Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blåvitt-basen hoppar av: ”Inte på ett oskönt sätt”

Mats Engström.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. IFK Göteborgs ordförande Mats Engström, 65, ställer inte upp för omval. 

Valberedningen föreslår i stället Richard Berkling, 48. 

Samtidigt nomineras supporterprofilen Anders Almgren till styrelsen. 

Mats Engström, som suttit i klubbens styrelse sedan 2015, säger följande om avhoppet till GT: 

– Beslutet har vuxit fram, jag har varit i föreningen i sex år varav tre som ordförande. Nu är det rätt tajming också, vi ställer om och går in i en ny fas och jag lämnar över ett ekonomiskt bättre och stabilare IFK Göteborg. Det har varit ett intensivt arbete och man vill ha tid över till annat också. 

Förre klubbdirektören Max Markusson och Mats Engström jobbade väldigt tätt ihop.
Foto: THOMAS JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅN

Har det något att göra med att Max Markusson nyligen fick lämna? 

– Nej, det kan jag inte säga, det handlar som sagt mer om en ny fas och att det är ett optimalt läge att lämna över till andra. Och Håkan Mild är ju klubbdirektör med massa erfarenhet och Richard Berkling har ju suttit i styrelsen i tre år, så jag lämnar ju inte på ett oskönt sätt. Där känner jag mig trygg. 

Engström betonar att han ska ”köra hela vägen” fram till årsmötet den 15 mars. 

– Det är fortfarande mycket arbete och jag kommer att finnas kvar som supporter. Och jag är tillgänglig om jag behövs. 

Richard Berkling har suttit i Blåvitts styrelse sedan 2018 och är till vardags vd i det börsnoterade teknikföretaget Powercell Sweden AB. Dessförinnan var han vd för CPAC Systems AB, ett dotterbolag till AB Volvo. 

Richard Berkling.
Foto: BILDBYRÅN

Berkling: ”Ska ingjuta passion”

I ett pressmeddelande skriver IFK Göteborgs valberedning att Berkling har för avsikt att avveckla sina övriga styrelseuppdrag om han väljs till ny ordförande för IFK Göteborg. 

– Med Richard får IFK Göteborg en ordförande med lång erfarenhet av såväl affärsutveckling som styrelsearbete och med en kärnkompetens som utgörs av att leda och driva uthålligt högpresterande team mot gemensamma mål, säger valberedningens ordförande Fredrik Abrahamsson.

Berkling säger att IFK Göteborg har en bra grund att stå på. 

– Mitt uppdrag är att ingjuta passion, mod och en kompromisslös tro på att vi själva skapar våra egna förutsättningar för att ta oss tillbaka till toppen där IFK Göteborg hör hemma samtidigt som vi fortsätter att bygga en uthålligt högpresterande verksamhet på och av planen.

 IFK Göteborg har på kort tid bytt ut en rad nyckelpersoner i föreningen. 

I somras hette klubbdirektören Max Markusson, sportchefen Kennet Andersson och tränaren Poya Asbaghi. Sedan ett par veckor är Håkan Mild klubbdirektör och sedan i höstas är Pontus Farnerud sportchef och Roland Nilsson tränare. 

– Det som är bra med det är att alla positioner är ersatta av folk med erfarenhet, inte minst på tränar- och klubbdirektörssidan. Det hade varit svårare om det varit folk som inte varit i Blåvitt innan, nu är det självgående människor på alla vis. Och de har som sagt ett hyfsat utgångsläge nu, säger Engström. 

Anders Almgren hejar på Blåvitt.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Almgren: ”Har ett brett nätverk”

IFK Göteborgs valberedning föreslår också att supporterprofilen Anders Almgren, 47, väljs in i styrelsen. 

– Från jobbet är jag van att arbeta målorienterat och systematiskt, utifrån ett gediget kunskapsunderlag. Jag tror att den metodiken är viktig för en hållbar och långsiktig utveckling även inom IFK Göteborg. Jag har dessutom ett brett nätverk både inom Blåvittfamiljen, inom svensk fotboll i allmänhet, polisen och Göteborgs Stad. Förhoppningsvis kan vanan att arbeta med samtliga aktörer bidra i styrelsens arbete, säger Almgren. 

Se även: Wulcan om Håkan Milds återkomst