Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det finns alltid en oro i dessa tider”

Mattias Bjärsmyr.Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs tränare Roland Nilsson.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. IFK Göteborg befinner sig i ett prekärt läge inför avslutningen av allsvenskan.

Och under söndagen kom beskedet att Mattias Bjärsmyr drabbats av corona.

– Chansen att det har spridit sig till andra spelare är minimal, säger Blåvitts sportchef Pontus Farnerud.

Blåvitt åkte på en tung 1–3-förlust borta mot Malmö FF under söndagen.

Och nu är läget minst sagt prekärt inför det avslutande fem omgångarna av allsvenskan, med bara två poäng ner till en negativ kvalplats.

– Alla är medvetna om situationen vi befinner oss i, kanske mer än tidigare. Vi som förening och spelarna har kommit till insikt att det är väldigt tufft. Det gäller göra allt vi kan sista fem matcherna för att ta så många poäng som möjligt, säger Blåvitts sportchef Pontus Farnerud.

Hur tycker du att det påverkat moralen i gruppen?

– Det är tufft så klart, tufft att hitta positiva delar i det. Det är upp till oss som ledare att hjälpa till, få spelarna att känna en positivitet och energi i det vi jobbar med, säger han.

Blåvitt inte oroliga för coronaspridning

Som om den sportsliga uppförsbacken inte vore nog.

Under söndagen meddelade klubben att man fått sitt första fall av covid-19, i form av Mattias Bjärsmyr.

– Vi visste om att det skulle bli viss uppståndelse. Vi har agerat utifrån det Sef-protokoll som vi följt hela tiden och vi isolerade Mattias i tidigt skede från spelartruppen. Just då var han inte positiv för corona, utan det kom i senare skede, berättar Farnerud.

Anledning till att Mattias Bjärsmyr lämnade truppen i början av förra veckan var för att en familjemedlem hade testats positiv för coronaviruset.

”Chansen är minimal”

– När han fick beskedet att en familjemedlem hade fått det så lämnade han spelartruppen i ett tidigt skede, redan i början av förra veckan.  Han gjorde ett test där han var negativ och sen ett när han var positiv. Så det ger svart på vitt att han inte var positiv när han var här med spelartruppen, säger Farnerud.

Så ni är inte oroliga att det ska sprida sig?

– Nej, den chansen är minimal när vi pratat med läkare och gått igenom hela processen. Vi har gjort tester på våra egna spelare och ledare. Nu avvaktar vi och ser om Mattias får ett negativt test under veckan så han kan ansluta till spelartruppen. Men innan han får det så kommer han att vara hemma och isolera sig med familjen.

Blåvitts tränare Roland Nilsson kommenterar beskedet:

– Det är inte positivt så klart. En spelare borta och det finns alltid en oro i dessa tider. Men vi har hanterat det på bästa sätt.

Nilsson: ”Fullt fokus på Örebro – ingenting annat”

IFK Göteborgs nästa match är på söndag då man ställs mot Örebro på hemmaplan.

Därefter väntar i tur och ordning Helsingborg, Häcken, Östersund och Sirius innan serien är över.

– Vi tar en match i taget, vi kan inte göra annat. Vi vet var vi är, vi behöver plocka poäng. Det är fullt fokus på Örebro och ingenting annat, säger Roland Nilsson.

 Vad kommer ni att fokusera på under träningsveckan innan dess?

– Det blir att titta på försvarsspelet så att det blir ännu bättre och att vi inte hamnar i underläge. Som vanligt ska vi också titta hur vi kan skapa vassa målchanser, säger han.

Trots att förlusten mot MFF var tung så kunde Blåvitt i alla fall glädjas att de andra resultaten gick deras väg i helgens omgång. Kalmar och Falkenberg kryssade i bottenmötet samtidigt som Helsingborg förlorade borta mot Örebro.

 – Det är klart att vi har koll på det. Men som sagt, det viktiga är vad vi gör. Det kommer att vara avgörande i slutändan.

TV: Inga nya coronafall i IFK Göteborg