Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blåvitt om ramadan: ”Haft diskussionen”

Junes Barny. Foto: PETTER ARVIDSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Poya Asbaghi Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

LAGOS. Blåvitts nyförvärv Junes Barny, 29, fastar strikt när det är ramadan. 

Under perioden i vår har laget flera stormöten – och nu ger klubben sin syn på saken. 

– Vi är övertygade om att det inte kommer att påverka honom, säger tränaren Poya Asbaghi. 

Gais tränare Bosko Orovic har en helt annan åsikt och det var därför parterna bröt kontraktet i somras. 

– Jag har tränat folk som tillhört olika religioner i hela mitt liv. Jag har aldrig någonsin varit med om att någon spelare följt ramadan mitt i en serie. I Koranen står det att man ska sköta sitt jobb och då kan man skjuta på ramadan, antingen framåt eller bakåt. För att det absolut inte får påverka ditt jobb. Vi betalar hans lön och för att kunna prestera på topp måste man äta och dricka. Han körde ramadan i fyra veckor och jag kunde inte acceptera det om man ska bedriva en professionell verksamhet, sa Bosko Orovic till GT i går.

Junes Barny själv har berättat att perioden utan mat och dryck när solen är uppe inte påverkar hans prestationer på planen. 

– Jag har spelat match hela mitt liv trots att jag har fastat. Det finns muslimer i större ligor än allsvenskan som fastar, så det är inga konstigheter. Det är en vanesak. Kolla på Mohamed Salah i Liverpool, han fastar och spelar. Och han är ju ganska bra, haha. 

Poya Asbaghi instruerar Junes Barny. Foto: PETTER ARVIDSSON / BILDBYRÅN

Asbaghi: Övertygade om det

IFK Göteborg har haft en dialog med Junes Barny om ramadan och tränaren Poya Asbaghi tycker inte att det är ett problem. 

– Han har fastat under ramadan under hela sin aktiva karriär och han har ändå tagit sig till den här nivån och gjort bra ifrån sig. Nu är vi är vi övertygade om att det inte kommer att påverka honom på det sättet. Det är fortfarande så att han kommer att kunna sköta sin uppladdning till bortamatcherna vi har då och vi har räknat ut att det inte påverkar så många matcher på ett helt år, säger tränaren. 

I år infaller ramadan mellan 5 maj och 4 juni. Under perioden möter IFK Göteborg tufft motstånd, som IFK Norrköping, Hammarby, BK Häcken och Malmö FF. 

– Junes har tidigare visat att han har kunnat prestera på minst lika bra nivå när han fastat, säger Poya Asbaghi. 

Gais tränare Bosko Orovic tycker precis tvärtom. 

– Det får stå för Gais. Den diskussionen vi haft och utvärderingen vi gjort... jag har tidigare varit i en klubb med fem-sex muslimer som troget följt ramadan och det har inte varit något större problem. 

Barny har överraskat mest

På frågan om vilken spelare som överraskat Blåvittränaren mest under träningslägret i Portugal svarar han just Junes Barny.

– Han har verkligen visat framfötterna från första dagen. Det får han gärna fortsätta med. 

Hur ser det ut med eventuella förstärkningar? 

– Vi tittar på ett eller två nyförvärv till. Det gäller att hitta rätt spelare på rätt hylla. Det är ett arbete som fortsätter.