Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det kom fram saker som var rena lögner”

Jonas Eriksson efter skandalen mellan IFK Göteborg och Malmö FF 2016.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES
Mats Gren under sin tid som sportchef i IFK Göteborg.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES
Mathias Klasenius.
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
Tobias Sana, då i Malmö FF, kastade hörnflaggan mot publiken efter att ha fått en smällare kastad mot sig i matchen mellan IFK Göteborg och MFF.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

STOCKHOLM/GÖTEBORG. Jonas Eriksson, 47, sågar Mats Gren, 57, i sin nya bok ”Korthuset”.  Den tidigare toppdomaren anklagar Blåvitts dåvarande sportchef för att ha ljugit efter IFK Göteborgs skandalmatch mot Malmö FF – och för att ha stuckit kniven i ryggen på den assisterande domaren Mathias Klasenius, 46, som skadades av den inkastade ”bangern”.

– Det är ju propaganda för att försöka få en bok såld. Han har ju inte gjort någon research eller kollat upp något, för fan, säger Gren till GT.

Eriksson vägrade till slut att döma Blåvitt så länge Gren var sportchef i klubben.

Jonas Eriksson efter skandalen mellan IFK Göteborg och Malmö FF 2016.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES
Tobias Sana, då i Malmö FF, kastade hörnflaggan mot publiken efter att ha fått en smällare kastad mot sig i matchen mellan IFK Göteborg och MFF.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN

Det är i Jonas Erikssons kommande självbiografi ”Korthuset” som den tidigare toppdomaren tar upp skandalmatchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF våren 2016. 

Klassikermötet fick avbrytas efter att en ”banger” kastats in och smällt intill Tobias Sana, då i Malmö FF, och Jonas Erikssons assisterande domare Mathias Klasenius.

I omklädningsrummet på Gamla Ullevi bedyrade IFK Göteborgs dåvarande sportchef Mats Gren, i dag tränare för BK Häcken i damallsvenskan, att han skulle stötta domarnas beslut att inte fortsätta matchen, uppger Jonas Eriksson i boken.

Men senare upptäckte Eriksson att IFK Göteborg överklagat ”den dom som de tidigare sagt sig acceptera”. 

Mathias Klasenius efter skandalmatchen.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Vägrade döma Blåvitt

Eriksson skriver: ”Alla fina och förstående ord från Mats Gren visade sig vara falska och lögnaktiga. Enligt den överklagan som han skrev under borde matchen ha spelats färdigt.”

Disciplinnämnden avslog IFK Göteborgs överklagan och resultatet 3–0 till Malmö FF kvarstod.

Händelsen fick Eriksson att vägra döma Blåvitt så länge Gren var sportchef. 

I ”Korthuset” skriver han: ”Även om domen stod fast var jag personligen arg och besviken på Mats Gren, för hans uppenbara lögner, hans falska kram och fina ord till Mathias i omklädningsrummet. Jag kände att jag inte var säker på om jag skulle kunna hantera det på ett professionellt sätt när jag träffade honom framöver”.

Eriksson tvekade aldrig att ta beslutet även om han ”trivdes otroligt bra med att döma Blåvitt”, säger han inför bokutgivningen. 

Mats Gren under sin tid som sportchef i IFK Göteborg.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Jag blev arg, ledsen och besviken”

– Det är en sak att tycka olika om en frispark, en straffspark eller en utvisning, säger han. Det är helt okej. Men att komma in och säga att man är överens om allt och sedan hugga kniven i ryggen på framför allt Mathias, att säga att han borde fortsatt. Jag blev arg, ledsen och besviken. Mathias blev ännu mer, säger han.

– Mats var ju inne i omklädningsrummet och bad om ursäkt å IFK Göteborgs vägnar och sa att han varit med om samma sak i Grasshoppers, och förstod hur det var och att vi gjorde det enda rätta som stoppade matchen. Han sa att vi hade full support, att han skulle stötta oss och att idioter måste vi stoppa.

Eriksson berättar att representanter från IFK Göteborg hörde av sig om överklagan. 

– Två stycken från klubben ringde och sa ”Det kom en överklagan från klubben i går och vi står inte bakom den. De sa: ”Jag vet inte vad det beror på, men bara så du vet att vi ogillar det”. Då tackade jag och förstod att det inte var helt synkroniserat.

Presskonferensen efter matchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF. Mats Gren längst till vänster och Jonas Eriksson längst till höger.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES

Ville inte fortsätta döma

Mathias Klasenius slutade samtidigt som Jonas Eriksson 2018 och har i dag ingen koppling till domarskapet. 

När GT når honom berättar han att han har läst boken:

– Jag har läst hela boken och vi bollade också lite under resans gång, främst om de lite hetare bitarna. Det är hans bok och hans ord, men det överensstämmer med min bild, det finns inget som är helt avvikande.

