Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De slog larm om den misstänkta domaren

En svensk toppdomare har begärts häktad misstänkt för grovt bedrägeri.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

En svensk toppdomare har begärts häktad misstänkt för grovt bedrägeri, och är avstängd av Svenska fotbollförbundet.

Enligt SvFF:s domarchef Stefan Johannesson kände förbundet inte till hans problem sedan tidigare – men enligt SportExpressens uppgifter har flera domare genom åren slagit larm om den misstänkte mannens förehavanden. 

En uppgiftslämnare säger att domare inte ska ha känt sig ”trygga” att döma med den misstänkte domaren och att det framförts till domarkommittén. 

– Det här är ingenting vi har vetat om, svarar Stefan Johannesson, som är ledamot i domarkommittén.

I onsdags anhölls en svensk elitdomare misstänkt för brott. Fyra andra personer anhölls i samma polistillslag i Västsverige.

– Misstankarna är grovt bedrägeri för huvudmannen och grovt penningtvättsbrott för övriga anhållna, berättade åklagaren Martin Elofsson.

Under fredagen begärdes två personer häktade – den ene av dessa är fotbollsdomaren som beskrivs som huvudman. Häktningsförhandlingarna hålls under lördagen.

– Jag har skickat häktningsframställan gällande grova bedrägerier och penningtvätt men jag kan inte kommentera hur brotten har gått till i nuläget. Jag kommer begära stängda dörrar på förhandlingen och vill inte att det ska komma ut någon information om hur brottsligheten har gått till, säger åklagare Martin Elofsson.

Varför är det viktigt att det inte kommer ut information?

– Det är förundersökningssekretess. Tanken är att allmänheten inte ska få reda på vad det är som har hänt, vi ska hålla på det tills utredningen är färdig. Vi vill inte äventyra utredningen på något sätt.

Hur bedriver ni utredningen?

– Det tråkiga svaret är sedvanliga utredningsåtgärder men vi har flera personer som har varit anhållna och är misstänkta för brott. Tre personer är fortsatt misstänkta men har släppts på fri fot. Vi har även delgivit en sjätte person misstanke. I det fallet för penningtvättbrott. Vi kommer ha fortsatta förhör med de här personerna. Det finns många frågor och det är mycket material som behöver gås igenom i ett sånt här ärende av ekonomisk natur. Kontoutdrag och liknande.

En sjätte person är misstänkt nu – kan det växa ytterligare?

– Det skulle kunna göra det. Jag ska inte säga att jag har några konkreta omständigheter att dela med mig av i nuläget men karaktären är sådan på brottslighet med bedrägerier och penningtvätt, det kan vara så att det är fler som är inblandade som vi kommer upptäcka efter vägen. I sådana fall kommer vi få höra dem och om de är misstänkta får vi delge dem misstanke. Just nu har jag ingenting sådant planerat men det kan hända att det dyker upp fler framöver.

Stoppas från att döma

Fotbollsdomaren är aktiv och har dömt på toppnivå såväl utomlands som i Sverige.  Enligt SportExpressens uppgifter har han haft hundratusentals kronor i personliga skulder de senaste åren – och så sent som i mars i år stal han en bakmaskin för ett värde av drygt 1 200 kronor från en Ica Maxi-butik.

Under torsdagen meddelade Svenska fotbollförbundets domarchef Stefan Johannesson att den misstänkta domaren stängs av tills vidare.

– Det stämmer. Han är under utredning och självklart är han bortkopplad från alla förbundsuppdrag som domare i avvaktan på polisutredningen. Skulle det visa sig att han är skyldig så dömer han inte mer i våra serier, sa Johannesson.

Hur reagerade du när du fick höra om det här?

– Det är klart att man blir bedrövad. Det är för jävligt om det är så här, och det är enkelt att säga det. Samtidigt så är man inte mer än människa och det ligger så klart någon form av tragedi bakom allt det här. 

Enligt Stefan Johannesson har förbundet inte känt till den misstänkte mannens problem och förehavanden sedan tidigare.

