Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blåvitt-legendaren Bertil ”Bebben” Johansson död

Bilderna från höjdpunkterna i ”Bebbens” karriär
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Foto: BÖRJE GUSTAVSSON / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JAN WIRIDEN / JAN WIRIDEN GT/EXPRES

En blåvit legendar har gått ur tiden.

Bertil ”Bebben” Johansson vann SM-guld med IFK Göteborg som både spelare och tränare och blev 86 år gammal.

”Få spelare – om ens någon annan – har gjort så stora avtryck i IFK Göteborg, både som spelare och som person”, skriver Blåvitt på sin hemsida.

Bertil ”Bebben” Johansson hade en lång och framgångsrik karriär i IFK Göteborg och på vintrarna spelade han handboll för Redbergslids IK.

Bertil Johansson vann SM-guld som både spelare och tränare med IFK Göteborg och på planen var han en notorisk målskytt. Under karriären vann han skytteligan i allsvenskan två gånger och gjorde även fyra landskamper för Sverige.

Nu har Bertil Johansson gått bort. Han avled under onsdagen efter en kort tids sjukhusvistelse och blev 86 år gammal.

Den klassiska bilden på liraren ”Bebben” som tar det lugnt vid hörnflaggan
Foto: ALF WEIHED
Här återskapar Bebben det klassiska ögonblicket
Foto: PER WISSING

Bertil ”Bebben” Johansson har gått bort

IFK Göteborg skriver om Bertil Johanssons bortgång på sin hemsida, i samförstånd med hans hustru Solveig.

”Få spelare – om ens någon annan – har gjort så stora avtryck i IFK Göteborg, både som spelare och som person. Bertil ”Bebben” Johansson gjorde det dessutom över alla generationsgränser”, inleder klubben och fortsätter sedan:

”För de som såg honom spela blev han en stor supporterfavorit. För målsinnet och för publikfrieriet. För generationer av blåvita som har följt därefter har Bertil haft en lika given plats som kultspelare, någon vi lärt oss att minnas och hålla oss nära.

Han var dribblern, artisten och vinnaren. Avtrycken på fotbollsplanen innebar bland annat 292 mål, 461 matcher och SM-guld 1958 för Blåvitt. Och otaliga minnen. Elva år senare var Bertil tränare för det blåvita lag som på nytt vann guld 1969.”

Bertil Johansson var blind under sina sista år i livet men var trots det en flitig besökare på Gamla Ullevi när IFK Göteborg spelade och brukade få matcherna refererade på plats på arenan.

Fick följa med till Gamla Ullevi

Marcus Modéer, 37, medieansvarig i Blåvitt, växte upp i närheten av ”Bebben” Johanssons hem på Hönö i Göteborgs norra skärgård.

Han tog emot beskedet om ”Bebbens” bortgång med stor bestörtning.

– Jag är för ung för att ha sett honom på fotbollsplanen. Men när jag växte upp på Hönö fick jag följa med honom till Gamla Ullevi på en del matcher, säger Marcus Modéer.

– Bertil lämnade ingen oberörd. Som människa och vän var han en fantastisk och generös person. Han ville alla väl. I dag är allt mitt fokus på Solveig och familjen, som har det absolut jobbigast just nu.

Det kom mycket reaktioner på dödsbudet under onsdagskvällen. IFK Göteborg började redan då planera för hur legendaren ska hyllas.

– Vi ska göra vad vi kan för att hylla Bertil, säger Marcus Modéer.

Det kommer definitivt att bli hyllningar i samband med derbyt mot Häcken på lördag. Spelarna kommer att uppträda med sorgband på armarna.

Legendaren Bertil "Bebben" Johansson

Bertil Johansson anses vara en av de mest betydelsefulla spelare genom IFK:s historia och är tillsammans med Stefan Rhen och Jonas Olsson den enda som vunnit SM-guld med IFK både som spelare och tränare. Uppväxt i Olskroken men fotbollsfostran fick han i Sävedalen dit familjen flyttade när ”Bebben” var ung. 1951-1954 spelade han i Sävedalens A-lag, men den 27 maj 1955 debuterade han i IFK. Under vinterhalvåret spelade han handboll i Redbergslids IK, allt detta samtidigt som han arbetade som pannplåtslagare på Götaverken.

1958 debuterade han i landslaget där han spelade 4 matcher fram till 1963. Mellan 1967 till 1970 var han tränare för IFK och förde då laget till SM-guld 1969.

GT:s Stefan Nilsson träffade ”Bebben” i hemmet på Hönö 2017