Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blåvitts alternativ i jakten på sportchef

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson tillkännagav beslutet att sparka Mats Gren på en presskonferens på Kamratgården den 10 oktober.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Jonas Olsson är alltjämt huvudspåret – men IFK Göteborg sonderar samtidigt terrängen utomlands efter en ny sportchef.

Klubben tittar brett för att hitta en lämplig efterträdare till Mats Gren.

En av kandidaterna finns i Danmark – en annan i Norge, enligt GT:s uppgifter.

– Det är en internationell verksamhet vi bedriver, säger IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson.

Mats Gren fick lämna sin tjänst som sportchef i IFK Göteborg i oktober.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Den 10 oktober meddelade IFK Göteborg att Mats Gren får lämna sin tjänst som sportchef i föreningen.

– För såväl IFK Göteborg som Mats Gren är det här den lösning som känns naturlig. Det har blivit oerhört mycket fokus på honom som person, något som också lett till mycket negativa rubriker kring föreningen. Sedan är Mats den som haft det yttersta ansvaret för det sportsliga resultatet, vilket spelat en avgörande roll i vårt beslut, motiverade Blåvitts klubbdirektör Max Markusson beslutet på en presskonferens på Kamratgården.

Akademichefen Jonas Olsson har sedan dess fungerat som tillförordnad sportchef i klubben samtidigt som Blåvitt letar efter en permanent lösning.

Olsson, som vann SM-guld som tränare för klubben 2007 och som har sex SM-guld som spelare, ses som den hetaste kandidaten för tjänsten, enligt GT:s uppgifter. Han har tidigare sagt att han inte skulle tacka nej om han fick frågan om att bli permanent sportchef.

IFK Göteborgs tillförordnade sportchef Jonas Olsson tillsammans med klubbdirektören Max Markusson.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Blickar utomlands

Men flera andra namn har figurerat i diskussionerna.

Aftonbladet har tidigare uppgett att den förre Blåvitt-spelaren George Mourad är ett av namnen som IFK Göteborg utreder för tjänsten som sportchef – men enligt GT:s uppgifter är det inte aktuellt.

Blåvitts klubbdirektör Max Markusson vill inte kommentera några namn men säger så här om tänkbara kandidater som förekommit i media och sociala medier:

– Många har florerat, både högt och lågt. De jag har läst om är rätt ”way off” kan jag säga, säger han.

Nu kan GT berätta att IFK Göteborg inte har låst sig till Sverige i jakten på en ny sportchef. 

Sålde Lasse Vibe till Blåvitt

Enligt GT:s uppgifter finns bland annat Ole Nielsen, som är bosatt i Ålborg, med på en bruttolista över tänkbara kandidater för jobbet.

Danske Nielsen fick sparken från Randers våren 2017 efter att ha haft samarbetssvårigheter med klubbdirektören Michael Gravgaard – men gjorde dessförinnan stor succé i Sönderjyske från 2010 till 2014. Noterbart är att han sålde Lasse Vibe till IFK Göteborg sommaren 2013.

Nielsen har även arbetat som sportchef i Viborg. I maj kopplades han ihop med motsvarande jobb i Esbjerg. Där skulle han i så fall efterträda Ted van Leeuwen – en roll som tills vidare innehas av Jimmi Nagel Jacobsen.

Ole Nielsen.
Foto: HENNING BAGGER / SCANPIX

Ska träffa fler kandidater

Ett annat namn som IFK Göteborg, enligt GT:s uppgifter, utreder för tjänsten som sportchef är Thomas Berntsen. 

Norske Berntsen är sportchef i Sarpsborg 08 som tog norska ligan med storm och slutade trea 2017. Sportchefen har beskrivits som hjärnan bakom den lilla norska klubbens framgångar och har fått ut mycket ur oprövade spelare.

– Han jobbar stenhårt, ser matcher och har full koll på de tre högsta divisionerna i Norge och stora delar av Norden. Det jobbas hårt för pengarna och det får klubben tillbaka. Han är sjuk i huvudet, på ett positivt sätt, har NRK:s fotbollsexpert Tom Nordlie tidigare sagt om Berntsen.

Sarpsborg har under hösten spelat Europa League i samma grupp som Malmö FF.

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Nöjda med Jonas Olsson

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson vill inte kommentera namnen i sportchefsfrågan, men bekräftar att klubben även blickar utomlands.

– Ja, men så är det. Det är en internationell verksamhet vi bedriver och vi här uppe pratar ju hyfsad engelska, säger han.

Hur går processen?

– Vi har kommit så pass långt i vårt strategiarbetes att vi definierat vad vi söker. Vi har kommit fram till någon typ av kompetensprofil som vi ska presentera för styrelsen. Vi ska vara överens med styrelsen att strukturen är rätt och vad kompetensprofilen ska bestå av.

Men det lär dröja till 2019 innan IFK Göteborg presenterar sin nya sportchef.

– Det är inte troligt att vi kommer att presentera någon på den här sidan året. Vi har träffat ett antal intressanta personer, utifrån att de är just intressanta personer, säger Max Markusson och fortsätter:

– Vi är väldigt nöjda med vad Jonas har gjort så här långt och har is i magen. Jonas är en jävligt bra person och har tillfört stabilitet. Han är en extremt noggrann person vilket jag gillar väldigt mycket. Han har också bidragit mycket i vårt strategiarbete. Vi behöver mycket struktur och ordning och reda och det har Jonas hjälpt oss med på ett väldigt bra sätt.