Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Blåvitt: ”Har intensifierat dialogen med alla parter”

Det väntas storpublik till Gamla Ullevi i kväll. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL
MFF-fans i Malmö tidigare i maj i år. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Hammarbyklacken visar sitt missnöje mot polisens nya beslut om OH-flaggor. Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Hammarbyklacken visar sitt missnöje mot polisens nya beslut om OH-flaggor. Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
AIK-klacken visar sitt missnöje mot polisens nya beslut om OH-flaggor. Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

GÖTEBORG. Alla IFK Göteborgs läktarsektioner i stormötet mot Malmö FF är slutsålda och Blåvitt vädjar till publiken att komma till matchen i god tid.

Samtidigt hoppas klubbar, supportrar och polis på en folkfest på Gamla Ullevi – efter den senaste tidens oroligheter i samband med fotbollsmatcher.

– Vi har en bra dialog mellan supporterpolisen och klubbarna, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson hos polisregion Väst.

– Vi tar varje match på stort allvar och givet den senaste tiden så har vi intensifierat dialogen med alla parter, säger Blåvitts klubbdirektör Max Markusson

Publik på väg till Gamla Ullevi. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

IFK Göteborg och Malmö FF är ett klassiskt rivalmöte i allsvenskan. Med tanke på de båda lagens starka start på säsongen har trycket inför kvällens match i Göteborg givetvis varit stort. 

Blåvitt meddelade under förmiddagen att alla biljetter till de blåvita läktarsektionerna har gått åt. Till Malmö FF:s läktarsektion finns det fortfarande några hundra biljetter kvar. 17 700 åskådare är maxkapaciteten i kväll.

Samtidigt som polisen har skärpt tonen och infört hårdare krav på fotbollsarrangemang i år har IFK Göteborg gått ut med information till sina supportrar.

– Vi gick ut i går kväll med info. Dessutom har vår SLO gått ut i sina kanaler, säger Blåvitts klubbdirektör Max Markusson.

”Vi är bekymrade”

Informationen rörde bland annat visitationer och kastnät – men även det förbud mot de omdiskuterade OH-flaggorna (overheadflaggor som kan täcka stora ytor av en läktarsektion) som blossat upp som ett hett diskussionsämne under inledningen av allsvenskan.

– Vi tar varje match på stort allvar och givet den senaste tiden så har vi intensifierat dialogen med alla parter, säger Max Markusson.

Under dagen har Blåvitts klubbdirektör suttit i möte med representanter från AIK, Djurgården, Hammarby, Malmö FF och föreningen Svensk Elitfotboll med anledning av det aktuella säkerhetsläget.

”Vi är bekymrade över det eskalerande läget mellan polis, supportrar och klubbar och vi vill snarast verka för en samsyn och bättre dialog mellan fotbollen och polisen”, skriver Svensk Elitfotboll på Twitter.

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson. Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES
https://twitter.com/SEF_Elitfotboll/status/1129003605019774977

Malmö FF agerar

I går utbröt oroligheter mellan supportrar och ordningsmakten i samband med matchen mellan Helsingborg och AIK. AIK:s SLO John Skärlund upprättade efteråt en polisanmälan mot en ordningsvakt som han påstår slog honom med en batong. 

– Jag fick ett batongslag över min hand, han såg inte att jag jobbade, sa Skärlund.

Med anledning av den senaste tidens oroligheter i samband med allsvenska fotbollsmatcher kommer Malmö FF att ha tre servicevärdar försedda med GoPro-kameror under kvällens match mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi.

”De kommer att befinna sig vid entrén och inne på innerplan till att börja med”, skriver Patrik Jandelin, MFF:s evenemnagsansvarige, på Twitter. 

Blåvitt-supportrar. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

”Dialogen funkar jättebra”

Från polisens sida är förhoppningen en lugn kväll på och utanför arenan.

– Vi hoppas att det blir en folkfest. Det är allas förhoppning – både vår, publikens och spelarnas, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson hos polisregion Väst.

Hur ser dialogen med klubbarna?

– Den funkar jättebra. Vi har haft förmöten inför den här dagen – och har nya förmöten i dag inför själva matchen. Vi har en bra dialog mellan supporterpolisen och klubbarna.

Vad förväntar ni er av kvällens stormatch – har ni fått några indikationer på att något kan hända?

– Nej, vi inte har fått något sådant hot vad jag känner till. Vi hoppas att det går bra och att det som sagt blir en folkfest.

Polisen har skärpt tonen kring fotbollsmatcher. Foto: FRITZ SCHIBLI

”Går inte upp hursomhelst”

Kommer ni att ingripa om det tänds bengaler på läktarna i kväll?

– Man får göra en bedömning från fall till fall. Det viktigaste är alltid att ingen kommer till skada. Sedan kan man kanske identifiera personen utan att behöva ingripa på läktaren. Vi går inte upp där hursomhelst. Det gäller att identifiera de olika individerna och sedan göra ett eventuellt ingripande i pausen eller efter matchen.

Berätta om förbudet mot OH-flaggorna.

– Folk maskerar sig under de här flaggorna innan de eventuellt tänder bengaler och då kan vi inte se vad som händer där under. Det är mycket av den anledningen som vi nu har förbjudit dem, säger Thomas Fuxborg.

Sara Pudic är ordförande för Blåvitts supporterklubb Änglarna. Hon menar att dialogen med polisen hittills varit obefintlig.

– Dialogen har inte funnits. Att polisen gick ut med att det har funnits är en ren lögn, dock var det en polis som arbetar i Göteborg som skrev att de gärna ville träffas häromdagen på Twitter.

IFK Göteborg gör sig redo för publikfest på Gamla Ullevi. Foto: BILDBYRÅN

”Ett hot mot supporterkulturen”

Hon tar förbudet mot OH-flaggorna som exempel.

– Det krävs en dialog, det är A och O. Vi är väldigt öppna för det, men polisen har inte velat. De har inte kommunicerat det här med OH-flaggorna med oss överhuvudtaget. De har bara bestämt att det är förbjudet och det finns ingen chans att överklaga. Jag tycker att det finns andra sätt man kan hantera det på, jag tycker inte att det är okej. Att börja ta bort stora tygbitar från läktarna är ett hot mot supporterkulturen.

– Man kan hantera det här helt annorlunda, inget snack om saken. Hade vi haft en dialog så hade det här kunnat lösas på ett bättre sätt. Men nu lägger vi fokus på att stötta Blåvitt i kväll och vi ska inte agera utan att tänka oss för. Om polisen använder övervåld ska man dokumentera och anmäla det, säger Sara Pudic.

Hon fortsätter:

– Och det som hände i går med AIK:s SLO är beklagligt. Helt otroligt att man stormar en folkmassa med barn och äldre för att få fast en person som tänt en bengal. Att man lägger ner sådana resurser på det.

Vad är dina tankar annars om mötet med Malmö i kväll?

– Det blir kross, tänker jag, haha. Det är lapp på luckan så det är gott. Men vi ska inte jinxa det för mycket.