– Nej, det har vi inte gjort. Inte mer än bakmaskinen.

Flera domare slog larm

Samtidigt har SportExpressen varit i kontakt med domare som berättar att de har tagit upp problemen med förbundet tidigare. Redan för ett par år sedan ska, enligt uppgifter, flera elitdomare ha tagit kontakt med domarkommittén. Domarna ska ha vägrat att åka på uppdrag med den brottsmisstänkte domaren.

Hans bakgrund och förehavanden var kända av flera inom domarkåren. Enligt uppgift till SportExpressen ska domare inte ha känt sig ”trygga” att döma med den misstänkte domaren och att det framförts till förbundets domarkommitté. 

– Domare har vägrat att döma med honom. Domare har sagt: ”Jag vill inte längre ha med honom i mitt team”. Det är det flera domare som har sagt, säger en uppgiftslämnare.

Hen fortsätter:

– Han fick fortsatta att döma efter bakmaskinsstölden. Det hände ingenting. Det skedde ingen bestraffning, han dömde bara inte på någon vecka. Det här förvånade många domare. Det finns mycket kring detta som inte känns bra i magen.

”Det får stå för uppgiftslämnaren”

SvFF:s domarchef Stefan Johannesson säger att han inte alls har haft vetskap om den misstänkte domarens problem.

– Det är ingenting jag har hört, säger Johannesson.

I går sa du till oss att domarkommittén inte känt till att domaren haft problem, förutom stölden av bakmaskinen, stämmer verkligen det? 

– Det stämmer. Jag har inte hört om något fuffens.

Vi har uppgifter på att domare inte ska ha känt sig ”trygga” med att döma med den misstänkte domaren, och att det framförts till domarkommittén. Hur ser du på det?

– Då får du be den uppgiftslämnaren att säga vem de har framfört det till exakt. Inte är det till mig eller några av våra coacher i alla fall.

Det har inte nått er?

– Nej, precis.

Det ska enligt våra uppgifter även ha framförts kritik mot domarkommittén, att den inte har agerat på de här larmen. Vad säger du om det?

– Det får stå för den uppgiftslämnaren i så fall, men nej – det är ingenting som stämmer.

SvFF:s domarchef Stefan Johannesson.Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

”Ingenting vi har vetat om”

Stefan Johannesson fortsätter: 

– Det vore väldigt trevligt om de kunde vara officiella när de lämnar uppgifter för annars är det svårt att besvara. Men i det här fallet är det inte svårt att besvara, för mig veterligen är det inget som någon har vetat om. Men jag tycker alltid att det är tråkigt att kommentera anonyma uppgifter. Då kan man säga vad som helst.

De kanske är rädda för att bli av med sina uppdrag.

– Ja, eller så är det lätt att säga något och sen inte behöva stå för det. Eller så hittar man på någonting… vad vet jag. Nej, men det här är ingenting vi har vetat om. Om någon har känt sig otrygg – herregud, vi är en elitverksamhet.

Skulle ni ha tagit sådana larm på allvar?

– Ja, det är klart att vi skulle göra det. Jag kan inte ha en domare som ingen vill döma med, om det nu skulle vara så, och det skulle vi ha fått reda på – om inte annat via ryktesvägen.

Och det har ni inte fått?

– Nej.

Hur ser du på att han nu begärs häktad?

– Det innebär väl att misstankarna förstärks, men i sak förändrar det ingenting.

SportExpressen har också varit i kontakt med Maria Persson, som är ordförande i domarkommittén, om uppgifterna. Hon säger: 

– Jag har inga kommentarer till det. Jag hänvisar all kommunikation till Stefan Johannesson.

 

LÄS MER: Domarchefen: ”För jävligt om det är så här”

LÄS MER: Domaren begärs häktad för grovt bedrägeri

LÄS MER: Anhållne domaren skuldsatt under lång tid

LÄS MER: Allsvensk domare stal bakmaskin på Ica Maxi