Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Blåvitts besked: Bryter inte med Sigthorsson

Kolbeinn Sigthorsson
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. IFK Göteborg kommer inte att riva kontraktet med Kolbeinn Sigthorsson, 31, efter att en kvinna gått ut och berättat om det sexuella ofredande han utsatt henne för.

Det säger klubbens sportchef Pontus Farnerud:

– Det är inte aktuellt i nuläget.

Isländsk fotboll skakas just nu av en stor skandal.

I dagarna framträdde en kvinna i den isländska motsvarigheten till SVT, RÚV, och berättade att hon och ytterligare en kvinna utsatts för sexuellt ofredande av en isländsk landslagsspelare. Ofredandet ska enligt kvinnan ha ägt rum hösten 2017 på en nattklubb i Reykjavik och hon väljer nu att berätta om händelsen eftersom hon anser att det isländska fotbollsförbundet (KSÍ) har försökt tysta ner den.

Ordföranden för förbundet, Gudni Bergsson, sa nyligen i en intervju att de aldrig fått in några rapporter om misstänkta sexualbrott som ska ha begåtts av landslagsspelare – vilket fick kvinnan att reagera och alltså öppet berätta sin historia.

I centrum för anklagelserna står IFK Göteborgs anfallsstjärna Kolbeinn Sigthorsson, vilket GT kunde berätta i går. Kvinnan säger att hon haft ett möte med spelaren där han bett om ursäkt och att han även betalat skadestånd till henne. Hon hävdar att spelaren inte ifrågasatt hennes historia utan erkänt det hon berättat.

Sigthorsson efter att ha sänkt England i EM 2016.
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST

Stoppad från landslaget

När anklagelserna mot spelaren nu blivit omskrivna har Islands fotbollsförbund fattat beslut om att stoppa Sigthorsson från kommande landslagssamling. Island spelar VM-kval mot Rumänien på torsdag och Nordmakedonien på söndag.

Gudni Bergsson avgick från sin tjänst som ordförande för förbundet redan på måndagskvällen – och i dag följde resten av styrelsen med. Hela styrelsen för Islands fotbollsförbund meddelar under tisdagen att de avgår.

KSÍ gick ut med en ursäkt på måndagen och skrev bland annat att de ”svikit” kvinnorna.

Förbundets generalsekreterare Klara Bjartmarz tänker däremot inte avgå.

Gudni Bergsson har avgått från sin tjänst som ordförande för Islands fotbollsförbund efter de senaste dagarnas turbulens.
Foto: HANNIBAL HANSCHKE / BILDBYRÅN

Blåvitt: ”Tar avstånd”

Hur IFK Göteborg hanterar frågan? 

Blåvitt konstaterade i en kommuniké på sin hemsida, där spelaren inte är namngiven, på måndagskvällen att det stämmer att spelaren gjort ett sexuellt ofredande och att han polisanmäldes för fyra år sedan: 

”Polisutredningen ledde inte till något åtal, men parterna kom överens i en förlikning”, skrev Blåvitt.

I ett uttalande sa klubbdirektören Håkan Mild:

– IFK Göteborg tar detta på största allvar även om ärendet i juridisk mening är avslutat. Vi har en påbörjad dialog med spelaren om detta för att utreda vilken väg vi kan ta framåt. Vi vill tydligt markera att vi tar avstånd från hans agerande och alla liknande beteenden.

IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud.
Foto: HENRIK JANSSON

IFK kommer inte bryta kontraktet

Kolbeinn Sigthorssons kontrakt med IFK Göteborg löper ut efter säsongen. 

Han har varit en av lagets absolut viktigaste spelare i år.

Enligt IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud har klubben nu en löpande dialog med Sigthorsson.

– Vi har pratat med Kolbeinn och kommer att fortsätta diskutera med honom. Men vi fick helheten av honom redan i går och vet hur saker och ting ligger till. Vi diskuterar internt och med Kolbeinn om hur vi ska gå vidare.

Farnerud säger att han inte kände till den nu omskrivna händelsen när IFK Göteborg skrev kontrakt med Kolbeinn Sigthorsson.

Kan det bli aktuellt att bryta hans kontrakt?

– Nej, det är inte aktuellt i nuläget.

Pontus Farnerud hänvisar övriga frågor till IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild som ber att få återkomma när GT är i kontakt med honom.

✓ Kolbeinn Sigthorsson och hans agent har utan framgång sökts för en kommentar.

Var 20:e kvinna utsätts för sexualbrott.