Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det kan verkligen göra stor skillnad”

August Erlingmark. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Poya Asbaghi. Foto: HENRIK ISAKSSON / TT

GÖTEBORG. Resultaten har inledningsvis gått emot. 

Men August Erlingmark, 21, tycker att IFK Göteborg är på en annan nivå jämfört med samma tidpunkt i fjol. 

– Det är flera snäpp upp och det är jävligt roligt att träna nu, säger mittfältaren. 

21-åringen, som var med på landslagets januariturné i Qatar, har ispåsar på båda knäna efter fredagsträningen på Bravida Arena. 

– Jag har haft problem sedan i höstas och tidigare kunde jag inte ens träna utan voltaren men det slipper jag nu och det är skönt. Vila hjälpte inte, men jag körde rehab under uppehållet och nu är det mycket bättre. Det är bara nu efter passet som det känns lite, annars påverkar det mig inte, säger August Erlingmark. 

Vad lärde du dig på landslagslägret? 

– Man får ju erfarenhet i form av att man får se hur den riktiga landslagsledningen jobbar och det är ändå de bästa spelarna i Norden som är med där. Det gick fort på träningarna och det kändes som att man utvecklades av det och kom hem med ett högre tempo i kroppen. Alla ville verkligen visa upp sig där nere, men det är väldigt bra kvalitet här också om man jämför med samma tidpunkt förra säsongen. Det är många snäpp upp och det är jävligt kul. 

”Tidigare har vi inte klarat av det”

Vad är det som skiljer? 

– Den allmänna kvaliteten. Att vi kan göra grejer och övningar i hög fart, att vi kan ställa höga krav på oss och få det att fungera. Tidigare har vi försökt köra i hög fart men kanske inte klarat av det. Men nu tycker jag att alla verkligen gör det bra. Det är jävligt kul att träna i dagsläget. 

Inte sällan är det den assisterande tränaren Ferran Sibilia som instruerar på träningarna. Katalanen trycker delvis på samma detaljer i spelet som han gjorde förra vintern. 

– Det är grymt, man lär sig grejer hela tiden. Vi har upprepat saker som man kanske hade glömt och behöver fräscha upp. Får vi det på plats blir det bra. 

August Erlingmark i U21-landslagets tröja efter mötet med Island i oktober. Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Mycket handlar om positionering beroende på var boll och motståndare är. Bara ett steg i en annan riktning när passningen ska tas emot kan få stor effekt. 

– Vi tränar på många smådetaljer som man kanske inte ser som åskådare under en match, men på planen kan det verkligen göra skillnad. Jag tycker att det är intressant, jag vill lära mig nya saker och hur man kan se på saker på olika sätt. 

Ferran Sibila. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

IFK Göteborg har på försäsongen förlorat mot danska Ålborg (2-3) och norska Sarpsborg (0-1). På lördagen väntar Helsingborgs IF på Bravida Arena. 

– Det ska bli kul, det är ett bra lag så det blir tufft. Men vi tar steg varje vecka och på träningarna har vi en helhet som sitter ihop på att bra sätt och det ska vi försöka visa mot Helsingborg, säger August Erlingmark. 

Ett annorlunda Helsingborg 

Två träningsmatcher återstår innan det är skarpt läge mot Västerås i Svenska cupen. Tränaren Poya Asbaghi tänker därför börja dra ner på antalet byten så att startelvan blir mer samspelt. 

– Sedan får vi se om vi klarar det, men förhoppningen är att hålla kvar startspelarna lite längre, säger Asbaghi och fortsätter: 

– Det blir kul att möta en seriekonkurrent, en bra värdemätare. I fjol satsade Helsingborg mer på rutin och mindre intensivt spel, nu är truppbygget annorlunda och presspelet aggressivt och man vill kunna vila med boll under längre perioder. Så det är ett ganska annorlunda Helsingborg vi möter.