Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blåvitt-investerarna får tillbaka sitt kapital

Blåvitts ordförande Mats Engström. Foto: HENRIK JANSSON

IFK Göteborgs investeringsbolag IFK GBG Transferintressenter AB har gett önskad effekt. 

Nu betalar klubben tillbaka merparten av de 9,25 miljonerna som investerats i spelartruppen. 

– Sedan får vi ta en ny dialog hur vi ska göra framöver, men vi är väldigt nöjda, säger Blåvitts ordförande Mats Engström. 

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson och ordförande Mats Engström.Foto: THOMAS JOHANSSON / TT

Under 2018, när IFK Göteborg hade stora ekonomiska problem, sjösatte klubben investeringsbolaget IFK GBG Transferintressenter AB. 

Privatpersoner och företag – med fastighetsjätten Serneke i spetsen – investerade tillsammans 9,25 miljoner kronor enligt bolagets årsredovisning. Pengar som har finansierat spelare som Robin Söder, Giannis Anestis och Giorgi Kharaishvili.

Inför säsongen 2019 genomförde bolaget en nyemission och fick in omkring tre miljoner till, enligt GT:s uppgifter. Ett belopp som bidrog till att den kongolesiske mittfältaren Nzuzi Toko och den danske anfallaren Lasse Vibe kunde värvas till klubben. 

– Kapitaltillskottet har möjliggjort vissa strategiska förstärkningar av spelartruppen och innebär att våra möjligheter till en sportslig positiv säsong ökat. Vi är tacksamma för denna möjlighet från våra externa intressenter, sa Blåvitts ordförande Mats Engström till klubbens hemsida.

Ola Serneke, vd för Serneke.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Får 40 procent av nettot 

Upplägget bygger på att investerarna får omkring 40 procent av nettosumman vid Blåvitts spelarförsäljningar – tills de har fått tillbaka sina investerade pengar. Noterbart är att avtalet med investerarna är begränsat i tid.

IFK Göteborg har under året sålt spelare för stora summor. Benjamin Nygren gick till belgiska Genk, Carl Starfelt till ryska Rubin Kazan och lagkaptenen Sebastian Ohlsson skrev på för St Pauli i tyska andraligan. 

Och snart är det dags för klubben att kompensera investerarna.

– De kommer att få tillbaka en rejäl del av sitt investerade kapital. Vi gör ju ett bokslut när året är slut, men vi vet ungefär hur det ser ut och det har gått bra. Utbetalningen sker i mars 2020 och det är ett relativt stort belopp. Då har vi uppfyllt våra förpliktelser.  De gick ju in när det var relativt osäkert, säger Mats Engström.

Vinden har vänt på Kamratgården, både sportsligt och ekonomiskt. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Får en blygsam avkastning”

Han betonar att investerarna inte gör sig någon större hacka på affären. 

– Det har aldrig varit tal om det. De får en blygsam avkastning på beloppet, men vi är som sagt inte riktigt där ännu, vi har lite kvar att göra. Men det är bra att visa att man kan betala tillbaka, det är en styrka i sig själv. 

Vad händer med bolaget framöver? 

– Det finns kvar och det blir en ny dialog om hur man ska göra framöver. Det är för tidigt att sia om det än så länge, men det är ett koncept som fungerat väldigt bra. Vi är väldigt nöjda. 

IFK Göteborg slutade sjua i allsvenskan i år.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Intensiv period

Utåt sett händer det annars inte så mycket kring IFK Göteborg i nuläget, men Mats Engström säger att det är årets kanske mest köriga period för klubben. 

– Det är rätt intensivt med mycket planerande inför nästa år. Vi förbereder väldigt mycket och är i bättre fas än förra året. Budgeten börjar falla på plats och det känns väldigt bra. Vi har också kommit i gång bra med årskortsförsäljningen, säger ordföranden.