Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Blåvitt svarar på kritiken: ”Inget hokuspokus”

Foto: BILDBYRÅN

Stjärnsponsorn Nils Wiberg är kritisk till IFK Göteborgs nya riskkapitalbolag. 

Nu svarar klubbens ordförande Mats Engström. 

– Det är inget hokuspokus, säger han. 

Blåvitt har inte velat avslöja några detaljer om det nya riskkapitalbolaget, som går under namnet IFK GBG Transferintressenter AB. Prioritet Finans ägare Nils Wiberg pumpar årligen in flera miljoner kronor i klubben, men är minst sagt skeptisk till det nya bolaget och har valt att avstå.

– Jag tycker inte att man ska tjäna pengar på IFK Göteborg. Ett riskkapitalbolag är ju en gammal relik från 80- och 90-talet. Vilka andra klubbar använder sig av det i dag? Jag tycker att det är tiggeri. Varför kan inte Blåvitt tjäna egna pengar? De har ju alla förutsättningar, säger Wiberg bland annat och poängterar att han tycker att klubben borde informera sina medlemmar betydligt bättre om förutsättningarna. 

– Det får inte vara sådant här hemlighetsmakeri! Vad har man pantsatt? Det kanske är en bra grej, men presentera det då! Vad har ni lämnat ifrån er för att få pengar?

”Har inget att dölja”

IFK Göteborgs ordförande Mats Engström säger att reaktionerna på det nya riskkapitalbolaget varit blandade. 

– Lite splittrat kan man säga, men ändå relativt lugnt. Vi försöker vara så transparenta som möjligt och har inget att dölja. 

Men varför vill ni inte berätta vilka det är som investerat, hur mycket pengar det handlar om och vad de får i utbyte mot pengarna? 

– Inget är hemligt mer än att vi har ett avtal som är konfidentiellt. Vi har nätt och jämnt hunnit bilda bolaget. Vi kommer att gå ut med mer information längre fram. Det är inga konstiga saker. Tvärtom, det är ganska enkelt, säger Engström. 

Ordföranden berättar att investerarna får tillbaka sina pengar plus en viss ränta om klubben gör lyckade spelarförsäljningar framöver. 

– Det är den vanliga mekanismen. Men våra transfers måste alltså vara lyckosamma för att det ska bli några pengar. 

”Det får stå för Nisse” 

Nils Wiberg tycker att upplägget luktar 80- och 90-tal. 

– Det får stå för Nisse. Vi har en tät dialog med honom, men det tar vi inte via medierna. Han får gärna ställa frågor direkt till oss. Folk har ju synpunkter på allt vi gör, men det är fantastiskt bra att folk är engagerade. Annars för vi inte föreningen framåt. 

Hur upplevde du medlemsmötet? 

– Ett jättebra möte där vi försökte svara på alla frågor. Dialogen var jättebra. Vi gick därifrån med mycket mer energi. 

Många undrar om inte pengarna från Pontus Dahlberg-affären räcker. 

– Det beror ju på hur mycket man vill satsa, och vi gör en offensiv satsning. Många har undrat hur man kan bidra, och då är det här nya bolaget ett bra sätt att få in medel om gynnar IFK Göteborg på kort och lång sikt. Vi kämpar på, säger Mats Engström.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!