Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blåvitts nota för att sparka sportchefen

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Mats Gren får lämna IFK Göteborg.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. IFK Göteborg sparkar sin sportchef Mats Gren, 54.

Det blir en kostsam historia för den ekonomiskt hårt ansatta klubben.

Enligt GT:s uppgifter har Gren nu rätt till sex månadslöner.

På en presskonferens under onsdagen meddelade IFK Göteborg sitt beslut efter en tid av skriverier. Sportchefen Mats Gren får lämna sitt uppdrag och ersätts av Jonas Olsson.

– För såväl IFK Göteborg som Mats Gren är det här den lösning som känns naturlig. Det har blivit oerhört mycket fokus på honom som person, något som också lett till mycket negativa rubriker kring föreningen. Sedan är Mats den som haft det yttersta ansvaret för det sportsliga resultatet, vilket spelat en avgörande roll i vårt beslut, säger Blåvitts klubbdirektör Max Markusson och fortsätter:

– Det är alltid tråkigt att behöva lämna ett sånt besked till en person man vet slitit hårt för sin uppdragsgivare. Vad vi behöver mest i nuläget är dock lugn och ro samt att ha fullt fokus på det som väntar framöver.

Blåvitts klubbdirektör Max Markusson tillkännagav beslutet på en presskonferens på Kamratgården under onsdagen.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Tog emot beskedet på Hawaii

Mats Gren tog emot beskedet från Max Markusson via telefon i går kväll under den semester på Hawaii som GT tidigare berättat om. Den sparkade sportchefen befinner sig där på en sedan tidigare planerad familjeresa.

– Mats Gren är en oerhört professionell person och har stor erfarenhet av den här branschen, så han förstår spelets regler. Med det sagt är det klart att han blev besviken och det har jag full förståelse och respekt för. Det är där vi är nu, säger Blåvitts klubbdirektör Max Markusson om hur sportchefen mottog beskedet.

Mats Gren får lämna sin tjänst som sportchef i IFK Göteborg.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Blåvitts ekonomiska smäll

För IFK Göteborg – som sedan flera år dras med en ansträngd ekonomi – innebär förändringen en ekonomisk smäll.

Mats Gren hade en taxerad inkomst på 794 220 kronor under inkomståret 2017, vilket innebär en månadslön på drygt 66 000 kronor.

Enligt vad GT erfar har den sparkade sportchefen nu rätt till sex månadslöner. Med sociala avgifter och tjänstepension landar notan på runt 700 000 kronor för IFK Göteborg, enligt GT:s uppgifter.

– Jag tänker inte berätta om hur Mats Grens avtal ser ut, men det är något som vi klarar av att hantera inom föreningens ekonomi, säger Blåvitts klubbdirektör Max Markusson.

Mats Gren hälsar i ett sms att han inte vill lämna några kommentarer.

Inte intresserad att säga något alls i GT”, skriver han.


IFK Göteborgs ekonomiska resultat

2017: – 12,5 mkr

2016: + 5,8 mkr

2015: + 2,5 mkr

2014: – 10,4 mkr

2013: – 3,5 mkr

2012: – 4,0 mkr