Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är ju ett brutalt stopp i intäktsflödet”

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson.Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

Ambitionen är att allsvenskan ska dra i gång i juni.

Men hur länge klarar fotbollsklubbarna av att hantera coronakrisen?

– Det är ett brutalt stopp i intäktsflödet för närvarande, konstaterar Blåvitts klubbdirektör Max Markusson.

IFK Göteborg-spelare på en träning i förra veckan.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Hela samhället påverkas av den pågående coronakrisen.

Så även idrotts-Sverige.

För fotbollens del är säsongsstarten av allsvenskan framflyttad med minst två månader, vilket gör att många klubbar nu står inför en ekonomisk ansträngd situation.

Därför har supportrar beslutat sig för att stötta sina lag på olika sätt.

Hammarby säljer till exempel sedan några dagar tillbaka ”stödplåtar” – fiktiva biljetter – för 50 kronor styck för att ge en extra intäkt till klubben.

– På bara några dagar har vi sålt cirka 7 500 stödplåtar till ett pris på 50 kronor styck. Det i sig är ju makalöst och vi hade faktiskt kö i biljettsystemet när vi släppte dem. För stödplåtar. Helt otroligt. Vi är otroligt stolta och överväldigade över responsen, säger Axel Pershagen, presskontakt och kommunikatör i Hammarby, till lokaltidningen Mitt i Stockholm.

Hammarbys supportrar inför mötet med IFK Göteborg i fjol.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Uppmanas att bli medlemmar

I Göteborg uppmanar supporterklubben Änglarna Blåvitt-supportrar att bli medlemmar i IFK Göteborg.

– Det är en svår tid för vår förening och vi vill hjälpa till. Vi vill förutom ett kortsiktigt ekonomiskt tillskott också bygga en långsiktig grund att stå på. Vi vill fördubbla antalet medlemmar från 4 000 till 8 000 under 2020. Det är viktigt att man får en chans att göra sin röst hörd, man kan påverka klubben, det är ett kärleksbevis och du ger klubben något som är viktigt och som bevarar föreningsdemokratin. Det är ett signalvärde, sa Änglarnas ordförande John Pettersson till GT i fredags.

På bara några dagar har IFK Göteborg fått över 2 000 nya medlemmar och är nu uppe i över 6 000 totalt. 

Det innebär att klubbens tidigare medlemsrekord på 2000-talet (5 664) är slaget.

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson och ordförande Mats Engström.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Omöjligt att spekulera”

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson medger att situationen just nu är utmanande.

– Allting påverkar oss förstås på samma sätt som alla klubbar, det vill säga att det är ett brutalt stopp i intäktsflödet för närvarande. Det är omöjligt att spekulera mer i det, det kan få vilka konsekvenser som helst. Vi får rätta oss efter de ramverken som är oss givna; det enda vi kan förhålla oss till nu är att det är en allsvensk start i början av juni. Sedan får vi se vart det tar vägen, säger han till TT.

På frågan om det kan bli aktuellt att avsluta spelarkontrakt säger Blåvitt-basen:

– Arbetsgivaralliansen och fackförbundet Unionen är i förhandlingar angående ett kollektivavtal och permitteringar. När den är klar vet vi vad vi har att förhålla oss till juridiskt och rättsligt. Vi avvaktar tills förhandlingen är klar, sedan får vi se.

Häckens klubbchef Marcus Jodin.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Inte mer synd om idrotten”

Marcus Jodin är klubbchef i BK Häcken. Han säger så här hur klubbens ekonomi påverkas av coronakrisen:

– Ambitionen är att spela hela allsvenskan med publik med start första helgen i juni. Mot bakgrund av det är förhoppningen att det inte ska påverka oss ekonomiskt, utan att inflödet förskjuts och blir mer komprimerat. Sedan kan det finnas en annan verklighet, naturligtvis – men den är svår att förutse. Det stora kännbara är likviditeten, i princip är det stopp i inflödet av pengar samtidigt som vi ligger kvar i overheadkostnaden.

Enligt Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson är sponsorbiten den stora utmaningen. Samtidigt poängterar han att det inte bara är idrottsföreningar som har det tufft just nu.

– Det är inte mer synd om idrotten eller någon annan, det får inte bli någon tävling om vem det är mest synd om. Det kommer att drabba oss alla. Det handlar om tajming och kloka beslut – men det är klart att det kommer behövas en ekonomi för föreningarna för att kunna gå i mål 2020, säger Andreasson till TT.

