Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blåvitt-ikonen om könsmissen i SVT

Bengt Andersson under en välgörenhetsmatch för ALS-forskning inför den allsvenska matchen mellan IFK Göteborg och Gif Sundsvall sommaren 2019.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Bengt Andersson i samspråk med Pontus Wernbloom 2008.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Bengt Andersson guldåret 2007.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Bengt Andersson har sadlat om efter fotbollskarriären och jobbar nu som snickare, precis som 2008 när bilden togs.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Bengt Andersson vann GT:s Kristallkulan 2005.
Foto: PER WISSING
1 / 7

GÖTEBORG. Han missade inte en enda match i allsvenskan på nästan tio säsonger. 

I dag följer den blivande farfarn Bengt Andersson, 54, IFK Göteborg med stort intresse. 

– Det som supportrarna gjorde senast... de är helt magiska. Det är därför man är blåvit, säger den gamle målvakten som fortfarande blir påmind om SVT:s snoppfadäs. 

Onsalabon jobbar numera som snickare på Stadviks Bygg där han drillas av chefen Fredrik Kärrman. 

– Det är full fart och fantastiskt roligt. Just nu bygger vi ett litet hus och sedan ska vi på en utbyggnad. Det är lite sådana grejer vi gör. Vi har skoj på jobbet varje dag och det är högt i tak, men precis som i fotbollen så måste det vara en balans i det hela när man ska prestera, säger Bengt Andersson, som lider med sitt IFK Göteborg som med tre omgångar kvar fortfarande inte har säkrat allsvenskt spel 2021. 

– Jag vet hur det kan bli när det knyter sig. Man sliter som fan men det blir en ond spiral. I år har de spelat för mycket oavgjort. Laget har ju kvaliteter. Spelar man i AIK, Malmö eller Blåvitt så får man veta om det går dåligt, men det ska spelarna klara av. Annars får de söka sig någon annanstans. 

Bengt Andersson har sadlat om efter fotbollskarriären och jobbar nu som snickare, precis som 2008 när bilden togs.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Bengt Andersson har sadlat om efter fotbollskarriären och jobbar nu som snickare, precis som 2008 när bilden togs.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Tror Blåvitt klarar sig kvar

IFK Göteborg slog Helsingborg senast med 1–0 och inför matchen fick de stort stöd av supportrarna som stod på broar med blåvita flaggor hela vägen längs E6:an

– Jag åkte själv söderut då och vinkade till fansen. Inte för att de kände igen mig men ändå, haha. Sedan gjorde ju spelarna en fantastisk match också. Jag tror att de klarar sig kvar av egen kraft och jag önskar dem all lycka i världen. 

Var det rätt att ta hem alla hemvändare? 

– Absolut, de har alla bra kvaliteter. Bjärsmyr, Wernbloom och Jakob Johansson har jag ju spelat med. Men sedan ska de vara i form och hitta rätt i positionerna också. Det är inte bara att komma hem och göra underverk direkt. 

Var det rätt att sparka Poya Asbaghi och ta in Roland Nilsson? 

– Himla svårt att svara på. Men jag känner ju ”Rolle” och han är en fantastiskt bra människa och ledare, så skulle man ta in någon så var det honom. 

Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN

Bjöd på shots på Valand

Efter två år på Teneriffa skrev Bengt Andersson sommaren 1998 på för IFK Göteborg. 

Sedan spelade han där i nio och en halv säsong och gjorde 246 allsvenska matcher i rad. Inte ens en avsliten bicepsmuskel under guldåret 2007 fick honom att stå över. 

– Läkaren Leif Swärd sa att det inte kunde bli värre utan att det handlade om att klara av smärtan. 

Gjorde det ont? 

– Ja, det kan man ju säga. En spruta hade inte hjälpt på den skadan. Det var bara att bita ihop. För mig var alla matcher lika viktiga hela vägen. Att vila och återhämta sig fanns ju liksom inte för min del. Vi hade väldigt bra sjukgymnaster som hjälpte mig. Sedan får man ju prestera lite också så att man inte blir petad, haha. 

SM-guldet 2007, klubbens första sedan 1996, är hans främsta idrottsögonblick. 

