Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”De hade som strategi att snåla – det är sanningen”

Poya Asbaghi.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Poya Asbaghi, 35, fick sparken av IFK Göteborg under uppmärksammade former.

Nu ger tränaren sin syn på tiden i Blåvitt.

– Klubben hade verkligen som strategi att snåla under alla år jag var där. Det är sanningen, säger han i Studio Allsvenskan.

1–1-matchen mot Mjällby blev droppen som fick bägaren att rinna över för IFK Göteborg.

Den 3 september sparkades Poya Asbaghi från sitt jobb som huvudtränare efter 13 raka matcher utan seger i allsvenskan och bara en poäng ner till kvalplats.

– Någonstans i samarbetet med Poya fanns det en långsiktighet. Man kan ha ett visst tålamod med resultaten om vi rör oss i rätt riktning. Långsiktigheten var överordnad allting fram tills vi inte hade råd med det längre, har IFK Göteborgs dåvarande klubbdirektör Max Markusson tidigare berättat för GT.

IFK Göteborg vann Svenska cupen under sommaren, men enligt Poya Asbaghi var truppen för tunn redan när laget gick in i säsongen. Att det dessutom blev förlängning i de tre sista cupmatcherna, i kvartsfinalen mot Hammarby, semifinalen mot Elfsborg och finalen mot Malmö FF, tog ut sin rätt i allsvenskan.

I podcasten Studio Allsvenskan berättar den 35-årige tränaren om vad som gick fel 2020.

– Det var en tuff utmaning när vi hade en så tunn trupp. Vi spelade med 16-åringar i backlinjen och spelade inte med en forward under hela våren och sommaren – och det tror jag skulle bli ett problem för vilket lag som helst i allsvenskan. Att vi ändå vann ett cupguld är för mig ganska stort, säger Poya Asbaghi.

Poya Asbaghi fick sparken av IFK Göteborg.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

”Inte dem jag behövde övertala”

Att ekonomin i IFK Göteborg var ansträngd bidrog förstås till att inte fler nyförvärv dök upp på Kamratgården.

– Kennet (Andersson, som då var sportchef) och Pontus (Farnerud, då assisterande sportchef) ville samma sak som jag. Det var inte dem jag behövde övertala. Klubben hade verkligen som strategi att snåla, det är sanningen – både med löner och värvningsbudget – under alla år jag var där. Men målet var också att 2021, det vill säga i år, kunna satsa. Det sa de till mig tydligt inför 2020: ”Nästa år...”

– Jag är fotbollstränare, men jag tycker också att jag var och är en tränare som kan sätta mig in i klubbens situation. Jag förstod att det smartaste i det läget inte skulle vara att liksom ”halvsatsa” utan att i stället satsa på unga spelare, bygga upp ekonomin – och när man känner att man är på rätt plats ekonomiskt: verkligen satsa. Det är lite det som börjar hända nu inför 2021, precis som de hade sagt, och det var inte heller så att jag gick runt och slet mig i håret och frågade folk vad det är som händer, säger han i Studio Allsvenskan.

IFK Göteborgs ordförande Mats Engström och dåvarande klubbdirektör Max Markusson.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN

Tycker diskussionen är onödig

Poya Asbaghi verkar trött på debatten om gamla och nya Blåvitt som gick varm under hans tid i klubben. På frågan om vilken klubb IFK Göteborg är för honom i dag svarar han: 

– Jag tycker att diskussionen om vilka Blåvitt ska vara – ska det vara ”gamla Blåvitt” eller ”Poya-Blåvitt” ... och att det ena på något sätt ska trumfa det andra och att det ska bildas två läger som jag vet att det gör – är lite onödig. För mig behöver man inte stå på den ena eller andra sidan. För mig hör båda sidor på något sätt ihop – allt är ett Blåvitt, säger han i Studio Allsvenskan och utvecklar:

– Det som har varit Blåvitt, som gett framgångar historiskt, är fantastiskt och det är det som gör klubben till det den är i dag. Men det Blåvitt som jag var i var en annan typ av Blåvitt. Det enda som var likadant var att vi spelade på Gamla Ullevi och hade blåvita dräkter. I övrigt var det något helt annat, det var det yngsta laget som var i allsvenskan och ett av de yngsta lagen som Blåvitt någonsin haft. 

För Poya Asbaghi, som kände till förutsättningarna, var det inget konstigt att truppen föryngrades.

– Det krävdes under den här perioden för att det egna kapitalet var så långt ner. Nu är det uppbyggt igen och då förstår jag att man satsar på äldre spelare och kanske har en av de äldre startelvorna i allsvenskan – för i år handlar det om att fullfölja målsättningen med 2021, att satsa, vara med i toppen av allsvenskan och slåss om Europaplatser. Det ena hade inte kunnat finnas utan det andra och för mig är det därför onödigt att det ska bildas två läger kring Blåvitt.

Efter sin tid i IFK Göteborg är Poya Asbaghi nu förbundskapten för U21-landslaget.

https://embed.acast.com/studioallsvenskan/poyaasbaghi-detharmasteenspelarehaforattkunnaspelaiu-21landslaget-

TV: Här lämnar Blåvitt beskedet om Asbaghi