Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bröt sitt kontrakt – öppnar för Blåvitt

Ajdarevic lämnar AEK Aten.
Foto: INTIME SPORTS / INTIME SPORTS BILDBYRÅN
Astrit Ajdarevic i ÖSK-tröjan.
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
IFK Göteborg hade ett tungt 2018.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Kontraktet med AEK Aten är brutet.

Nu är Astrit Ajdarevic, 28, öppen för en flytt till IFK Göteborg, enligt GT:s uppgifter.

På Blåvitts önskelista står hans namn högst upp.

Knäckfrågan för klubben: ekonomin.

Ajdarevic spelade OS för Sverige i Brasilien 2016.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

I december 2016 blev det klart att Astrit Ajdarevic lämnar Örebro SK för spel i AEK Aten. I början fick han gott om speltid i den grekiska storklubben. Men när AEK förra säsongen vann ligan fick han främst nöja sig med inhopp och i år har han haft allt svårare att ta en plats i laget.

Tidigare i veckan meddelade klubben att det kontrakt som sträckte sig fram till nästa sommar bryts i förtid.

– Det är en stor ära för mig att ha fått bära AEK-tröjan och att jag alltid kommer att vara en del av klubbens historia. Under de här två åren var det mitt hem och jag kommer i framtiden bara att ha bra saker att säga, även till mina barn, om att jag spelade i AEK, sa Ajdarevic till klubbens hemsida.

Enligt Aftonbladet vill AEK nu ersätta Ajdarevic med en annan svensk: Simon Thern, 26. I klubben finns sedan tidigare Niklas Hult, 28.

Ajdarevic i AEK-tröjan.
Foto: INTIME SPORTS / BILDBYRÅN

Högst upp på önskelistan

Astrit Ajdarevic gjorde tre mål på 51 matcher i Aten.

Nu kan ha vara på väg tillbaka till svensk fotboll.

Enligt vad GT erfar har IFK Göteborg honom högst upp på sin önskelista över mittfältsförstärkningar till nästa säsong – och Ajdarevic, som även tidigare har kopplats ihop med klubben, är nu öppen för en flytt till Blåvitt om det inte dyker upp något oväntat bra bud från en utländsk klubb. 

Dessutom är hans hustru skriven i Göteborg och paret väntar barn. 

I somras uttalade sig hans agent i positiva ordalag om IFK Göteborg.

– IFK kom med ett jättefint erbjudande, både sportsligt och ekonomiskt. Klubben hade inte kunnat göra något mer, men alla pusselbitar föll inte på plats och det handlar om saker i Grekland. Vi pratade med Mats (Gren, sportchef) och Poya (Asbaghi, tränare) och Astrit hade kunnat tänka sig IFK, han gillar den fotbollen Poya vill spela, sa Miro Jaganjac då.

”Jag har lite att tänka på”

Enligt GT:s uppgifter är Ajdarevic billigare att lösa nu än i somras och det har inte bara att göra med att Blåvitt nu slipper betala övergångssumma. Spelarens ekonomiska anspråk ska vara rimligt, enligt GT:s uppgifter, och parterna har haft kontakt. 

När GT når Astrit Ajdarevic och frågar honom om Blåvitt är intressant svarar han:

– Vi får se. Jag vet inte vad som händer än, jag har lite att tänka på. Jag ska hem, sedan får vi se vad som är bäst för mig. Mer kan jag inte säga.

Astrit Ajdarevic blev grekisk mästare med AEK Aten.
Foto: INTIME SPORTS / BILDBYRÅN

Spelat med Blåvitts nyförvärv

För IFK Göteborg är nöten alltjämt att knäcka pengarna – även om Ajdarevic inte kräver någon jättelön. 

Blåvitt brottas sedan flera år tillbaka med en ansträngd ekonomi och nu har klubben precis köpt loss lånespelaren Giorgi Kharaishvili, 22, för en totalsumma på närmare 3 miljoner kronor.

Hittills har IFK Göteborg presenterat ett nyförvärv inför nästa säsong: Giannis Anestis, 27. Den grekiske målvakten har tidigare spelat ihop med just Astrit Ajdarevic i AEK Aten.

GT har sökt Blåvitts sportchef Jonas Olsson för en kommentar.

Astrit Ajdarevic

Ålder: 28 år.

Född: Pristina, Kosovo.

Position: Mittfältare.

Klubbar: Rinia IF, Falkenbergs FF, Liverpool (akademi), Leicester City (lån), Hereford United (lån), Örebro SK, IFK Norrköping, Standard Liège, Charlton Athletic (lån), Helsingborgs IF (lån), Örebro SK, AEK Aten.