Dementerar uppgifter om sprickor i truppen

UR ARKIVET. GT:s Markus Wulcan ställer IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud mot väggen. Är de nöjda med Mikael Stahre? Planerar det för en eventuell säsong i superettan och vad är det egentligen som gått så fel?
Pontus Farnerud är sportchef i IFK Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON
IFK Göteborg har fyra raka förluster i allsvenskan.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Tobias Sana.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Rykten om grupperingar i truppen och spelare som drar åt olika håll.

Därefter: Tränings- och teambuildingläger i Bohuslän.

Har IFK Göteborg känt ett behov av att sluta leden inför ödeshösten 2021?

– Från och med nu och fram till sista omgången kommer det inte finnas något annat än att alla drar åt samma håll, slår Blåvitts sportchef Pontus Farnerud fast.

Blåvitt-kuggarna Gustav Svensson och Mattias Bjärsmyr.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Med åtta omgångar kvar av säsongen är IFK Göteborg indraget i bottenstriden av allsvenskan. Storklubben har spelat ihop lika många poäng som nykomlingen Degerfors som just nu ligger på kvalplats. 

Matchen mot Örebro på Gamla Ullevi på söndag kan beskrivas som en ödesmatch.

För att förbereda sig på bästa möjliga sätt åkte Blåvitt i början av veckan till Tanumstrand i Grebbestad för ett tränings- och teambuildingläger. Lägret fanns inte med i planeringen sedan tidigare.

– Vi ska på ett miniläger. Komma bort några dagar för att komma nära varandra. Vi åker efter träningen i Göteborg på måndag och är tillbaka på onsdag då vi tränar på Kamratgården igen. Vi har en så bra plan på ”KG” och tränar så klart helst där, att vi åker i väg gör vi som sagt främst för att komma ihop som grupp, förklarade Blåvitts sportchef Pontus Farnerud för GT i förra veckan.

IFK Göteborg har fyra raka förluster i allsvenskan.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

”En av våra stora utmaningar”

Samtidigt som IFK Göteborg gått kräftgång i allsvenskan i år har det förekommit uppgifter om att stämningen i gruppen inte har varit bra, att det har funnits grupperingar i truppen med spelare som inte pratar med varandra eller drar åt samma håll.

Under en frågestund med blåvita årskortsinnehavare på torsdagen fick Pontus Farnerud svara på om han tycker att dessa rykten är oroväckande.

– Ja, det tycker jag också är oroväckande, att det går rykten om hur det fungerar på Kamratgården, i omklädningsrummet och hur gruppdynamiken är. Det är definitivt ingen som inte pratar med någon annan, det kan jag inleda med att säga. Men att det finns grupperingar utifrån ålder, kultur och så vidare – det finns det i alla klubbar och det har det gjort i alla föreningar jag har varit i. Så har det sett ut även i IFK Göteborg. Möjligtvis att det var på ett annat sätt på 80- och 90-talet när man byggde upp en klubbkänsla på ett annat sätt och när det inte fanns samma möjlighet att plocka in spelare från hela världen som nu, resonerar Farnerud och fortsätter:

– Det är en av våra utmaningar, att vi måste komma samman som lag och dra åt samma håll, oavsett vilken typ av spelare man är, vilken ålder man är i, vilka erfarenheter man har och hur man ser på att jobba och lyckas tillsammans. Det är saker vi har diskuterat väldigt mycket den senaste tiden och vi känner att det är på rätt väg. Vi är övertygade om att truppen vi har nu vet vad som gäller och kommer kämpa för varandra in i sista omgången.

Blåvitts sportchef Pontus Farnerud.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Alla drar åt samma håll”

Blåvitts sportchef medger att resan till Tanumstrand var ett led i att försöka stärka gruppen ytterligare inför avslutningen av säsongen.

– Ja, och vi hade också en resa till Stockholm där vi stannade kvar (mellan matchen mot AIK och matchen mot Hammarby), och vi gör verkligen allt vi kan för att vi ska få så bra effekt och vara tillsammans så mycket som möjligt och hitta relationerna, både på och utanför planen, för jag tror att det finns ytterligare några procent att ta av när det väl gäller ute på planen. Då vill man göra det där lilla extra för sin medspelare, säger Farnerud och utvecklar:

– Har man relationer utanför planen så är det jävligt mycket lättare att få det på planen också. Det är samma sak med att vara ute på träningsfältet i stället för att vara på gymmet för de som har skadebekymmer... De två sakerna har vi varit mindre bra på, men det har vi förbättrat. Från och med nu och fram till sista omgången kommer det inte finnas något annat än att alla drar åt samma håll.

Blåvitts kvarvarande matcher

17 oktober: Örebro (h)

24 oktober: Mjällby (b)

28 oktober: Djurgården (h)

1 november: Degerfors (b)

7 november: Malmö FF (h)

21 november: Sirius (b)

28 november: Östersund (h)

4 december: IFK Norrköping (b)

Se även: ”Jag ska göra vanliga saker ovanligt bra”

Mikael Stahres första ord om att vara tillbaka i IFK Göteborg.