”Det är inte min bror som säger vem man ska ta in”

Alexander Farnerud på torsdagens träning med IFK Göteborg.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Pontus Farnerud och Kennet Andersson.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Alexander Farnerud i Blåvitt-tröjan på Gamla Ullevi.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Alexander Farnerud är IFK Göteborgs senaste nyförvärv.

Nu berättar 36-åringen för GT om vad som lockade med Blåvitt, avslutet i Helsingborg och att han inte ser en problematik med att storebror är sportchef.

– Det är inte min bror som sitter och säger vem man ska ta och inte ta, säger han. 

Det har varit några hektiska dygn på Kamratgården. 

På två dagar har IFK Göteborg gjort klart med två profilerade värvningar. Först ut var Jakob Johansson som presenterades på onsdagen. 

En kort stund senare kunde GT avslöja att även Alexander Farnerud, 36, var klar och mittfältaren presenterades tidigt på torsdagsmorgonen.

Bara några timmar senare sprang Farnerud och Johansson ut på Kamratgården för att genomföra det första träningspasset med sina nya lagkamrater.

– Det är bara positiva intryck, laget har en bra anda. Det är bekvämt och det märks att spelarna i laget trivs med varandra, säger Alexander Farnerud inledningsvis.

Lätta förhandlingar med IFK

Vad vill du bidra med?

– Jag vill bidra med så mycket jag kan med mitt offensiva spel och tillföra en tyngd där. Jag hoppas kunna hjälpa de yngre spelarna med min erfarenhet och rutin.

Alexander Farnerud i träning med IFK Göteborg under torsdagen.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Alexander Farnerud i träning med IFK Göteborg under torsdagen.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Vilka förväntningar har du säsongen med Blåvitt?

– Vi ska försöka göra det så bra som möjligt. Jag tycker att vi har en bra grund, redan i fjol när jag mötte IFK Göteborg så tyckte jag att man gjorde det jättebra. De spelar bra fotboll och har ett fint offensivt spel, man hade utvecklats som lag och klubb. Jag kände igen det gamla IFK Göteborg och jag tycker att man ska bygga vidare på det.

Affären har gått mycket snabbt, enligt Farnerud. Det hela tog fart efter ett telefonsamtal från sportchefen Kennet Andersson.

– Han ringde för någon vecka sedan och frågade hur det stod till. Jag förstod direkt att IFK Göteborg var intresserade, jag var inte sen på att hänga på. Det lät som en bra idé.

Har förhandlingarna varit tuffa?

– Det har varit rätt så enkelt, det var något som både jag och IFK ville. Det var inga problem på det sättet, jag tycker att allt löste sig rätt så snabbt. Det var inget utdraget och jag är nöjd med min situation här nu.

IFK Göteborg ser Farnerud som anfallare i förstaläget. Där får han konkurrera med Robin Söder, som gjorde 14 mål och tre assist i fjol.

– Jag har spelat anfallare förut och det är inga nyheter för mig. Jag kan bidra med mycket där och jag ser fram emot att kunna visa vad jag kan på den positionen.

Hur känns kroppen?

– Den känns bra och i gott skick. Vi ska jobba upp formen och det är lite tid kvar. Kroppen känns ungefär som när man var 28 eller 29. Jag känner ingen större skillnad på hur det var då, förutom att jag är äldre nu. Det är väl lite annorlunda, men jag spelade i allsvenskan förra året och jag känner fortfarande att jag kan hålla uppe tempot och fightas. Jag tycker att kroppen klarar det.

Fjolåret i Helsingborgs IF var tufft, förklarar Farnerud. Klubben fightades i botten av tabellen och sparkade både Per-Ola Ljung och Henrik Larsson innan laget till slut säkrade nytt allsvenskt kontrakt med Olof Mellberg på tränarbänken.

– Det var ett svårt år som nykomling i allsvenskan med lite tränarbyten. Vi klarade det bra och gjorde det som förväntades göra, att hålla kvar sig i allsvenskan. Jag är nöjd med min egen prestation också med tanke på var jag kom ifrån. Jag tänker att det kan bli ännu bättre i år eftersom att jag har en säsong i ryggen. När jag kom till Helsingborg hade jag ingen säsong alls bakom mig. Det känns som att jag kommer bli starkare i år.

