Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blåvitts krislösning: Säger upp anställda

IFK Göteborg genomför nu ett åtgärdspaket som innefattar permitteringar och uppsägning av personal.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Flera allsvenska klubbar agerar i coronakrisen.

IFK Göteborg sjösätter nu ett åtgärdspaket som bland annat innefattar permitteringar och uppsägning av personal.

I ett öppet brev beskriver Blåvitts klubbdirektör Max Markusson coronapandemin som ”fotbollens största hot genom tiderna”.

– Alla i och kring IFK Göteborg vet hur tuff verkligheten är just nu, säger Blåvitt-anfallaren Robin Söder.

Coronapandemin har orsakat ett osäkert läge för många branscher.

Just nu står svensk elitfotboll stilla i väntan på årets säsong som egentligen skulle ha inletts i början av april. Ambitionen är att kunna dra i gång säsongen i juni, men i nuläget finns inga garantier.

Flera klubbar har därför valt att agera för att minska den ekonomiska blödningen.

BK Häcken kom på tisdagen med ett sparpaket. Hisingsklubben har beslutat att genomföra korttidspermitteringar och lönesänkningar både i den sportsliga verksamheten och på kontoret.

Superettaklubbarna Gais och Öis, som båda präglats av dålig ekonomi de senaste åren, drog samtidigt i gång var sin kampanj för att få in pengar.

Även spelarna berörs av permitteringarna.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Även spelarna berörs av permitteringarna.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Så agerar IFK Göteborg

Nu vidtar IFK Göteborg en rad åtgärder för att hantera coronakrisen.

Klubben inför från den 1 april en korttidspermittering för all anställd personal i olika omfattning. Även spelarna berörs av permitteringarna.

”Vi har beslutat om ett antal åtgärder som dessvärre innebär uppsägning av uppskattade och kompetenta kollegor. IFK Göteborg inför från 1 april en korttidspermittering för all anställd personal i olika omfattning. Åtgärden har varit en självklarhet för alla inblandade parter – såväl ledning som personal och våra fackliga företrädare. Alla vill bidra för att klubben ska klara den extremt tuffa period vi har framför oss. Detta så att vi inom en snar framtid – och starkare än någonsin – är redo att leverera när det är dags att ses på Gamla Ullevi nästa gång”, skriver Max Markusson, klubbdirektör i Blåvitt, i öppet brev som publicerats på klubbens hemsida.

”Det är nödvändigt just nu”, kommenterar Blåvitts klubbdirektör Max Markusson beslutet.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Säger upp två anställda

Dessutom säger klubben upp två anställda.

– De som berörs arbetar på den administrativa sidan. Men som du säkert förstår kommenterar vi inte enskilda individer i detta läge, säger Max Markusson till GT.

Blåvitt-anfallaren Robin Söder om onsdagens besked:

– Alla i och kring IFK Göteborg vet hur tuff verkligheten är just nu. Vi vet också vad som krävs av oss som individer i detta läge. För oss är det en självklarhet att göra vad vi kan för att bidra.

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson beskriver coronapandemin som ”fotbollens största hot genom tiderna”. 

Två personer har varslats om uppsägning på den administrativa sidan i IFK Göteborg.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Det är nödvändigt just nu”

Blåvitt-basen, som även själv ska gå ner i arbetstid, fortsätter:

”Jag hoppas att ni alla har överseende med att allt detta under en period innebär att vissa upplever att det kan ta längre tid att få svar och att saker inte är som vanligt. Men det är nödvändigt just nu.”

IFK Göteborgs huvudtränare Poya Asbaghi har tillsammans med de övriga ledarna lagt upp ett program för spelartruppen som är anpassat efter de nya riktlinjerna. Eftersom det ännu inte finns något centralt avtal vad gäller spelarpermitteringar har IFK Göteborg varit tvungna att lyckas få fram en lokal överenskommelse.

”Vårt A-lag, som leds av Poya, har gjort en planering som säkerställer detta sportsligt. Våra spelare har på ett exemplariskt sätt påtalat att även de vill vara en del av lösningen och visa solidaritet med den blåvita familjen”, skriver Max Markusson.

IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Blåvitt har fler medlemmar än någonsin

Även IFK Göteborgs supportrar kraftsamlar i dessa tuffa tider. 

Supporterklubben Änglarna uppmanar IFK-fans att bli medlemmar i Blåvitt och på bara några dagar har klubben gått från 4 000 medlemmar till över 7 000. 

Det innebär att IFK Göteborg har fler medlemmar än någonsin.

”En styrka som växer i tider av krismedvetenhet är det fantastiska engagemang som når oss genom er – supportrar, medlemmar och partners. De insatser som görs genom till exempel Supporterklubben Änglarnas initiativ för att öka antalet medlemmar, är ett levande bevis för att vi är många som skriver under på devisen ’Blåvitt får aldrig dö’”, skriver Max Markusson om supportrarnas stöd.

Detta är korttidspermittering

■ Korttidspermittering kan användas när företag drabbas av tillfälliga ekonomiska problem till följd av något oväntat. I praktiken innebär det att anställda går ner i arbetstid under en period (permittering) samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd. Anställda får behålla en stor del av sin ordinarie lön under permitteringen och företagets personalkostnader minskar. 

■ Systemet används för att undvika uppsägningar och underlätta för företag att snabbt komma i gång igen när läget vänder. För att använda korttidspermitteringen måste både arbetsgivare och arbetstagare vara överens om det. Korttidspermittering kan sägas vara stöd vid korttidsarbete med en kraftigt höjd subventionsgrad.

 

Finns det något lönetak?

Enligt beräkningarna i förslaget är lönetaket 44 000 kronor. Taket kommer regleras i en förordning som regeringen beslutar om i samband med att lagen träder i kraft.

 

Källa: regeringen.se