Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Corneliussons sorg efter Bebben: ”Speciellt band”

Dan Corneliusson.
Foto: STEFAN NILSSON
Bertil ”Bebben” Johansson blev 86 år gammal.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Dan Corneliusson, 59, är en av många blåvita profiler som sörjer Bertil ”Bebben” Johansson.

De delade inte bara klubb utan också Hönö. 

Där var Dan född, där bodde ”Bebben” fram till sin död.

– Ibland när jag var på Hönö och hälsade på stannade jag till hos ”Bebben”. Det fanns nog ett speciellt band mellan oss, säger den förre IFK-anfallaren.

Många IFK Göteborg-profiler har sedan nyheten om ”Bebben” Johanssons bortgång började spridas i onsdags berättat om sorg och saknad efter legendaren.

Och i många av de artiklar som har skrivits sedan dess har Hönö i Göteborgs norra skärgård nämnts.

Ön där ”Bebben” i flera år var sommargäst innan han och hans Solveig flyttade dit för gott.

Ön varifrån Dan Corneliusson började pendla till Göteborg som elvaåring för att spela med IFK.

– Det var väldigt tråkigt att höra. Min fru berättade i onsdags, hon hade sett när nyheten kom upp på hennes telefon, säger han.

Dan Corneliusson med Glenn Strömberg i landslaget 1984.
Foto: ROGER TILLBERG / IBL

”Stannade gärna till där”

Corneliusson är för ung för att ha sett ”Bebben” spela, men alltsedan han själv gick till IFK Göteborg har han hört historierna om legendaren.

Och han lärde även känna sin föregångare som anfallare i den blåvitrandiga tröjan.

Men medan ”Bebben” gjorde 15 säsonger som spelare och tränare i IFK Göteborg gav sig Dan Corneliusson ut i den stora proffsvärlden redan som 21-åring.

Det har dock blivit en del möten mellan anfallarna med Hönö-koppling.

– Det var några år sedan senast, men jag stannade gärna till vid deras hus och pratade en stund när jag var på Hönö och hälsade på. Och så träffade jag honom på en del matcher. Han såg ju alla även efter att han blev blind, säger Corneliusson.

– Han var fenomenal på att känna igen folk på rösten. När vi träffades och jag frågade om han visste vem det var sa han direkt att det var jag.

Bertil ”Bebben” Johansson blev 86 år gammal.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Var nog så fin mot alla”

Att där fanns en Hönö-koppling kan ha påverkat deras relation.

– Jag fick en känsla av att han kände för mig, kanske för att jag kom från Hönö. Jag vet att han när han åkte runt och hade lite föreläsningar använde mig som exempel. Han berättade om att det tog två och en halv timmar för mig att åka in till stan och träna med Blåvitt och jämförde med andra som spelade senare och som var mer bortskämda, berättar Danne.

– Det kändes som att vi hade ett speciellt band. Men å andra sidan – han var nog så fin mot alla. ”Bebben” var en väldigt fin människa.

Vad känner du nu när han är borta?

– Det är väldigt tråkigt. ”Bebben” är ju på något sätt en sån som alltid ska finnas. Han var en sådan positiv människa, rolig och skämtsam. Nu kommer det att passa extra bra med Blåvitt-sången om att vi ska minnas ”Bebben” Johansson i alla dar, säger Dan Corneliusson.

GT:s Stefan Nilsson träffade ”Bebben” 2017.