Så påverkas klubbarna av coronakrisen

Säsongsstarten framflyttad med minst två månader på grund av coronakrisen. Hur påverkas de herrallsvenska fotbollsklubbarna ekonomiskt av det? TT stämde av läget – och fann oro, förhoppningar och stödkampanjer.

 

Följande frågor ställdes till de herrallsvenska klubbarnas vd:ar/klubbchefer/klubbdirektörer:

 

1. Hur påverkar det er ekonomiskt att säsongsstarten skjuts upp?

2. Kan det bli aktuellt att avsluta spelarkontrakt?

3. Kan det bli aktuellt att säga upp annan personal?

4. Är det aktuellt med någon form av kampanj för att få ekonomisk stöttning?

 

AIK

Håkan Strandlund, tf vd

1. ”Det påverkar oss i kvartal två i och med att det inte blir några biljettintäkter och att sponsringsintäkterna försvinner.”

”Vi har också sett att årskortsförsäljningen har gått ned i takt med att det har kommit mer nyheter om virusspridningen, vilket påverkar oss negativt.”

2. ”Vi tittar på andra åtgärder än att avsluta kontrakt.”

3. ”Vår ambition är att klara oss igenom krisen med befintlig personal.”

4. ”Vi har under fredagen gått ut med en stödkampanj som omfattar flera olika initiativ – aktioner, merchandise, riktade stödpaket, tv-abonnemang. Det är en ganska bred kampanj som vi går ut med.”

 

DJURGÅRDEN

Henrik Berggren, vd

1. ”Det är klart att det påverkar oss och alla andra, på alla möjliga vis. Vi tappar intäkter här. Främst på publiken, som är vår enskilt största intäkt. Samtidigt måste man ha lite perspektiv här också – det finns förstås de som har det än värre än vad vi har det.”

”Vi, och alla andra, kämpar på – det är bara att sätta igång och förändra all planering och dra in på allt man kan för att skydda föreningen, som jag jobbar för, och personalen. Man får försöka hitta en uthållighet i det här och förhoppningsvis kunna se något ljus i tunneln.”

2. ”Nej, det är inget vi diskuterar nu. Vi ser ett par månader framåt som en första målbild. Sedan får man se längre fram – vi hoppas ju förstås att det här ska gå över, eller hur man ska säga.”

3. ”Vi följer så klart väldigt noga det som myndigheterna kommer med – korttidspermitteringar, möjligheter till anstånd att betala skatter och sociala avgifter. Men det är inget vi har fattat något beslut om.”

4. ”Vi har startat en kampanj tillsammans med Djurgården Hockey där man kan köpa stödbiljetter. Sedan tidigare trycker vi också på att man ska köpa souvenirer och teckna medlemskap.”

 

ELFSBORG

Stefan Andreasson, klubbchef

1. ”Ser man till publikintäkterna bara så hoppas och tror vi att vi kommer kunna spela matcher med publik juni–november/december – då ska det inte kunna vara någon långsiktig ekonomisk påverkan. Men rent likviditetsmässigt så blir det ju inget i mars och april.”

”Problemet eller utmaningen är det sponsormässiga. Alla har det jobbigt och i vissa branscher är det brutalt jobbigt och det är klart att det kommer påverka oss. Så vad det kommer att generera i tapp på sponsorbiten är det som just i dag känns osäkert. Publik och centrala avtal hoppas och tror jag att vi ska gå i mål med.”

2. ”Det som är i dag, det får man jobba med – både kortsiktigt och långsiktigt. Går man in på sådana här frågor, då är det mer utifrån ett 'worst case scenario', och då är det en helt annan diskussion och ett helt annat fokus. Då är det en helt annan situation som jag hoppas att vi inte kommer till.”

3. ”Alla sitter säkert med olika planer för olika scenarion, men det är också viktigt att vara optimist och positivist, och tro att det kommer i gång och börjar rulla på alla nivåer. Sedan är det också självklart att om vi pratar om ett eventuellt stödpaket för olika idrotter så kommer vi använda de möjligheter vi får.”

4. ”Vi gick ut med 'Elfsborgshjälpen' nyligen, det handlar mer om att vi hjälper till i samhället. Vi vill visa att spelare och föreningen kan hjälpa till i vår region, för företagare i regionen, att fortsätta hålla det i liv på något sätt. Sedan tror jag att det tas initiativ bland supportrar, där är det upp till varje grupp eller förening.”

”Det är inte mer synd om idrotten eller någon annan, det får inte bli någon tävling om vem det är mest synd om. Det kommer att drabba oss alla. Det handlar om tajming och kloka beslut – men det är klart att det kommer behövas en ekonomi för föreningarna för att kunna gå i mål 2020.”

