Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blåvitts stöd till femåriga Lowe

IFK Göteborgs spelare hade tryckt upp en speciell t-shirt för att visa sitt stöd för fystränaren Roland Kaldéus son Lowe, 5, som drabbats av leukemi.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Roland Kaldéus. Arkivbild.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

GÖTEBORG. IFK Göteborg förlorade med 2–3 mot Ålborg.

Men eftersnacket handlade mest om tröjorna som spelarna bar före matchen med texten ”Kämpa Lowe”.

I fredags fick spelarna och ledarna besked att klubbens fysioterapeut Roland Kaldéus son Lowe, 5, återigen drabbats av leukemi.

– Alla känner Lowe. Vi vill verkligen göra något för att stötta honom, säger mittfältaren August Erlingmark.

Lowe Kaldéus har tidigare haft leukemi, men han har sedan friskförklarats.

Men inför träningen i fredags fick spelarna ett mardrömsbesked från sportchefen Kennet Andersson.

– Kennet berättade före träningen att Lowe hade fått tillbaka leukemin. Det var svårt att fokusera på träningen efter det, säger August Erlingmark.

– Han har varit mycket på Kamratgården under det senaste året. Vi ser hur mycket han betyder för Rolle varje dag. Alla vet vilken fin kille det är. Det ska inte behöva drabba någon. Det är hemskt.

”Jag isolerade mig ett ett tag”

Ledarna för laget nåddes av samma besked.

– Kamratgården blev helt stum. Alla släppte i princip det dom gjorde. Vi satt i en intensiv diskussion om truppbygget, men allt stannade upp, alla gick till sig själva. Jag själv isolerade mig ett tag, berättar tränaren Poya Asbaghi med blanka ögon.

– Det här handlar inte bara om att det är Roland Kaldéus son, för oss handlar det om Lowe. Han är en av oss. Han har hängt extremt mycket på Kamratgården.

Poya Asbaghi, som nyss sett sitt lag förlora säsongens första match, fortsätter:

– Det var bara för några dagar sen som han skrattade åt mig för att jag höll på att snubbla, vi garvade tillsammans. Och för bara någon vecka sen förklarade han för mig hur vi ska spela. Och så händer det här...

Spontan idé med tröjorna

I fredags hade Blåvitts spelarråd ett möte efter träningen. Det var där snacket om en manifestation till matchen mot Ålborg kom upp.

– Det blev en spontan idé med tröjorna eftersom vi ville göra något. Sen kommer vi kanske att göra någon annan grej också, till exempel samla in tröjorna och signera dom och lotta ut dom. Nån form av gest vill vi göra, säger August

Innan tröjorna trycktes upp kollade spelarna med Roland Kaldéus så att det var okej.

– Jag vet att Lowe vet hur spelarna tagit initiativ med t-shirten. Jag vet att Lowe blev väldigt rörd och glad, säger Poya Asbaghi. 

”Vet att det är en krigare”

Han fortsätter prata om hur fotbollen plötsligt hamnade i skuggan.

– Ena stunden sitter man där och är petig om vissa saker som kan få en att brusa upp. Och så får man ett sådant här besked och inser att det finns andra saker i livet. Man får nästan dåligt samvete, säger tränaren.

IFK Göteborgs spelare och tränare kommer att fortsätta följa Lowes kamp mot leukemin.

– Våra tankar går till Lowe och hans familj, det är klart att detta tar extremt hårt på dom. Men det tar hårt på oss också, för Lowe är en av oss, säger Poya Asbaghi.

– Samtidigt, på grund av att vi känner Lowe och har sett hur han har hanterat den här situationen tidigare, vet vi att det är en krigare. Vi håller tummarna och vet att Lowe är stark.