Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför ändrade sig Kennet Andersson

Kennet Andersson blir IFK Göteborgs nye sportchef.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Pontus Farnerud blir assisterande sportchef i Blåvitt.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs tränarduo Ferran Sibila och Poya Asbaghi.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Lösningen var bara temporär och han ville inte ens bli kallad sportchef. 

Men sedan tänkte Kennet Andersson, 51, om. 

– Jag ser inte att jag ska vara expert på något, förutom kanske på att ta den där smällen om det skulle gå illa, säger Blåvitts nye sportchef. 

I samband med att rekryteringsprocessen drog ut på tiden fick styrelseledamoten Kennet Andersson i slutet av mars kliva in som tillfällig sportchef, även om han själv kallade sig för ”operativ styrelseledamot”. 

– Massa kompisar har hört av sig och sagt grattis – men jag ser mig inte direkt som Blåvitts nya sportchef. Jag ska lägga mer tid på Kamratgården och avlasta de andra. Den största skillnaden är väl att jag får ta fler sådana här samtal med dig, haha. Jag kommer att sitta kvar i styrelsen precis som vanligt, men det blir fler timmar på Kamratgården för min del. Det är bara kul att kunna hjälpa till ännu mer och komma närmare fotbollen, sa den gamle landslagsstjärnan då

”Finns experter på varje område”

Under våren har IFK Göteborg fått ett rejält lyft på fotbollsplanen och det blåser positiva vindar kring Kamratgården efter flera tuffa år. Och den operative styrelseledamoten har fått blodad tand och på fredagsmorgonen meddelade klubben att Andersson blir permanent sportchef. 

– Jag har under tiden sett vad det innebär och kan innebära och hur man kan forma den här rollen på ett sätt som jag inte såg innan. Jag är en del i ett lag, ett team, och ser mig själv som oljan i det hela. Och även stötdämparen och kanske också GPS:en på den långa resan, men jag är absolut inte motorn och den som ska synas mest, säger han efter lagets sista träning inför mötet med Örebro. 

Du har fått mersmak helt enkelt? 

– Ja, men det känns bra, absolut. Om jag bara går till mig själv känns det som att det är frågor jag kan hantera och några jag kan lära mig. Man måste nog vara på det här jobbet i ett år så att man förstår helheten. Men en hel del saker har jag erfarenhet av, resten har jag väldigt stor hjälp med inom föreningen. Det finns experter på varje område och jag ser inte att jag ska vara experter på något, förutom kanske att ta den där smällen om det skulle gå illa, haha. 

Kennet Andersson hjälpte till med allt möjligt på lägret i Portugal i vintras.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Nyinrättad tjänst 

Klubben har också presenterat Pontus Farnerud, 38, som ny assisterande sportchef med fokus på scouting. Tanken är att han ska avlasta både Kennet Andersson och chefsscouten Olle Sultan, 62, som ska gå i pension efter nästa säsong. Tjänsten assisterande sportchef har inte funnits tidigare. 

– Idén kommer från Max (Markusson, klubbdirektören). Det känns som en bra lösning. Olle Sultan har nämnt att han kör på nästa år också och då måste vi bygga den här strukturen inför framtiden. Pontus kanske fokuserar än mer på scoutingen, men sedan ser jag det likadant där, att vi jobbar som ett team. Vi har pratat under de här veckorna och är väldigt sugna på att lyssna på varandras erfarenheter och följa våra strategier som vi gjort, säger Andersson. 

Formellt börjar Andersson och Farnerud sina nya tjänster på måndag. Max Markusson motiverar anställningarna så här: 

– Det är bra att vi har varit noggranna under den här perioden för att tydliggöra vilka behov klubben har framöver. Att valet till slut föll på Kennet och Pontus i kombination är en konsekvens av det arbete som gjorts och även en lösning som vi tror att klubben på lång sikt mår bra utav, säger han. 

Pontus Farnerud (till höger) blir ny assisterande sportchef i IFK Göteborg.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Pontus Farnerud har bott utomlands i närmare 20 år, men flyttar nu hem från franska rivieran.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

”Vet hur mycket IFK betyder”

Pontus Farnerud spelade i Blåvitt mellan 2012 och 2013 och har sedan dess haft kontakt med klubben. I vintras var han aktuell som assisterande tränare, men nu blir det alltså en annan roll i stället. 

– Jag är glad och tacksam att jag fått förtroendet. Jag känner mig väldigt trygg i att jobba nära både a-truppen med Poya och ledarstaben, akademin med Jonas Olsson och inte minst Max och Kennet. Vi har haft väldigt bra dialog under en tid och en samsyn vad gäller ambitioner och visioner för klubben. Jag vet hur mycket IFK betyder för så många människor och jag kommer göra allt jag kan för att fortsätta det påbörjade arbetet med att utveckla IFK Göteborg och uppnå klubbens målsättningar, säger Farnerud.