 

FALKENBERG

Patrik Lundgren, klubbchef

1. ”Skulle allsvenskan komma i gång i början av juni och det kommer publik på våra matcher så påverkas vi inte nämnvärt av detta, faktiskt. Än så länge ser det ganska bra ut. Visst, vissa marknadsintäkter den senaste månaden kommer inte in, men det ser ändå ganska ljust ut.”

2. ”Nej, inte som vi ser det.”

3. ”Nej, vi är så pass få här – vi hoppas och utgår från att säsongen ska komma igång i början av juni så att det bara är att köra i gång och göra en ny planering.”

4. ”I nuläget har vi inte tänkt köra i gång någon kampanj. Sedan kan det finnas olika idéer som kan vara intressanta för oss som vi får kolla på. Vi ska sätta oss ner nästa vecka och göra en ny planering.”

 

IFK GÖTEBORG

Max Markusson, klubbdirektör

1. ”Allting påverkar oss förstås på samma sätt som alla klubbar, det vill säga att det är ett brutalt stopp i intäktsflödet för närvarande. Det är omöjligt att spekulera mer i det, det kan få vilka konsekvenser som helst. Vi får rätta oss efter de ramverken som är oss givna; det enda vi kan förhålla oss till nu är att det är en allsvensk start i början av juni. Sedan får vi se vart det tar vägen.”

2. ”Arbetsgivaralliansen och fackförbundet Unionen är i förhandlingar angående ett kollektivavtal och permitteringar. När den är klar vet vi vad vi har att förhålla oss till juridiskt och rättsligt. Vi avvaktar tills förhandlingen är klar, sedan får vi se.”

3. ”Alla som är anställda i en allsvensk förening omfattas ju av det kollektivavtalet.”

”Men det är klart att vi har fört det på tal, vi har gjort våra kalkyler. Samtidigt måste vi respektera kollektivavtalet. Vi har inte vidtagit några åtgärder ännu, men vi har gjort en analys.”

4. ”Vår supportergrupp Änglarna har gått ut med ett initiativ i dagarna, det är ett upprop om att fler ska bli medlemmar för att stötta föreningen. Det är det som har gjorts än så länge – sedan får vi se, allt beror på vad som händer.”

 

 HAMMARBY

Henrik Kindlund, vd

1. ”Det är svårt att säga de långsiktiga effekterna – men kortsiktigt hade vi räknat med att sälja lösbiljetter för 10 miljoner under den här perioden. Och det är klart, det förstår ju vem som helst, att det blir problematiskt för en verksamhet att tappa 10 miljoner i intäkter på kort sikt. Så det är ju dåligt – men vi har en plan för det här och nu känns det ändå okej.”

”Kommer det i gång till sommaren så ska vi klara av det här.”

2. ”Nej.”

3. ”Inte i dagsläget, sedan är det klart att alla arbetsgivare i Sverige kollar mot korttidspermitteringar. Vårt arbete är att se framåt, men inga beslut är tagna där heller. Vi har inga planer på att avsluta våra anställningar.”

4. ”Ja, vi satte i gång en kampanj för att köpa stödplåtar och har väl dragit in en halv miljon på den. Det är den stora kampanjen för oss i dagsläget och så får vi se hur det utvecklar sig framåt.”

 

HÄCKEN

Marcus Jodin, klubbchef

1. ”Ambitionen är att spela hela allsvenskan med publik med start första helgen i juni. Mot bakgrund av det är förhoppningen att det inte ska påverka oss ekonomiskt, utan att inflödet förskjuts och blir mer komprimerat. Sedan kan det finnas en annan verklighet, naturligtvis – men den är svår att förutse. Det stora kännbara är likviditeten, i princip är det stopp i inflödet av pengar samtidigt som vi ligger kvar i overheadkostnaden.”

2. ”Vi föregår inte utvecklingen och spekulerar i den typen av delar, utan vår förhoppning är att vi ska kunna starta allsvenskan med publik i juni, och att den förväntade ekonomin blir förskjuten.”

3. ”Vi föregår inte det heller. Någonstans får vi följa utvecklingen och ta ett steg i taget.”

4. ”Absolut, vi har en del supporterinitiativ på gång och det är något som tacksamt kommer tas emot. Vi är en klubb med god ekonomi, vi har tagit många goda beslut – men vi är inte odödliga i detta. För vår del handlar det om att balansera en stor organisation utifrån det rådande läge som ändå är, där det finns en viss form av ovisshet.”

