Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är två motpoler som möts på Ullevi”

Poya Asbaghi. Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

Soligt väder och drygt 16 000 biljetter sålda på förmiddagen. 

IFK Göteborg tar emot Elfsborg på Ullevi i hemmapremiären. 

– Det är två motpoler som möts, säger tränaren Poya Asbaghi. 

Fotbollstemperaturen i Göteborg har skruvats upp rejält sedan IFK Göteborg i onsdags presenterade stjärnvärvningen Lasse Vibe, som närmast kommer från kinesiska Changchun Yatai. 

– Av det jag har sett hittills är det en person med väldigt mycket engagemang och fint ledarskap. Jag tror att det är precis vad vi behöver, säger Poya Asbagi. 

Lasse Vibe presenterades i onsdags. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Frågan är bara om dansken, som är en bra bit från matchform, hinner bli spelklar till avspark i eftermiddag (15.00). Blåvitt väntar på en knapptryckning från det kinesiska fotbollsförbundet. 

”Det har vi pratat en hel del om”

IFK Göteborg föll klart i premiären borta mot AFC Eskilstuna i söndags (1-3) och har i veckan främst jobbat med att förbättra spelet i straffområdena. 

– Under veckan har vi dels tagit med oss de saker som vi gjorde bra mot AFC. Vi vet att vi hade en inledning som var bland det bästa i år. Sedan var vi inte tillräckligt konsekventa i egen box de gånger vi blev tillbakatryckta, det har vi pratat en hel del om. Att det inte får bli så att så fort motståndarna kommer blir det mål i princip, eller målchans, utan att vi ska vara ännu tryggare i våra positioner och rollfördelningar där. Också i offensiv box, säger Blåvitts tränare. 

Nu väntar alltså Elfsborg på ett soldränkt Ullevi inför storpublik. Under söndagsförmiddagen var drygt 16 000 biljetter sålda. Boråslaget inledde årets allsvenska med ett spela 1-1 mot Hammarby. 

– Det är ett lag som är bra. Det är ett lag som har satsat stenhårt på allsvenskan i år. Som hamnade tabellmässigt som vi förra året. Där kan också sägas att det är två lag som har gått helt olika vägar på något sätt. Ett lag har valt att satsa från grunden, bygga och ge de egna spelarna chansen. Vi möter ett Elfsborg som är hälften Elfsborg-spelare, hälften tillhörande Tippeligan just nu, säger Asbaghi och syftar på lånespelare som Jonathan Levi (Rosenborg) och Kevin Kebran (Start). 

Frederik Holst prickade in 1-1 mot Hammarby i premiären. Foto: BILDBYRÅN

”Finns ingen anledning”

Poya Asbaghi fortsätter: 

– Här och nu är de i Elfsborg för att göra Elfsborg till ett topplag, annars finns det ingen anledning att bygga så. På det sättet är det nästan två motpoler som möts. Det finns likheter i form av rivalitet, geografi och vart vi hamnade i tabellen. Men det är två motpoler i sätt vi har valt. Det är inget man kan säga är rätt eller fel utan det är mer bara fakta.