Blåvitts jätteaffär – tjänar miljoner

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson och ordförande Mats Engström.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
IFK Göteborg befinner sig just nu i Portugal på träningsläger.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

GÖTEBORG/LAGOS. IFK Göteborg gör ett oväntat ekonomiskt klipp. 

Blåvitt hoppades få två-tre miljoner kronor för Delsjöhallen – men nu säljs den för cirka sex miljoner, enligt GT:s uppgifter. 

– Vi är väldigt nöjda, säger klubbdirektören Max Markusson.

Delsjöhallen.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

IFK Göteborg brottas sedan flera år tillbaka med ekonomiska problem och vänder på varenda krona för att långsiktigt skapa en ekonomi i balans.

– Allt blir ofantligt mycket enklare då, konstaterade Blåvitts ordförande Mats Engström nyligen i en intervju med GT.

Den 25 december kunde GT berätta att IFK Göteborg – som ett led i att få in mer pengar – planerade att göra sig av med Delsjöhallen, träningshallen som Blåvitt äger och som ligger ett stenkast från Kamratgården.

Hallen byggdes 1998, men brakade ihop 2010 på grund av snömassor på taket. En ny uppfördes samma år, men den används knappt längre av klubben sedan Prioritet Serneke arena med en fullstor konstgräsplan invigdes 2015.

Marken som Delsjöhallen står på ägs av kommunen och klubben betalar därför en arrendeavgift.

– Vi behöver inte hallen längre och vill bli av med kostnader för arrende och uppvärmning. Vi försöker göra oss av med alla extrakostnader, sa Max Markusson till GT i mellandagarna.

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Hoppades få in 2-3 miljoner

Enligt GT:s uppgifter hoppades IFK Göteborg få in 2-3 miljoner kronor för hallen, men intresset har varit överraskande stort och priset har trissats upp. Och nu är affären i hamn. En okänd köpare betalar omkring sex miljoner kronor, enligt GT:s uppgifter. 

– Ingenting är påskrivet, men det är klart och överenskommet, säger Max Markusson, som inte vill kommentera köpeskillingen. 

– Men vi är väldigt nöjda. Så mycket kan jag säga. 

Vad ska ni göra med pengarna? 

– De stärker vårt egna kapital, vilket vi behöver. Vi har ett sjukt utmanande år framför oss. Vi har redan spänt bågen rätt hårt i budgeten. Det är inte så enkelt att vi får in de här pengarna och direkt lägger ut de på andra sidan (som till exempel spelarköp). Det är en avvägningsfråga hela tiden, säger klubbdirektören och fortsätter: 

– Vi hade budgeterat med en försäljning, men det här gick så pass bra så det är klart att det påverkar oss positivt. Vi är nöjda och glada.

Kan bli padelhall 

Vad blir det för typ av verksamhet i hallen? 

– Det ska bli något aktivitetsbaserat, det är så kommunen vill ha det. Jag tror att fyra av fem som hört av sig och varit intresserade har sagt att de vill bedriva padelverksamhet. 

När sker överlåtningen? 

– Först ska kontraktet skrivas på och kommunen ska acceptera arrendet, men vi har en dialog och det blir i närtid. 

I slutet av 2015 sålde IFK Göteborg sin träningsanläggning Kamratgården för att stärka kassan. Blåvitt hyr numera Kamratgården av ägaren Varbergs Stenfastigheter.

I fjol sjösatte klubben ett investeringsbolag för att bland annat finansiera nyförvärv. De pengarna, drygt nio miljoner kronor, är nu slut och Blåvitt jobbar på en nyemission som inom kort ska ge cirka fem miljoner om allt går enligt plan. 

IFK Göteborgs ekonomiska resultat

2018: Ej klart, men pekar på ett svagt plus

2017: -12,5 mkr

2016: +5,8 mkr

2015: +2,5 mkr

2014: -10,4 mkr

2013: -3,5 mkr

2012: -4,0 mkr