Över 40 000 åskådare såg det avgörande mötet med Trelleborg i hällregnet på Ullevi. Bengt Andersson, då 41 år och fortfarande Sveriges äldste svenska mästare, och lagkompisarna firade rätt ordentligt. Målvakten knallade omkring i bar överkropp på nattklubben Valand och bjöd på shots. 

– Haha, någon hade dragit av mig skjortan. Vi äldre orkade väl festa i en vecka, de yngre körde nog två. 

Bengt Andersson 2007 när han meddelade att han slutar.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Bengt Andersson 2007 när han meddelade att han slutar.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Gjorde comeback i allsvenskan

Efter det tackade ”Bengan” för sig och lade av. Åtminstone tillfälligt. Två år senare gjorde han comeback i allsvenskan med Örgryte och säsongen innan hade han gjort 13 matcher för norska Moss. Sedan har det blivit ett gäng inhopp i olika klubbar på lägre nivå. 

– Jag var väl 49 eller 50 när jag gjorde min sista match. 

Håller du i gång nu? 

– Tyvärr inte. Jag borde röra på mig mycket mer. Det blir mest promenader och så jagar jag i skogen. Vi har ett utegym här också. Det var väl i somras som det användes senast och det var inte jag, haha. Att gå på gym för att bli stor och stark... den tiden är förbi. Men kroppen behöver rehabträning för axlar och rygg och sådant. 

Niclas Alexandersson och Bengt Andersson höjer Lennart Johanssons pokal efter SM-guldet 2007.
Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN

”Ska vara en frisk och stark farfar”

Bengt Andersson har de vuxna sönerna Linus, 32, Marcus, 24, och Jonatan, 20, samt bonusdottern Amanda, 12, som är där varannan vecka. I april blir han farfar. 

Får det dig att känna dig som en gammal gubbe? 

– Absolut inte. Jag ska vara en frisk och stark farfar. 

Umgås du med någon fotbollspolare från förr? 

– Jag har mest kontakt med ”Ölme” (Magnus Johansson). Han var här en stund i somras. Ibland pratar jag med Håkan (Mild) och Risp (Fredrik), men det var lite mer innan coronan. Nu har det gått i stå lite och alla försöker hålla sig friska. Och man springer heller inte på krogen som de yngre, nu är det rätt gott att vara hemma. 

Finns det något i karriären du ångrar? 

– Jag hade hellre varit utomlands längre, men samtidigt fick jag ju chansen att komma hem till Blåvitt och det var helt fantastiskt. Jag trivdes väldigt bra på Teneriffa också, vi var ju i semifinal i både Uefacupen och spanska cupen. Det tråkiga och jobbiga var alla resor till fastlandet som tog mycket tid. 

Var det bra betalt? 

– Inte om man jämför med i dag, inte i närheten. Det är klart att jag har sparat till pensionen och så, men inte i den bemärkelsen att man kan slå sig till ro och pilla sig i naveln. 

Bengt Andersson spelar en match under smyginvigningen av GLTK:s nya padelhall hösten 2018.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Nakenincidenten i SVT

Det händer fortfarande att Bengt Andersson blir påmind om ett SVT-klipp i samband med en landskamp mot Schweiz. Tv-kanalen fick komma in och filma när målvakten låg helnaken i ett badkar mot löftet att inte visa några intima delar. 

Det gick väl kanske inte helt enligt plan. Klippet visades dessutom flera gånger i samma sändning. 

– Det tog väl 30 sekunder innan Tomas Brolin ringde och sa ”Hallå, det var från (porrtidningen) FIB Aktuellt...” Sedan ringde näste gubbe. Folk tycker att det är kul och jag brukar säga att jag inte kunde hjälpa att det var kallt i vattnet, haha. 

Vad sa SVT? 

– De hade ju lovat dyrt och heligt att man inte skulle se något, så jag fick stora ursäkter. Det var inte snyggt gjort, men inte hela världen heller. Det är glömt och förlåtet, säger Bengt Andersson med ett skratt. 


LÄS MER: Bengt Anderssons Blåvitt-besvikelse: ”För jävligt” 

LÄS MER: Här är Blåvitts bästa spelare under 2000-talet

LÄS MER: 15 blåvita succévärvningar vi minns

LÄS MER: Så gick det sen för Blåvitts guldhjältar