klubbdirektör Max Markusson och ordförande Mats EngströmFoto: THOMAS JOHANSSON / TT

Kommer att gå plus 2019

Ordförande Mats Engström väljer att se positivt på läget. När GT träffar honom under Blåvitts träningsläger i Portugal säger han: 

– Den viktigaste frågan är att fortsätta hålla i våra planer. Vi har lagt en verksamhetsplan som sträcker sig fram till 2023 och det gäller att vi fullföljer den på ett bra sätt och ser till att vi får en ekonomi i balans och fortsätter att utveckla våra spelare och vår grupp på ett bra sätt.

Hur ser det ut med ekonomin nu?

– Vi är på väg att slutföra det arbetet. Just nu sitter revisorerna och går igenom vår verksamhet för 2019. Det ser betydligt bättre ut än vad det gjorde för ett år sedan och vi kommer att kunna leverera ett positivt resultat för 2019 som vi ska jobba vidare med och förfina.

Kan ni lägga mer pengar på spelare nu?

– Vi har fyllt på allteftersom, men som du har hört från de andra (tränare och sportchefer) har vi ett behov av att komplettera truppen. Det gäller att vi hittar rätt och kan göra det på ett bra sätt.

IFK Göteborg är främst ute efter en mittback och en anfallare för att spetsa truppen inför årets säsong.

TV: Se intervjun med Mats Engström

IFK Göteborgs ordförande Mats Engström om läget i Blåvitt 2020.