Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför tackade Blåvitt nej till publikfavoriten

IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Gustav Svensson.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Blåvitt tackade nej till landslagsmittfältaren Gustav Svensson, 33.

Nu förklarar sportchefen Pontus Farnerud, 40, hur klubben har resonerat.

– Jag har definitivt förståelse för att det blir känslomässigt när det handlar om en spelare som varit i IFK Göteborg tidigare, men vi måste göra det som vi anser är bäst för klubben här och nu, säger han.

Gustav Svensson i VM 2018.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

I en intervju med GT under tisdagen berättade Gustav Svensson att han drömde om att återvända till IFK Göteborg i vinter – men att klubben tackade nej.

– De sa att det var fullt på min min position på innermittfältet. För att få ihop truppen så behövde de inte min hjälp, sa den 33-årige landslagsmittfältaren och konstaterade:

– Sådant är livet, det är bara att bita i det sura äpplet. Men det var ju något jag hade sett fram emot, att få spela i Blåvitt igen. Jag var ju sugen redan förra året men då kunde de bara erbjuda en mittbacksposition och det var inte jag sugen på, inte redan nu. Jag kan rycka in där, absolut, men inte spela där hela tiden.

När GT når IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud ger han sin syn på det hela.

– Det jag kan säga är att vi har haft en dialog med Gustav, precis som vi har haft med andra spelare som varit i Blåvitt tidigare – som Mattias Bjärsmyr, Pontus Wernbloom och Jakob Johansson – men i detalj vad som har sagts kan jag inte kommentera mer ingående, säger han.

”Har väldigt många spelare där”

Enligt Gustav Svensson anser ni att ni har fullt på innermittfältet – är det en bild du delar?

– Ja, det är en bild jag delar. Vi har haft en bra dialog med Gustav, inte bara nu utan även i ett tidigare skede, och det är som jag har sagt många gånger tidigare: Det handlar om hur det ser ut i vår trupp, framförallt på de positioner det gäller, spelarens egen vilja och ekonomi. 

– Förra året valde han att vara kvar i Seattle – och sedan dess har vi värvat Jakob och Wernbloom plus att vi sedan tidigare har August Erlingmark, Alhassan Yusuf och Sebastian Eriksson. Vi har väldigt många spelare där.

Det handlade alltså inte om ekonomi?

– Det vill jag inte gå in på i detalj, men under den här vintern så var det betydligt mer utifrån hur vi ser på gruppen och helheten och att få ihop truppen på bästa sätt inför säsongen 2021. Vad som har varit anledningarna tidigare, om det varit ekonomi eller spelarens egen vilja, kan jag inte kommentera.

IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Har väckt reaktioner

I Blåvitt-kretsar är det många som höjer på ögonbrynen. 

Att IFK Göteborg, som slutade tolva i allsvenskan i fjol, inte har plats för en landslagsspelare har väckt reaktioner bland supportrar.

Kan du förstå de reaktionerna?

– Ja, Gustav är en duktig fotbollsspelare och har varit med i landslagstruppen under en längre tid. Samtidigt har vi två spelare som har väldigt många landskamper i Wernbloom och Jakob, en U21-landslagsman i August och en av allsvenskans mest spännande spelare i Alhassan på den positionen.

– Men jag har definitivt förståelse för att det blir känslomässigt när det handlar om en spelare som har varit i IFK Göteborg tidigare, men vi måste göra det som vi anser är bäst för klubben här och nu. Vi kan inte låta våra känslor styra utan måste agera professionellt.

Innebär detta att dörren är stängd för Gustav Svensson även i framtiden?

– Nej, det här är inget som är definitivt eller hugget i sten. Vad som händer i sommar eller längre fram återstår att se. Vi har inte stängt några dörrar för Gustav.