Om matchen i Göteborg säger Klasenius:

– Det var alltid fantastiskt att få komma dit och döma IFK Göteborg. Mäktig stämning, den där Poseidon-låten och ett klassiskt möte med Malmö FF. Det var en intensiv match fram tills bangern kastades in. Jag har inget riktigt minne av just det, mer än att det small till ordentligt runt mig. 

– Sedan, efteråt, när jag går ur min domarroll, blir jag väldigt skakig. Väldigt skakig, och jag tog tidigt beslutet att jag inte ville fortsätta döma. Mats Gren kom in och var väldigt omtänksam och förstående, han var fin och gav mig en lång stöttande kram.

Mathias Klasenius.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Det var rena lögner”

Det som hände efteråt förvånade däremot Mathias Klasenius.

– När han (Gren) sedan skrev under IFK Göteborgs gensvar på vår rapport... där var de väldigt kritiska till att vi inte fortsatte och hävdade att det inte fanns några säkerhetsrisker med mera. Det kom fram saker som var rena lögner som inte sades på matchmötet där domaren, en från varje klubb, polisen och matchdelegaten från förbundet deltog, säger den assisterande domaren och fortsätter:

– Mats Gren kunde ha haft en annan approach, men han var förmodligen pressad av styrelse och supportrar i det läget. Men för oss blev det väldigt personligt och vi valde att inte träffa på Mats Gren igen. Mitt liv har inte stått och fallit med den saken, men där och då var det väldigt jobbigt. Det fanns en sorg i att vi aktivt valde bort något som var en krydda i domarlivet, att döma IFK Göteborg. 

Vad hade du sagt till Mats Gren om ni träffades i dag?

– Jag har inget emot honom som person, men i hans roll där... det hade varit intressant att prata med honom nu i efterhand. 

Mats Gren delar inte Jonas Erikssons bild.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES

Gren: ”Han har inte sagt ett ord”

Mats Gren slår tillbaka mot anklagelserna. Enligt den dåvarande sportchefen var det inte han utan styrelsen som fattade beslutet.

– Att han angriper mig som person förstår jag inte, det var ju ett klubbeslut. Han har ju inte gjort någon research eller kollat upp något, för fan. Och den stora grejen i det hela är ju att det sedan blev ett kollektivt beslut från hela fotbolls-Sverige, att det aldrig får hända något liknande igen, att någon annan ska bestämma resultatet i en match (genom exempelvis påverkan från läktarhåll).

– Och att vissa från vår ledarstab skulle ha ringt honom och sagt att de inte stod bakom klubbens beslut… är det någon överhuvudtaget? Det tror inte jag. Då kan ju jag gärna lika gärna säga att han ljuger om han inte plockar fram namnen. Jag har svårt att se att någon bara sätter sig och ringer Jonas, det låter ju helt otroligt. 

Mats Gren blev förvånad när han fick höra vad Jonas Eriksson skrivit om honom i boken.

– Det är helt absurt att han hoppar på mig som person när han inte har fakta. Han skriver ju som att det är jag som har bestämt från första till sista bokstaven, men jag hade inte formulerat en enda grej i vår överklagan. Jag skrev bara under i egenskap av tillförordnad klubbdirektör. Det gick genom styrelsen och vår juridiska avdelning.

– Det är hans känslor som styr, att han inte tyckte att han kunde döma Blåvitt något mer. Jag hade förväntat mig att han skulle komma och fråga mig om det var något. Så många år efteråt… han har inte sagt ett ord fram till nu. Men det är ju propaganda för att försöka få en bok såld. Han hoppade ju även på Collina och Uefabasen. Ska du släppa en bok så kan det inte vara grejer som folk inte reagerar över. 

Mats Gren betonar att en väldigt viktig sak i sammanhanget var att IFK Göteborg redan på matchdagen efter avbrottet ställde frågan varför inte fjärdedomaren kunde ersätta Mathias Klasenius. 

– Det var aldrig ens en tanke från oss att Klasenius skulle fortsätta då han varit utsatt för knallskottet och inte mådde bra. Vi fördömde hela situationen å det hårdaste och stod aldrig bakom det som hände en endaste sekund. Men att sådana krafter ska få styra svensk fotboll vill ju ingen och ett enigt fotbolls-Sverige fattade ju gemensamt beslutet att detta aldrig mer får hända att inte en match blir färdigspelad, säger Gren och tillägger: 

– Alltså pekade man helt klart på att Erikssons beslut inte var önskvärt alls för svensk fotboll.


Toppdomaren Jonas Eriksson läser ur sin nya bok ”Korthuset” – minns Mourinhos agerande i Supercupen