Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Planen efter skrällåret: ”Är ingen hemlighet”

IFK Göteborg har överraskat de flesta under årets säsong. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Blåvitts tränare Poya Asbaghi. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs målvakt Giannis Anestis. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. IFK Göteborg förbereder sig noggrant inför 2020. 

Ambitionen är att tre nyckelkontrakt ska förlängas – samtidigt jagar klubben försvarsspelare. 

– Om ett par veckor drar det i gång och vi är väldigt tydliga med att vi jobbar långsiktigt, säger assisterande sportchefen Pontus Farnerud, 39. 

IFK Göteborg. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

De senaste åren har det vid den här tidpunkten på säsongen funnits ett stort antal frågetecken i Blåvitts spelartrupp när det gäller kontraktssituationen. 

Nu är läget annorlunda och de flesta spelare som klubben vill satsa på sitter på längre avtal. Men tre tunga namn har kortare kontrakt. 

Det handlar om anfallaren Lasse Vibe (2019 ut plus ett optionsår), målvakten Giannis Anestis och backen/mittfältaren Nzuzi Toko (båda till sommaren 2020). 

Greken Giannis Anestis har imponerat mellan stolparna under sin första säsong i allsvenskan. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

IFK Göteborg jobbar hårt på att förlänga med samtliga. 

– Det är tre duktiga och intressanta spelare som ligger ”in the loop”. Men det handlar om en helhet med ekonomi och truppsammansättning. Många parametrar spelar in, säger Pontus Farnerud. 

Vilka positioner vill ni förstärka på? 

– Det är ingen hemlighet att vi har en hel del centrala mittfältare och att det ser bra ut framåt, men vi är tunna bakåt. Så framför allt tittar vi på försvarsspelare. Mot BK Häcken senast var Emil Holm högerback, men i Poyas (Asbaghi) och Ferrans (Sibila) ögon är han kanske mer en offensivare spelare. Och (mittfältarna) Sebastian Eriksson och August Erlingmark avslutade matchen som mittbackar och Victor (Wernersson) är den enda naturlige vänsterbacken. Du hör ju själv. 

– Och sedan beror det så klart på vilka vi tappar. Vi vet att vi har flera spelare som är intressanta för utländska klubbar. 

Pontus Farnerud är assisterande sportchef i IFK Göteborg. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Historik med islänningar 

Hur och var scoutar ni främst? 

– Vi började direkt när sommarfönstret stängde, eller egentligen tidigare. Vi tittar ännu längre än 2020, även om det är där fokus är just nu. Man måste ta i beräkning att vi har förlängt många kontrakt också. Vi kommer att försöka jobba så med spelare vi tror på oavsett om det är startspelare eller framtidsspelare. Och vi tog in Sana (Tobias) i somras som kan spela på många offensiva positioner eftersom vi vet att vi kan tappa någon där, säger Farnerud och fortsätter:

– Vi kollar framför allt i Skandinavien, men vi får inte glömma Island och Finland. Det finns ju en viss historisk med islänningar i den här klubben. Sedan är det agenter som hör av sig om spelare hela tiden och vi försöker titta på allting, men man får lära sig att selektera också. 

Många blåvita hoppas att Östersunds Tom Pettersson flyttar hem igen. Är det aktuellt? 

– En duktig spelare med utgående kontrakt. Mer än så kan jag inte säga. 

Sportchefen Kennet Andersson. Foto: ADAM IHSE / TT

”Värdefull lösning”

Sedan i våras har IFK Göteborg två sportchefer, något som inte är vanligt i fotbollsbranschen. 

Kennet Andersson är huvudansvarig och Farnerud är assisterande. 

– Jag tror att den här lösningen är otroligt värdefull för klubben. Närheten till laget och tränarna, som är så viktig, blir på ett helt annat sätt när man är två. 

Trivs du? 

– Ja, jättebra och det tror jag att Kennet gör också. Klubben är inne i en bra fas och det underlättar, men jag hade hoppat på det ändå. Man lär sig saker hela tiden och det är jävligt intressant.