Blåvitts plan: Värva hem båda stjärnorna

David Moberg Karlsson.
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
Nicklas Bärkroth jublar i Dif-tröjan.
Foto: KICKI NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG. IFK Göteborg bygger om truppen inför 2021. 

Högt upp på önskelistan: Djurgårdens Nicklas Bärkroth, 28, och Sparta Prags David Moberg Karlsson, 26. 

Båda spelarna ska enligt GT:s uppgifter vara positivt inställda till att flytta hem i vinter. 

Efter tolfteplatsen i allsvenskan väntas det bli en hel del förändringar på Kamratgården. 

Förutom en renodlad anfallare är Blåvitt bland annat på jakt efter snabba kantspelare, speciellt då Hosam Aieshs dagar i klubben är räknade. 

Både Bärkroth och Moberg Karlsson passar in i den beskrivningen och den senare skulle vid behov även kunna spela längst fram i väntan på att Marcus Berg eventuellt stämplar in på Kamratgården efter sommarens EM-slutspel. 

Nicklas Bärkroth.
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Bärkroth under sin tid i IFK Göteborg.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Haft ett hack i kurvan”

Göteborgaren Bärkroth har en säsong kvar på sitt kontrakt med Djurgården där han i år gjort ett mål på åtta starter och sju inhopp. 

– Han var väldigt bra under våren, sedan kom covid-19 och han fick en muskelskada. Nicklas har haft ett hack i kurvan den här säsongen. Men han har ju sin snabbhet och vi hoppas att han gör ett väldigt bra 2021, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson. 

Enligt våra uppgifter är IFK Göteborg intresserade av honom. Kommentar? 

– Ja, det är ju möjligt men jag har inte hört något. 

Rent generellt, hur ser ni på att släppa spelare till en konkurrent? 

– Det är viktigt att svenska klubbar gör affärer med varandra, det tror jag är bra för svensk fotboll. Ett lyckat exempel är ju Sebastian Andersson som vi tog från Kalmar och sedan sålde till IFK Norrköping. Han har ju haft en bra utveckling (nu i Köln). Så utan att kommentera just Nicklas Bärkroth är jag för det. Vi är ganska prestigelösa i Djurgården, säger Bosse Andersson. 

David Moberg Karlsson i Norrköpingströjan.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Moberg Karlsson omfamnas av Tobias Hysén och Emil Salomonsson 2013.
Foto: ADAM IHSE / SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN

Fick ett lyft i Sparta Prag

David Moberg Karlsson fick ett lyft i Sparta Prag i början av sommaren och gjorde tre mål på en månad, men totalt sett har han haft det tufft i Tjeckien sedan han 2018 anslöt från IFK Norrköping, och den senaste tiden har han fått nöja sig med inhopp.  

Kontraktet löper fram till sommaren 2022 och om IFK Göteborg inte lyckas köpa loss honom i vinter skulle det kunna bli aktuellt med ett låneavtal plus option. 

Mariestadskillen Moberg Karlsson lämnade IFK Göteborg 2013 för engelska Sunderland. Samma år flyttade dåvarande lagkompisen Bärkroth till Stockholm och Brommapojkarna. 

Enligt GT:s uppgifter kan båda spelarna tänka sig att återvända till Kamratgården om alla pusselbitar faller på plats. 

IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud vill inte kommentera uppgifterna. GT har även varit i kontakt med Nicklas Bärkroth som avböjer att svara på frågor om Blåvitt.