Blåvitt: ”Vi ska vara bäst i Sverige på det”

IFK Göteborgs fysioterapeut Fredrik Larsson.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Pontus Farnerud är en av alla spelare som Fredrik Larsson jobbat med.
Foto: LENNART REHNMAN
Mattias Bjärsmyr och Fredrik Larsson.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Tre matcher på sju dagar och väldigt tufft schema även på sikt. 

IFK Göteborgs spelare sätts på hårda prov – och inget lämnas åt slumpen. 

– Det gäller att vara väldigt smarta återhämtningsmässigt och vara bäst i Sverige på det, säger fysioterapeuten Fredrik Larsson. 

Jakob Johansson tränar rehab med IFK Göteborgs fysioterapeut Fredrik Larsson.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Jakob Johansson tränar rehab med IFK Göteborgs fysioterapeut Fredrik Larsson.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Rehabtiden är lång, men Robin Söders operation i förra veckan var lyckad, Rasmus Wikström är friskförklarad efter sin korsbandsskada, Kristopher da Graca är på väg tillbaka och Jakob Johansson närmar sig comeback. 

– I stora drag, vi kör ju väldigt stora drag här i kamratföreningen, så ser det fantastiskt bra ut. Nu har vi en vecka som är den tajtaste vi någonsin haft sedan jag kom hit, med något undantag när vi spelade i Europa något år. Men tre matcher på sju dagar är sällsynt, det är en utmaning, men vi går in med en trupp som i princip är intakt om man tittar på den senaste tiden, säger Fredrik Larsson. 

Robin Söder blir borta länge.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Glad om vi inte behöver vila spelare”

När det gäller Robin Söder så pekar allt, enligt GT:s uppgifter, på att det är färdigspelat för säsongen, men klubbens ambition är att lagkapten ska vara tillbaka på planen i år. 

– När vi kommer till hösten kan vi se om vi kan precisera mer, säger Fredrik Larsson, som också jobbar för Janne Anderssons landslag. 

IFK Göteborg har roterat friskt i startelvan på slutet för att hålla spelarna fräscha. 

– Jag är fantastiskt glad om vi inte behöver vila spelare, fortsätter fysioterapeuten. 

Hur har spelarna påverkats generellt av det tuffa spelschemat? 

– Man klarar ganska bra att ligga på den här belastningen ett tag. Men man ska inte gå in och vara överambitiös och trycka upp och utsätta dem för maxmoment mellan matcherna. Det är en mental fråga också, man ska orka trycka på knappen tre gånger i veckan under lång tid. 

Det gör de stora stjärnorna i Europa. 

– Ja, de gör ju det och de är bäst av den anledningen. Av- och påknappen är en egenskap som är viktig. 

Tre matcher i veckan är vardagsmat för Leo Messi och gänget.
Foto: JOMA GARCIA / ACTION PLUS / SHUTTERSTOCK

”Man ska inte skapa noja”

Hur blir man bäst på det? 

– Bra fråga. Det finns nog ingen skolutbildning riktigt… sedan kan man ju informera. Vi har Johan Örtendahl som är mental rådgivare och det hjälper alla. När det är vila så är det vila och då gäller det att inte gå runt och grubbla på vad som hände i går eller för en vecka sen. Man får försöka städa bort eventuella energitjuvar. Förmågan att fokusera och vara här och nu och hitta påknappen när domaren blåser. Det är viktigt. 

IFK Göteborg har så här långt alltså klarat sig bra, det har mest handlat om slitna spelare snarare än muskelbristningar och liknande. 

För att minimera skador handlar det om klassiska punkter. 

– Sömn, mat, vätska, återhämtningsträning, ta sina behandlingar och göra allt som står i ens makt för att ta hand om kroppen. Sedan ska man inte skapa noja heller så att det blir ångest. ”Fan, har jag gjort alla grejer nu?”, för då kopplar du heller inte av. Man måste hitta en bra balans. 

IFK Göteborg förlorade bortamatchen mot IFK Norrköping.
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
IFK Göteborg förlorade bortamatchen mot IFK Norrköping.
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

En ekonomisk aspekt 

När Blåvitt mötte IFK Norrköping borta i måndags (förlust med 2–1) så valde man att övernatta på hotell efteråt i stället för att ta bussen hem direkt. Anledningen är att man då fick en ”sömngaranti” på åtta-nio timmar. 

– Det är en överlägsen variant jämfört med att komma hem två på natten och vända på dygnet fullständigt, åtminstone när det är tre dagar till nästa fajt. Dessutom fick vi bättre mat på hotellet än den caterade burken man får i bussen, säger Fredrik Larsson.

Spelarna har också tillgång till kallbad och mjukdelsbehandling, men fysioterapeuten trycker främst på att få i sig vätska och ordentligt med sömn. 

– Sedan är det en ekonomi som ska bakas in också. Och som jag sa innan, belastningen mellan matcherna ska vara väldigt låg, vi har nästan ingen ”riktig” fotbollsträning nu. Vi undviker maxmoment i väldigt stor utsträckning.