Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Blåvitts drag: externt kapital

Foto: BILDBYRÅN
Giorgi Kharaishvili och Robin Söder, båda värvade under 2018. Foto: /IBL / /IBL

IFK Göteborg fortsätter att brottas med ekonomiska problem. 

Nu har man sjösatt ett nytt bolag och tagit in externt kapital. 

– Några av årets värvningar som vi tror på långsiktigt har möjliggjorts tack vare det här, säger kassören Jakob Andreasson enligt GP

IFK Göteborg drog i gång ett riskkapitalbolag 2007 men det finns inte längre finns kvar. Andreassons undviker gärna ordet ”risk” när han pratar om den nya satsningen. 

– Det finns ett bolag knutet till det. Jag vill kalla det för ett externt kapitalbolag, säger Andreasson till tidningen utan att vilja gå in närmare på hur mycket pengar det handlar om eller vilka personer som är inblandade, mer än att det är anhängare till Blåvitt. 

– Vi har valt att inte kommunicera en siffra, vi säger att vi har tagit in externt kapital. Sedan kommer det synas i årsredovisningar framöver. 

Startades i februari 

Klubben informerade om förändringen under onsdagskvällens medlemsmöte och Andreasson berättar för GP att pengarna kommit in ”under året” och varit nödvändiga när det gäller spelarrekryteringar. 

– Några av årets värvningar som vi tror på långsiktigt har möjliggjorts tack vare det här externa kapitalet. Vissa av de spelarna hade inte kunnat komma om det inte hade varit på plats, säger kassören till GP.  

Enligt Bolagsverket heter det nystartade bolaget IFK GBG Transferintressenter AB och registrerades den 13 februari i år. I styrelsen sitter IFK Göteborgs ordförande Mats Engström (styrelseordförande), nämnde kassören Jakob Andreasson (ledamot) och Mats Palmgren (ledamot), som tidigare var tillförordnad klubbdirektör men som nu har lämnat Blåvitt. 

Publiksnittet dalar 

IFK Göteborg siktar fortfarande på att nå ett nollresultat 2018, trots att publiksnittet sjunkit med fler än 2 000 åskådare. 

När det gäller spelarförsäljningar under 2018 ligger klubben över budgeterat belopp. Bland annat såldes Pontus Dahlberg till Watford för omkring 35 miljoner kronor och för skyttekungen Elias Omarsson (Excelsior) fick klubben runt tre miljoner. 

GT har sökt Jakob Andreasson för en kommentar.