Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blåvitts förvandling: ”Tendenser mentalt”

Giorgi Kharaishvili och Robin Söder.Foto: TOMMY HOLL / IBL
Poya Asbaghi. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

En svag försäsong, hackigt spel och tippade i botten. 

Men plötsligt stämmer det mesta för IFK Göteborg – som nu får tillbaka sin stjärnduo. 

– Man ser tendenser mentalt hos många spelare i år, säger tränaren Poya Asbaghi. 

IFK Göteborg har inlett säsongen med två segrar och två förluster. Trots att det blev noll poäng borta mot Djurgården har laget imponerat spelmässigt i tre raka matcher. 

– Vi har fått ihop helheten på ett bra sätt och när vi får det blir vi så pass mycket bättre än motståndarna som vi blivit. I veckan har vi belyst det vi är bra på, men för att få ett bra resultat mot Kalmar måste vi bli lite bättre på vissa bitar, säger Poya Asbaghi, som varnar för kommande motstånd på bortaplan. 

– Kalmar är ett lag som är väldigt flexibelt med många positionsbyten. De formerar sitt lag på olika sätt i olika skeenden. Ett bra lag med en central stomme med bröderna Elm som är ruskigt bra. De förlitar sig på dem i både försvar och anfall. 

Rasmus Elm och brorsan Viktor är nyckelkuggar i Kalmar FF. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Många undrar hur ni plötsligt kan vara så mycket bättre än för bara ett par veckor sedan. Har du någon förklaring? 

– Vi har tagit kliv under hela försäsongen sakta men säkert och när vi sedan får bra resultat med oss så ger det självförtroende. Många spelare kliver in i sin andra allsvenska säsong och då tar en förlust mot AFC inte lika mycket utan vi står ändå starka i det vi håller på med. Och de tendenserna ser man mentalt hos många spelare i år. 

Asbaghi: Klart att det hjälper

IFK Göteborgs tränare betonar att erfarenheten från fjolåret är värdefull. 

– Första året med alla intryck och nya situationer och hur man ska hantera med- och motgång, och så får man något år på det. Klart att det hjälper. Massa faktor är alltid bidragande, men det är en av de som är mest synliga bland spelarna. 

Mot Kalmar får Blåvitt klara sig utan Amin Affane (häl) och Junes barny (okben). Men Robin Söder har lämnat klartecken för spel efter hjärnskakning och Giorgi Kharaishvili är tillbaka efter avstängning. 

– Robin mådde väldigt, väldigt bra i går och i dag har han fått känna på bollen och känner sig frisk nog, så vi tar med honom. 

Alhassan Yusuf imponerade mot Helsingborg senast. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Alhassan Yusuf ersatte Kharaishvili på ett bra sätt senast. Hur tänker du där? 

– Om vi har vissa delar av banan där vi har lite färre alternativ har vi andra delar där spelare klivit fram och givit oss en mycket bättre konkurrenssituation och det är vi väldigt glada för. 

 

LÄS MER: Wulcan: Hur förklarar man Blåvitts förvandling?

Blåvitts trupp mot Kalmar FF

Giannis Anestis, Tom Amos, Carl Starfelt, Kristopher Da Graca, Rasmus Wikström, André Calisir, Victor Wernersson, Sebastian Ohlsson, August Erlingmark, Sargon Abraham, Patrik Karlsson Lagemyr, Lasse Vibe, Alhassan Yusuf, Emil Holm, Giorgi Kharaishvili, Benjamin Nygren, Robin Söder och Adil Titi.