 

KALMAR FF

Lucas Nilsson, tf klubbchef

1. ”Det är jättetungt, vi tappar mycket intäkter som vi hade budgeterat för och väntat på. Vi gjorde ett rejält omtag i höstas och har hela tiden kollat på ekonomin. Vi kände att 'nu blir det skönt att komma i gång och pengarna rullar in igen', så det här drabbar oss jättehårt.”

2. ”Inte som det ser ut just nu, vi hoppas kunna överleva det här. Vi tittar på lite andra åtgärder som kan bli aktuella framöver. Just nu hoppas vi få bra stöd så vi slipper sådana här åtgärder.”

3. ”Vi har redan sagt upp rätt mycket personal, så vi skulle inte klara oss från att säga upp fler. I höstas, när vi gjorde omtag, försvann totalt 19 personer. De flesta var spelare med utgående kontrakt, som vi inte hade möjlighet att förnya.”

4. ”Vi gick faktiskt ut häromdagen med 'soffbiljetten' till matchen som vi skulle ha spelat i genrepet, mot Jönköping. På ett dygn hade vi sålt 1 400 biljetter. Det är ju fantastiskt, det är ett jättefint stöd. Att så många känner med oss och stöttar oss är otroligt viktigt.”

”Sedan går den del av kampanjen tillbaka i ett samhällsprojekt inom föreningen. Vi vill hålla igång verksamheten för barn och ungdomar, så att de har en plats att spela fotboll. Det är viktigt i en sådan här tid.”

 

MALMÖ FF

Niclas Carlnén, vd

1. ”Det är svårt att säga. Vi tror att det kommer vara ett intäktsbortfall. Men vår förhoppning är att om beslutet att vi ska spela med publik håller, och att vi börjar före den 1 juli, så tror vi på ett mindre intäktsbortfall. Det är ett av de scenarion vi arbetar med. När det gäller årskortsförsäljningen har det sålts det vi förväntat oss – det har varit en fantastiskt bra försäljning – och huvuddelen av sponsorintäkten är där.”

2. ”Det spekulerar jag inte i. Om det blir helt nya förutsättningar så får vi diskutera det då. Vi utgår från datumet vi har sagt, och vi har även förberett oss på ett scenario att det drar ut på sig ytterligare.”

3. ”I första hand tittar vi på nya möjligheter som korttidspermitteringar, som kom via regeringen och avtalet som Arbetsgivaralliansen och Unionen har förhandlat fram. Men det är för tidigt att säga något om det nu.”

4. ”Vi pratar alltid med våra supportrar och fans, vi har ett stort stöd av dem – det vet vi om. Men vi känner inte att det är läge att be om extra stöd. Vi kommer göra det när det behövs, vi känner inte att vi är i den situationen för tillfället.”

 

MJÄLLBY

Fredrik Danielsson, klubbchef

1. ”Det är klart att det är ett ansträngt läge, det är pengar som vi hade räknat med som uteblir och då får vi se över likviditeten och se hur vi kan hantera läget. Vi tittar på olika prognoser beroende på hur det ser ut. Initialt klarar vi oss, tack vare att vi länge har haft som strategi att budgetera utifrån 'worst case scenario'. Vi har inte byggt på oss allt för stora kostnader, så initialt kan vi klara oss – men det är klart att det inte är hållbart i längden.”

2. ”Det är inget jag ser i dagsläget, men det beror också på var slutändan på det här är. Vi tittar på olika lösningar tillsammans alla Sef-klubbar, för att se vilka verktyg i verktygslådan man kan använda vid olika typer av tillfällen. Men allt bygger på spekulationer och vi ska undvika att spekulera alltför mycket.”

3. ”Det är klart att det är ett alternativ som också finns i verktygslådan längre fram, men i dagsläget har vi inga sådana planer.”

4. ”Ja, vi har lite idéer på gång som vi arbetar med. Samtidigt vill vi kunna ge tillbaka och inte bara springa runt med tiggerimössan. Det finns så mycket man kan göra som klubb för att ge tillbaka, så tänker vi. Nu när abstinensen är stor finns det mycket man kan göra som man kan köpa in sig på, bara man har fantasi och kreativitet.”

”Det datum vi skulle ha haft premiär, mot IFK Göteborg, kommer vi göra någonting annat som man kan köpa in sig på.”

