Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bryter tystnaden efter MLS-flytten

Mikael Stahre.
Foto: THOMAS JOHANSSON / TT
Mikael Stahre.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Mikael Stahre lämnade BK Häcken för San José Earthquakes.

I en längre intervju berättar nu 42-åringen om nya jobbet, kommande äventyret i USA - och avslutet med Häcken där han hotades med stämning. 

– Jag har full förståelse för att de blev störda och irriterade, samtidigt upplevde jag det som att det inte var så dramatiskt som det beskrevs, säger Stahre. 

Det var den 23:e november som SportExpressen kunde avslöja den allsvenska tränarbomben. Efter att ha fört BK Häcken från en tiondeplats till en fjärdeplats i allsvenskan den här säsongen lämnade Mikael Stahre jobbet som huvudtränare för att ta över MLS-laget San José Earthquakes. 

Nu berättar 42-åringen om flytten till USA, kommande tränaruppdraget och avslutet med BK Häcken. Stahre är just hemkommen från San José efter att ha varit över för att träffa klubben för första gången. 

– Just nu känns det väldigt kontrollerat och självklart väldigt utmanade att komma till en ny klubb och en ny arbetsgivare. Jag har varit några dagar i San José, träffat ledningen och träffat folk runtomkring klubben för att bilda mig en första uppfattning, säger han.

Ditt första intryck? 

– En bra klubb med mycket goda förutsättningar för att bedriva en bra verksamhet. Innan jag flög över har det varit jobbiga dagar att avsluta allt med Häcken och alla relationer i Häcken och de personer jag haft ett bra verksamhetsår med. 

– Men nu känns det som att både jag och Häcken lagt den processen bakom oss och kan gå vidare och fokusera på framtiden. 

Hur kom den här chansen upp för dig? 

– Jag fick ett samtal i slutet av säsongen via en agentfirma. De meddelade att det fanns ett stort intresse från en klubb i MLS som hade följt mig över en längre tid och följt min karriär och lagen jag haft. Från AIK-tiden och framåt. 

– Sedan under de samtalen hade jag kontakt med San Josés general manager och på den vägen är det. 


LÄS MER: Häckens ilska mot Mikael Stahre

"Förstår att folk är irriterade"

Berätta lite om processen med Häcken? 

– När jag fick den konkreta förfrågan meddelade jag det till Häcken. Att jag var intresserad att hoppa på det här jobbet. Jag har varit öppen med det och det har hela tiden varit viktigt att ha en bra dialog med Häcken. Framför allt eftersom det funkat så bra i Häcken från dag ett. Med spelarna, ledarna och fansen. Nu dök den här grejen upp nästan som en blixt från klar himmel. 

– Innan dess har jag aldrig haft intentionen att lämna klubben. 

Hur ser du på att det blev ett så infekterat avslut? 

– Jag kan väl säga att jag har full respekt för att klubben blev störda och irriterade. Samtidigt förstår jag att de måste skydda sin klubb och skydda sin verksamhet. Klubben måste tänka på sitt. 

– Samtidigt är det människor jag haft en bra relation med varenda dag sedan jag kom hit. Och när jag träffade de här personerna så var det inte alls i affekt utan det var i väldigt kontrollerat läge. En respektfull känsla när vi avslutade. 

– Sedan har jag förståelse för att folk är irriterade och besvikna. Sedan kan de uppfattas som mer dramatiskt än hur jag upplevde det. 

– Men självklart vill jag understryka att det var känslomässigt, även från min sida eftersom jag älskat att jobba i Häcken. Det här handlar inte om Häcken utan om ett erbjudande som var väldigt bra och spännande. 

– Under min tid som tränare har jag fått uppleva väldigt mycket, både positivt och negativt. Men i den här tränarvärlden är det bräckligt och man kan få sluta även om man gör fantastiska resultat, det är den världen vi lever i.

Mikael Stahre och Häckens sportchef Sonny Karlsson.
Foto: Michael Erichsen / Bildbyrån

Stahre fortsätter: 

– Tittar man i stort sitter det väldigt många bra tränare med bra meriter som är arbetslösa. Sånt där tar man också med när man väljer jobb och så vidare. Nu var det jag som fick det här erbjudandet men nästa gång kan det vara en klubb som säger till mig att de vill avsluta samarbetet med mig.

Det var väl just att de hotade att stämma dig, hur ser du på det? 

– Om de hade gjort det hade det varit deras beslut. Då hade de fått driva det och då hade jag fått hantera det. Men från min sida var det så att San José skulle lösa det med Häcken.


LÄS MER: Häckens besked om Mikael Stahre

"Avsikten var att jobba i Häcken i tre år"

Att du sade upp dig, hur tror du det påverkar dit renommé hos klubbar du ska jobba med i framtiden? 

– Jag hoppas att jag uppfattas som en hårt arbetande person och en passionerad tränare. Min avsikt var att jag skulle jobba i Häcken i tre år, men nu dök den här grejen upp. Sedan kan jag konstatera att avtal kan se ut på olika sätt. 

– Och utan att gå in på detaljer i avtalet kan de ju skrivas på olika sätt och man kan även ha olika öppningar i dem. Det är väl det enda jag kan kommentera om det.

Vad är din uppfattning om San José Earthquakes som klubb och ligan MLS?

– Jag är väldigt fokuserad på mitt lag och min grupp och det har varit Häcken fram tills för någon dag sedan.  Jag har sett en del matcher i MLS med San José och en del spelare jag haft har också spelat i ligan. Men känslan är att MLS verkligen är på gång och att det är uppåt på alla sätt. 

– Samtidigt verkar San José vara en klubb med extremt bra föresättningar organisationsmässigt. MLS och San José tar den professionella fotbollen på allvar. Sedan har jag fått en bild av laget och ska bilda mig en uppfattning om det närmare under den närmaste tiden. 

Vad är det de vill få ut med dig som tränare?

– De har sett att jag har jobbat mig uppåt från ungdomssidan och sedan att mina lag har gjort bra resultat. Jag har varit med om mycket trots att jag inte är lastgammal i branschen har jag gjort ganska mycket. 

– Jag har erfarenhet av att leda spelare och ledare från olika länder och olika kulturer. Jag har gjort resan från gräsrotsnivå. 

– Sedan måste jag säga att jag haft en väldigt bra dialog med general managern i San José som också har beskrivit projektet på ett väldigt bra sätt. Han har också gjort en resa från sin roll där han är ganska ung och jobbat i Italien och Turkiet bland annat. 

Vad är er målsättning kommande säsong? 

– Vi har inte pratat i det i konkreta termer. Men när man fått smaka på Play off och slutspel vill man nå dit igen och sedan göra det bättre. 

– Men exakta mål får man ta längre fram. 

Kan vi förvänta oss några allsvenska värnvingar?

– Det är väldigt tydligt att det är general managern som står för värvningsstrategin. Men för en klubb som San José och var de befinner sig så är hela världen öppen. 

– Det är klart att rent hypotetisk kanske det skulle vara någon svensk som är aktuell. 

Vi har uppgifter på att Magnus Eriksson är aktuell som ett nyförvärv till nästa säsong? 

– Det är inget som jag vet om.