”Jag kan utvecklas till en fantastisk spelare”

Emmanuel Tannor under SvFF:s riksläger för pojkar på Bosön den 28 juli 2020
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Andreas Luxenburg och Emmanuel Tannor under SvFF:s riksläger för pojkar på Bosön den 28 juli 2020
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Emmanuel Tannor under SvFF:s riksläger för pojkar på Bosön den 28 juli 2020.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. IFK Göteborg blir en pojklandslagsspelare fattigare.

Jättetalangen Emmanuel Tannor, 16, flyttar till Italien. 

– Det är tufft att lämna Blåvitt, men jag tror att jag kan bli en fantastisk spelare i Parma, säger han. 

Det italienska fotbollsförbundet bekräftar på sin hemsida att Parma har registrerat spelaren i fråga. 16-årige Emmanuel Tannor lämnar därmed IFK Göteborg för ett nytt äventyr i klubben vars A-lag för närvarande huserar i botten av Serie A.

Högeryttern/anfallaren, som är född 2005, har gjort fem landskamper för P16-landslaget. Under den gångna säsongen gjorde han 15 mål på 19 matcher i IFK Göteborgs P16- och P17-lag.

Tannor kommer att tillhöra Serie A-klubbens akademi.

– Det är en stor flytt, jag trodde aldrig att detta skulle hända mig. Om någon för ett halvår sedan hade sagt att jag skulle spela utomlands i vinter..., säger han. 

Från Ghana till Kållered 

Som treåring flyttade han med sin mamma från Ghana till Kållered utanför Göteborg där han har vuxit upp och fortfarande bor kvar. Efter spel i Kållereds SK hamnade han som tolvåring i IFK Göteborgs akademi och där har utvecklingskurvan pekat spikrakt uppåt. Han har ansetts vara en av klubbens största talanger. 

För några månader sedan spelade han en cup i Norrköping med Blåvitt och på läktarna fanns det gott om utländska klubbar. 

– Jag tror att jag gjorde sju mål på fem matcher, men tyvärr åkte vi ut i semifinalen mot AIK. 

Emmanuel Tannor berättar att tre klubbar skickade inbjudan om provträning: Atalanta, Benfica och Parma. I december åkte han ner till Italien för att bekanta sig med den sistnämnda klubben. 

– De verkade gilla mig otroligt mycket och tack vare mina agenter Alhaji Jeng och Alex Reggiani så kom vi överens om ett avtal på 3,5 år. Men det blir en väldigt stor omställning för mig, jag kommer att bo ensam där nere. Jag lämnar vänner och familj, mamma Margaret Fynn och pappa Geir Hamstein och mina syskon har alltid varit ett fantastiskt stöd, säger han. 

Tannor: Jag har en väldigt bra vänsterfot

Hur skulle du själv beskriva dig som spelare? 

– Jag är främst högerytter men också anfallare. Jag är väldigt bra man mot man och har en väldigt bra vänsterfot, men jag är flexibel och kan skjuta med högerfoten också. Jag är ganska lång för min ålder och snabb och stark. 

Hur känns det att lämna Blåvitt? 

– Det är tufft, det har varit mitt hem i tre år och man har sett samma ansikten varje dag och jag har fått många nära vänner också. IFK är en bra klubb och har lärt mig väldigt mycket som spelare och människa, men det är Kållered SK som format mig till den jag är i dag. 

Flyttlasset går i början på februari och Emmanuel Tannor gillar vad han har sett av den italienska klubben så här långt. 

– De tog hand om mig på ett otroligt bra sätt och jag tycker om deras sätt att spela fotboll. Jag tror att jag kan utvecklas där och bli en fantastisk spelare. 

Akademichef Jonas Olsson.
Foto: MARCUS ERICSSON / © BILDBYRÅN

IFK Göteborgs akademichef Jonas Olsson är fåordig. 

– Han är en av många duktiga spelare i akademin, jag har inga andra kommentarer i nuläget, säger Olsson. 

https://www.instagram.com/p/CKoH4T9DsG-/