Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blåvittfansens knep i väntan på fotbollen

IFK Göteborgs supportrar är småsugna på att allsvenskan ska dra i gång.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: Privat.

Supportrar världen över längtar efter fotboll och gemenskap. 

I väntan på allsvenskan tänker IFK Göteborgs anhängare träffas online, köra quiz och samtidigt samla in pengar till klubben. 

– Vi hoppas kunna sälja virtuella öl för 50 000 kronor, säger initiativtagaren Andreas Toll, 43. 

Coronakrisen ställer till det för hela samhället och idrotten är inget undantag. Nästan all sport är pausad och klubbarnas intäkter har minskat kraftig och en rad kampanjer pågår för att dra in pengar. 

Exempelvis har IFK Göteborg mer än fördubblat antalet medlemmar, klubben säljer biljetter till träningsmatcher som kommer att spelas utan publik och konkurrenten BK Häcken vill också sätta ett fiktivt publikrekord med hjälp av ”schäslongskortet”. Ordvitsarna från Hisingen hoppas kunna sälja fler än 19 206 biljetter och tanken är bland annat att tio personer, som lottas fram, ska få se cupkvartsfinalen mot Elfsborg – när den nu spelas – på plats på Bravida Arena i en bättre soffa. 

Joakim Hanäs och Patrik Glimberg från BB-podd som finns på GT:s sajt. Andreas Toll i mitten.Foto: BBPODD

IFK Göteborgs supporterprofil Andreas Toll har också gnuggat geniknölarna för att göra något kul och samtidigt positivt för föreningen samma dag som hans lag skulle ha spelat allsvensk premiär mot Elfsborg (i morgon söndag). 

August Erlingmark är med 

– Man saknar ju den sociala biten och det är viktigt att vi håller ihop nu. Ett sätt är att träffas och köra quiz, men det är stökigt i dessa coronatider. Så jag bollade med några vänner och vi kom fram till att vi skulle köra det online i stället. Det är en jäkligt rolig idé, säger han. 

Med ekonomisk hjälp av sponsorerna Craft och Soluno BC har han löst tekniken som krävs för ett livesänt event från Restaurang Olivedal. Är man helt frisk är man också välkommen att delta på plats. 

– Jag håller i quizet som streamas via Facebook Live och man behöver inte ens ha något konto där för att vara med. Jag kommer att läsa upp frågorna samt köra telefonintervjuer med August Erlingmark och agenten Fredrik Risp. Det blir tre quizomgångar med jäkligt fina priser, säger Andreas Toll. 

August Erlingmark är med på länk.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Toll: ”De får ju ingen öl”

Målsättningen är att dra in pengar till IFK Göteborg via virtuella öl som säljs för 65 kronor styck. 

– De får ju ingen öl utan pengarna går direkt till klubben. Sedan får man dock gärna sitta hemma och ta en öl samtidigt som man tävlar och kommenterar. Det blir en social grej och jag kommer att svara på tittarnas frågor så att det blir en konversation. Man kan också beställa hem mat från restaurangen. Och ställningen i quizet kan följas i realtid. 

Hur många deltagare hoppas du på? 

– Vi har en maxgräns på 500 personer i varje omgång och jag hoppas att vi fyller de platserna. Vi kör klockan 19.04 på söndag, säger Andreas Toll.