Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bryter tystnaden efter skandalen

Kolbeinn Sigthorsson.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Isländsk fotboll skakas av en stor skandal, där Kolbeinn Sigthorsson anklagas för sexuellt ofredande. 

Nu talar IFK Göteborg-anfallaren ut.

– Mitt beteende var inte exemplariskt och jag jobbar fortfarande på att förbättra det, säger Sigthorsson i ett pressmeddelande.

När förbundsordföranden Gudni Bergsson i torsdags, i nationell tv, sedan förnekade att styrelsen för KSÍ uppmärksammats på sexuella övergrepp genom åren eskalerade debatten. Bergssons uttalanden fick en kvinna att träda fram i tv-kanalen RÚV, Islands motsvarighet till SVT, och berätta att hon och ytterligare en kvinna blivit sexuellt ofredade och fysiskt attackerade av en isländsk landslagsspelare hösten 2017 på en nattklubb i Reykjavik.

Mannen det handlade om: Kolbeinn Sigthorsson. 

– Han tog mig i skrevet och lite senare höll han i min nacke i några sekunder. Jag hade synliga skador i två-tre veckor efteråt. Dagen efter det hände fick jag ett läkarintyg på skadorna, sa kvinnan i intervjun med tv-kanalen RÚV. 

Hon berättar att hon polisanmälde Sigthorsson, men att hon drog tillbaka sin anmälan efter att de gjort upp ekonomiskt och hon skrivit på ett sekretessavtal som skulle hindra henne från att prata om det inträffade. Hon bröt mot den uppgörelsen eftersom hon anser att det isländska fotbollsförbundet försöker tysta frågan. 

Spelaren, som stoppats från spel i landslaget, har inte uttalat sig – förrän nu. 

– De senaste åren av mitt liv har inte gått i den riktning jag önskat. Jag var skadad mycket och min karriär var i fara. Under den perioden blev mitt olämpliga uppträdande problematiskt, säger han i ett pressmeddelande. 

”Jag har inte använt våld”

Han vidgår att han träffat kvinnorna på nattklubben och att han vid ett annat tillfälle träffat dem för att få deras syn på vad som hänt. 

– Jag känner inte igen att jag har trakasserat dem, jag har inte använt våld och jag förnekar skuld. Men mitt beteende var dock inte exemplariskt och det har jag bett om ursäkt för. Jag ångrar det, accepterade ansvar och erbjöd mig att lösa det inträffade mellan oss. De krävde en ursäkt och en betalning. Jag accepterade deras krav och betalade ytterligare tre miljoner ISK (cirka 220 000 kronor) till organisationen Stígamót, som jobbar för dem som utsatts för sexuella övergrepp, säger Kolbeinn Sigthorsson och poängterar att han har förståelse för att kvinnan valde att träda fram efter förbundets försök till mörkning. 

Anfallaren avslutar pressmeddelandet med att betona att han är emot alla former av våld och att han ångrar sitt beteende under den perioden. 

– Än i dag jobbar jag för att förbättra mitt beteende.