Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blåvitt: ”Vi har jävligt bra koll”

Klubbdirektören Max Markusson. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Sportchefen Jonas Olsson. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

IFK Göteborg har presenterat en förklaring till den svaga ekonomin. 

Och nu spänner klubben bågen och siktar mot spel i Europa 2022. 

– Nu krävs det sjukt hårt jobb i första fasen. 2019 blir jäkligt tufft, säger klubbdirektören Max Markusson. 

Blåvitt har under hösten gjort ett omfattande strategiarbete, satt upp en femårsplan och gjort en grundlig analys av det ekonomiska läget. 

På tisdagskvällens medlemsmöte på Ullevi presenterades delar av det. Störst fokus lades som väntat på ekonomin.

– Det var viktigast. Den historiska bilden, så att alla får samma bild. Det är det som har skapat mest oro. Folk spekulerar och tycker inte att de får tillräckligt bra svar. Där känner jag att det var jäkligt viktigt att visa ”så här ligger det till”, det är fakta. Ett faktabaserat arbete är nödvändigt för att skapa planen framåt. Det är inte hitta på-grejer, säger klubbdirektören Max Markusson. 

Klubbens företrädare presenterade siffror och grafer för 2000-talet. Kortfattat har spelartruppen över tid blivit klart dyrare samtidigt som föreningens fasta kostnader har ökat i och med bygget av nya Kamratgården och hyran i Prioritet Serneke Arena, bland annat. Och de senaste åren har också andra belopp skjutit i höjden. 

– Vi har väldigt, väldigt höga agentkostnader med i bilden, sa Markusson från scenen. 

Kassören: Kan inte bara spara

Samtidigt har inte intäkterna hängt med i samma takt.
Under 2018 har de sjunkit på de flesta poster. Biljettintäkterna är exempelvis 20 procent lägre än under 2017. Och redan ingångna avtal tar tid att förändra. 

– Men man kan inte bara spara sig ur en kris, man måste satsa för att komma framåt, sa kassören Jakob Andreasson och poängterade att ”medias uppgifter sällan stämmer med vad klubben får in netto för en spelare”. 

Jakob Andreasson. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Han syftade på Pontus Dahlberg-försäljningen till Watford i somras men ville inte uppge nettosumman. 

– Jag passar på den frågan. Det finns sekretess i vissa avtal, sa Andreasson och klargjorde att likviditeten är ”stabil”. 

Markusson: Där har det svajat 

Max Markusson vill inte peka ut en enskild del till den svaga ekonomin. 

– Men många av händelserna skedde ungefär samtidigt och det har sin förklaring. Man var i ett läge där man valde att göra vissa medvetna investeringar. En spelartrupp för 58 miljoner som kommer tvåa kostar ju inte bara det året, för kontrakten löper ju över flera år. Det innebär retroaktivt att om du inte kan upprätthålla intäktsnivån så måste du antingen sälja spelare eller göra dig av med dem på annat sätt och det tar tid.

–  Det är ett antal beslut som förklarar kostnadsmassan, men sedan behöver man jobba med intäkterna parallellt. Där har det uppenbarligen svajat. Det är fakta, säger klubbdirektören. 

Max Markusson tog i somras över som klubbdirektör. Foto: BILDBYRÅN

Även om ekonomin är under kontroll och det blir ett litet plusresultat 2018 är arbetet långtifrån över. 

– Det vi vet är att 2019 blir ett jäkla tufft år. Det krävs sjukt hårt jobb för att ta oss i genom första fasen. Vår bedömning är att ett till två år... då krävs jäkla hårt jobb för att komma i balans. Sedan kan vi ta utvecklingssteg därifrån. 

Blåvitts delmål kommande år

2019: Fyra matcher mot internationellt motstånd. 

2020: Sex matcher mot internationellt motstånd. Studiebesök hos klubb i Europa. 

2021: Åtta matcher mot internationellt motstånd. Två studiebesök hos klubb i Europa. 

2022: Tio matcher mot internationellt motstånd. Två studiebesök hos klubb i Europa. Tävla om Europaplats. 

2023: Tolv matcher mot internationellt motstånd. Två studiebesök hos klubb i Europa. Tävla om Europaplats. 

Samtidigt presenterade klubben en femårsplan där målsättningen från 2022 är att återkommande utmana om platserna i allsvenskan som ger spel i Europa. 

Norra Europas bästa akademi

– Vi är inte där i dag och det tror jag alla förstår, varken ekonomiskt eller strukturellt. Men vi har försökt göra en analys över vad som krävs för att ta sig dit. Sedan får man göra en analys efter varje år. Vi ska ha högt ställda mål och kan man jobba strategiskt ökar möjligheterna att nå målet. Vi har jävligt bra koll på läget, säger Max Markusson. 

Jonas Olsson är tillförordnad sportchef. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Blåvitt vill även satsa ännu mer på egna spelare på sikt ha ”Norra Europas bästa akademi vad gäller utbildning av unga spelare". 

– Tänk om vi kunde vara självförsörjande på spelare 2022/2023. Så kryddar vi med en, två, tre eller fyra kanonspelare som gör skillnad. Roger (Gustafsson, utbildningsansvarig) uttryckte att vi ska utbilda världens bästa fotbollsspelare. Jag ser ingen anledning till varför IFK Göteborg inte ska lyckas med det, säger sportchefen Jonas Olsson. 

Blåvitts sportsliga strategi:

”Aggressivt och kompakt försvarsspel med snabb och hård press på bollhållaren. Hög fart i anfallsspelet – attackera, utmana och hota framåt. Alltid spela framåt när det är möjligt. Övertalighet i bollytan i både anfall och försvar, speciellt viktigt i och kring straffområdena. Varierande anfallsspel med en tydlig och klar spelidé som bygger på variation i passningsspelet, passningar mellan motståndarens lagdelar och bakom deras försvarslinje samt snabba spelvändningar, ofta på spelare i hög fart. 

Detta styr vår spelidé, vår fotbollsträning, vår scoutingträning, vår fysiska träning, vår mentala träning och implementeras också i spelarnas individuella utbildningsplaner. A-truppen ska bestå av tre kategorier spelare: Egna akademispelare, utvecklingsspelare och spetsspelare.”

Blåvitt vill att A-lag, Elit 1 och Elit 2 spelar på samma sätt.