Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är tröttsamt att höra den här skiten”

Erik Edman.Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
C Mores expert Alexander Axén.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. IFK Göteborg är indraget i den allsvenska bottenstriden – och har fått tung kritik för sin nysatsning.

Nu rider C Mores expert Erik Edman, 39, ut till huvudtränaren Poya Asbaghis försvar.

– För mig blir det tröttsamt att höra den här skiten faktiskt, säger Edman i podcasten Ljugarbänken.

IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi.Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Goda råd är dyra för IFK Göteborg när allsvenskan går in i sitt slutskede.

Inför lördagens möte med jumbon Trelleborg har Blåvitt fyra poäng ned till negativ kvalplats.

IFK har inte vunnit på de sex senaste matcherna och har fått frän kritik för sitt spelsätt. 

Efter måndagens 0–3-förlust mot Hammarby gick bland annat C Mores expert Alexander Axén hårt åt klubben.

– Det är ändå IFK Göteborg vi pratar om. Även om de har haft dålig ekonomi så vet jag att den är bättre än en tolfteplats. Han (Poya Asbaghi, Blåvitts tränare) har fått uppgiften att förändra fotbollen i klubben. Vad är det för uppgift? De skulle ha sagt åt honom att vinna matcher i stället, sa Axén och fortsatte:

– Asbaghi fick uppgiften att få Blåvitt att spela annorlunda, ändra deras DNA. Jag förstår inte de tankarna. Med det här materialet handlar det om att göra det så enkelt som möjligt, att spela possessionfotboll och bryta ner lag med det spelarmaterialet... det är idioti. De är i fritt fall. Någon borde ha klivit ner till Poya och sagt ”Lägg ner det där, vi hade för höga ambitioner”.

Alexander Axén är kritisk till IFK Göteborg.Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN

 

Wilbacher: ”Lägg ner konstprojektet”

Samtidigt skickade den förre Blåvitt-spelaren och landslagsmannen Niclas Alexandersson en passning till IFK Göteborg på Twitter:

https://twitter.com/NiclasAlex/status/1046832222303600642

SportExpressens krönikör Tomas Wilbacher tycker att Blåvitt ska lägga ner det han kallar för ett ”konstprojekt” och skrev att ”de allra bästa tränarna är de som anpassar spelstil till sitt material och samtidigt kan utveckla det. De sämsta är de som tror att de kan applicera sin filosofi till vilket material som helst och tro att tålamod löser det. Spelarkvalitet ska ALLTID gå före filosofi i en klubb.

https://twitter.com/Wilbacher/status/1046822192095354885

 

Edman: ”Det är så klassiskt…”

Nu får de kritiska rösterna mothugg av en annan expert. I Nordicbets podcast Ljugarbänken försvarar C Mores expert Erik Edman Blåvitt och Poya Asbaghi.

– Jag blir ju lite förundrad över Axén och även Alexandersson, med tanke på deras erfarenhet av elitfotboll, att vi inte har kommit längre i en diskussion runt fotbollen än så här. Det är nästan så jag tar till ett Hasan Cetinkaya-uttryck faktiskt, men jag försöker hålla mig borta från det, säger han i Ljugarbänken och fortsätter:

– För mig blir det tröttsamt att höra den här skiten faktiskt, om jag ska vara ärlig. Tittar man på materialet Blåvitt har tycker jag ändå att de spelar utifrån det som finns. Jag tycker att Poya gör det. Om man nu ska vara kortsiktig i sitt tänk, vilket de (kritikerna) är ute efter, att man ska gräva fram resultat. Målen som Blåvitt släppte in mot Hammarby är en hörna, en snabbt igångsatt frispark där Boo Wiklander inte är med utan de lyfter bollen bakom honom innan Degerlund river ner Djurdjic och sen slutligen är det en frispark i krysset. Jag vet att Göteborg inte spelar bra, de är ofarliga framåt, men alternativet som Alexandersson är inne på – att de ska spela någon brottarfotboll – det var ju lite det de faktiskt gjorde mot AIK. Där skulle det stängas och kämpas och det såg vi hur det gick.

C Mores Erik Edman och Lasse Granqvist.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Erik Edman suckar åt kritiken.

– Det är så klassiskt att man får höra att det ska vara cynisk fotboll så fort det går dåligt, men vad är egentligen cynisk fotboll? Att man drar en lång jävla boll och att det då ska leda till poäng i större utsträckning, frågar sig Edman i Ljugarbänken

– Det Wilbacher är inne på där han skriver att man måste anpassa spelmodellen efter spelarmaterialet, den är ju klockren – men det tycker jag faktiskt att Poya gör. För de har inte det längre alternativet i sig, med de spelarna de har.