Alexander Farnerud i en match mot IFK Göteborg i augusti 2019.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Alexander Farnerud.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Förväntade du dig en fortsättning i Helsingborg?

– Ja, jag kan väl säga som så att när jag skrev på för Helsingborg så var tanken att jag var hemma. Det kändes bra, jag var ju hemma i Skåne där jag vuxit upp. Men som sagt, Helsingborg fick en ny tränare och valde att gå i en annan riktning och ta bort äldre spelare. Jag satt inte på något fast kontrakt inför säsongen så det var väl naturligt för Helsingborg att säga ”vi vill föryngra truppen”. 

– Som sagt, jag hade gärna kört vidare. En säsong var lite för lite och jag hade mycket mer att ge. Men nu är jag klar för IFK Göteborg och jag menar, det blir som det blir i slutändan. Jag är glad att jag är i den här situationen just nu. Jag ser fram emot säsongen med Blåvitt och trivs här.

Känner du en besvikelse gentemot Helsingborg?

– Nej, absolut inte. Jag har kontrakt med Blåvitt nu och det är en fin klubb med en fin historia, man har något bra på gång här. Jag är jätteglad att vara här.

Bröderna Farnerud i Blåvitt

Bröderna Farnerud har återförenats. Pontus Farnerud, 39, är sedan maj 2019 assisterande sportchef och jobbar nära sportchefen Kennet Andersson.

Fotbollskarriären tog bröderna oftast till olika platser och klubbar, men Alexander känner en glädje över att vara i samma förening som storebrorsan igen.

– Det är skoj att vara i samma klubb som honom och att vi får vara nära varandra i livet. Vi har inte kunnat vara det under våra proffskarriärer, men det är kul, säger han och fortsätter:

– Det går jättebra för Pontus och han trivs i IFK, han trivdes här som spelare också. Det är bara positivt.

Hur gick snacket med honom innan det blev klart?

– Vi snackade inte så mycket om det. Det var mer att jag sa att Kennet (Andersson) hade hört av sig till mig och att han tyckte det var coolt. Pontus sa att det skulle vara roligt om det löste sig. Vi snackade inte mer än så.

Kennet Andersson och Pontus Farnerud.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Pontus Farnerud.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Finns det en problematik att du är spelare och Pontus sportchef? Kan det uppstå situationer som blir knepiga för andra spelare och tränarna?

– Nej, det ser jag absolut inte. Jag menar, IFK tar beslut efter klubbens bästa. Det är inte min bror som sitter och säger vem man ska ta och inte ta. Där har Blåvitt en hel del andra människor som också jobbar med Kennet Andersson som är sportchef, han har den rollen och bestämmer mycket i klubben, så jag ser inga problem. Jag tror inte att klubben gör det heller. Jag tror att de tycker det är ett bra beslut att ta in mig, jag kommer göra allt för att hjälpa IFK.

Samtidigt tror Farnerud att hela föreningen går mot en stark säsong. Han tycker att gruppen ser stark ut, att klubben har ett starkt tränarpar och tror dessutom att Jakob Johansson kommer att bidra med mycket när han är spelklar.

– Det är en fantastiskt bra fotbollsspelare i en bra ålder, han ska bara ta sig tillbaka från sin skada så kommer han vara hur bra som helst. Det är en fantastisk värvning att få hem, han kommer göra mycket nytta för IFK, säger Farnerud.

Blir Mattias Bjärsmyr och Marcus Berg ännu mer sugna när de ser dig och Jakob träna på Kamratgården?

– Haha, ja det tror jag nog. De är sugna på att komma hem också. Det hade varit kul och bra att förstärka truppen med bra spelare och få in konkurrens samt vinnarskalle. Det hade höjt klubben ytterligare om det skulle hända. Vi får se vad som händer, det är inget som jag vet om. Men det hade varit kul.