 

SIRIUS

Christer Abrahamsson, klubbdirektör

1. ”I nuvarande läge, det vill säga att man skjuter upp till och med juni, så får det så klart en negativ påverkan likviditetsmässigt. Men kan man hålla sig till det scenariot och spela med publik är det ändå så att det utfallet blir hanterbart. Annars? Då är det inte hanterbart, då krävs det andra åtgärder.”

2. ”Så långt har vi faktiskt inte spekulerat. Men det finns ju väldigt många frågor som hänger i luften, man håller på och pratar inom Sef om exempelvis möjligheten till permittering. Vi inväntar utfallet av de diskussionerna innan vi över huvud taget pratar om andra utfall.”

3. ”Igen – vi avvaktar. Det är det sista man vill göra, att säga upp personal. Därför är det ingen åtgärd som vi skyndar till. Nu väntar vi in möjligheter att agera på andra sätt, exempelvis permittering. Häromdagen kom beskedet att idrotten i Sverige får en halv miljard i stöd, det är sådana saker vi inväntar innan vi tar till andra åtgärder.”

4. ”Ja, det har vi. Vi har en rad olika initiativ som vi hoppas att folk väljer att använda.”

 

VARBERG

Dan Skogman, klubbchef

1. ”Det är väl tufft för alla klubbar i det här läget, men vi räknar med att klara av det i alla fall utan att ta till några extrema åtgärder. Men det är klart, alla klubbar får nog problem med likviditeten om det skulle hålla i sig länge.”

2. ”Nej, inget som vi planerar för.”

3. ”Nej, inget som vi planerar för.”

4. ”Nej, vi valde att inte göra det, därför att vi känner att vi just nu inte är i akut nöd på pengar. Den dag vi blir det, så kan det bli aktuellt att göra det.”

 

ÖREBRO

Simon Åström, vd/klubbchef

1. ”Det är klart att det blir väldigt ekonomiskt ansträngande för oss. På kort sikt likviditetsmässigt – hur vi ska hantera våren och början av sommaren, och det kommer även få stora konsekvenser sett till resultatet på helåret. Dessutom är det klart att det fortfarande finns en stor nivå av osäkerhet, med väldigt många om och men för att kunna veta exakt hur illa det är.”

”Vi jobbar fullt ut med att förbereda oss med vad olika scenarion får för konsekvenser. I nuläget handlar det om att vidta åtgärder och att titta på att hitta intäkter – trots situationen – och att bromsa kostnader.”

2. ”Det ser vi kortsiktigt inte som aktuellt, det är något som vi vill undvika så långt det går. Spelare som är under kontrakt med oss ska känna tryggheten att ingångna avtal gäller.”

3. ”Vår ambition är att det här inte ska leda till varsel. Då tittar vi snarare på flexibla lösningar som permitteringar, att gå ner i tid och andra lösningar.”

”Vi för en dialog med all vår personal om att vi ska hjälpas åt och hjälpa varandra så bra som möjligt i den här svåra situationen. Men det är klart att man inte kan utesluta något över tid.”

4. ”Ja, det kommer vi att göra. Vi har en dialog med våra supportrar där vi diskuterar olika lösningar, vi kommer i början av nästa vecka presentera en sak. Vi har redan gått ut med att vi uppmanar fler att bli medlemmar. Då kan man stötta oss ekonomiskt på kort sikt, men det är även bra på lång sikt för exempelvis medlemsdemokratin. Vi har redan ökat antalet betalande medlemmar med 20 procent jämfört med hela förra året.”

 

ÖSTERSUND

Lennart Ivarsson, vd

1. ”Det påverkar framför allt likviditeten. På lång sikt kan det även påverka övrigt. Men främst likviditeten blir på kort sikt drabbad.”

2. ”Det har vi inte tittat på. Vi är långt ifrån det beslutet, väldigt långt ifrån det.”

3. ”Ja, vi har ju redan gjort det, vi har gått igenom det så vi ligger bra till på det perspektivet, om man säger så. Annars tittar vi på korttidspermitteringar om man måste göra något. Det är en lagom möjlighet.”

4. ”Ja, det är klart att vi gör det. Vi har ju redan varit i gång ett halvår med stöttningen i allmänhet från supportrarna, sponsorer och partners. Sedan har vi kört några gamla matcher på hemsidan som vi säljer om biljetter till – så kallade soffbiljetter. Den här veckan har vi kört Östersund–Paok i Europa League.”

 

Fotnot: TT har sökt Helsingborgs klubbdirektör Joel Sandborg och IFK Norrköpings klubbdirektör Jens Magnusson utan resultat.

 

TT