Stefan Lindqvist är död – endast 52 år gammal

Stefan Lindqvist, spelare i IFK Göteborg under de gyllene åren på 1990-talet, är död efter en lång tid med sjukdomen ALS.
Stefan Lindqvist hyllades på Gamla Ullevi i somras.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Lindqvist på fotbollsplanen 1997.
Foto: BILDBYRÅN

Blåvitt-hjälten Stefan Lindqvist har gått bort.

Den förre lagkaptenen avled under söndagen i sviterna av sjukdomen ALS, meddelar IFK Göteborg på sin hemsida.

”Tack för minnena, Stefan”, skriver klubben.

Stefan Lindqvist hade en nyckelroll i det Blåvitt som dominerade svensk fotboll på 90-talet. Han var med och tog fem SM-guld och spelade en nyckelroll när IFK Göteborg tog sig till kvartsfinal i Champions League 1995. 

Lindqvist, som fostrades i Halmstad BK, har även fem landskamper på meritlistan. Han var även utlandsproffs i Schweiz, Kina, Skottland och Norge.

2012 fick Stefan Lindqvist beskedet att han drabbats av den dödliga nervsjukdomen ALS. Några år tidigare hade han börjat tappa kraft i sin högra axel, vilket var första symtomen. Själva diagnosen kom inte som en chock berättade Lindqvist.

– Då hade jag redan processat det i två år, jag visste vartåt det barkade. Just när beskedet kom var det varken någon överraskning eller chock, sa han i en intervju med GT i somras.

– Det har varit många tuffa stunder. Men jag har ändå haft väldigt mycket tur. Normalt dör personer som får ALS efter ett par år. För mig har försämringen gått mycket långsammare.

Det här är ALS

ALS är en förlamningssjukdom som bryter ner de nervceller i hjärnan och ryggmärgen som aktiverar de viljemässigt styrda musklerna. Orsaken är inte känd och sjukdomen kan inte botas, men några av besvären kan behandlas.

Varje år insjuknar drygt 200 personer i Sverige och de flesta som insjuknar är mellan 50 och 70 år. ALS betyder amyotrofisk lateral skleros och sjukdomen är något vanligare bland män.

Den som har ALS får förr eller senare andningssvikt och avlider. Det sker oftast inom två till fyra år efter insjuknandet, men en del lever betydligt längre.

Källa: 1177.se 

Stefan Lindqvist blev 52 år

I somras hyllades Lindqvist på Gamla Ullevi i samband med IFK Göteborgs möte med Sundsvall. Inför den allsvenska matchen spelades en vänskapsmatch mellan legendarer från Blåvitt och Halmstad BK och pengar samlades in till ALS-forskningen.

– Man har märkt att det har varit väldigt starka reaktioner, folk bryr sig verkligen om en. Det är något jag uppskattar, sa Lindqvist i samband med hyllningen.

Under söndagen avled han sviterna av sjukdomen meddelar IFK Göteborg. Stefan Lindqvist blev 52 år.

”I sorgen tänker vi särskilt på Stefans fru Ulrika och döttrarna Victoria och Annie.

Tack för minnena, Stefan. Vila i frid”, skriver klubben på sin hemsida.

Spelade 349 matcher i Blåvitt

Namn: Stefan Lindqvist.

Fotbollskarriär: 1986-1990: Halmstads BK, 1990-1991: Neuchatel, Schweiz, 1991-1997. 1997: Dalian Wanda, Kina, 1997–1998: IFK Göteborg, 1998: Motherwell, Skottland. 1998: Strömsgodset, Norge.

Position: Mittfältare.

Främsta meriter: Fem SM-guld med IFK Göteborg.

Antal matcher för IFK Göteborg: 349.

Landslaget: Fem matcher och ett mål.