Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blåvitt gör storaffär – säljer Tolinsson

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

IFK Göteborg har inte gjort någon hemlighet av att klubben behöver sälja spelare. 

Nu gör Blåvitt en storaffär när de säljer försvarstalangen Jesper Tolinsson till belgiska Lommel SK, som ägs av City Football Group. 

Enligt GT:s uppgifter kan affären bli värd omkring 25 miljoner kronor - och väntas bli officiell inom kort. 

– Det finns klubbar som är intresserade av Jesper. Men så länge ett kontrakt inte är påskrivet är inget klart , säger sportchefen Pontus Farnerud.  

Det var i början av förra veckan som GT kunde avslöja att IFK Göteborg är nära att sälja försvarstalangen Jesper Tolinsson, 17, till en utländsk klubb. Förhandlingarna var långt gångna och endast ett par detaljer återstod innan affären skulle gå i lås. 

Enligt GT:s källor är nu också Blåvitt överens med belgiska Lommel SK, som en övergång för mittbacken.

Köptes av City Football Group 

Lommel, som nyligen köpte Jordan Attah Kadiri från Östersunds, ägs av City Football Group, där klubbar som Manchester City, New York City FC, Melbourne Heart FC, Yokohama FC och Girona FC ingår. Nyligen köpte också koncernen just Lommel SK i den belgiska andraligan och även franska Troyes i Ligue 2. 

Nu köper Lommel alltså Tolinsson, där endast en läkarundersökning återstår, innan affären presenteras officiellt. 

Landar på omkring 25 miljoner kronor 

Övergången väntas landa på närmare 25 miljoner kronor om alla bonusar faller in. Blåvitt får en stor del av summan direkt och sedan är också en del prestationsbaserad beroende på hur väl spelaren presterar och hur många matcher Tolinsson spelar. Tolinsson debuterade i IFK Göteborg i mars när han fick chansen från start i matchen mot Sirius i Svenska cupen. Han skrev senare ett A-lagskontrakt med klubben och har sammanlagt gjort sju framträdande för Blåvitt. 

På senare tid har 17-åringen varit bänkad och senaste matchen från start kom mot Helsingborg i juli. Parterna har diskuterat att spelaren blir kvar i IFK Göteborg då han eventuellt kan komma att lånas ut direkt till klubben, men exakt upplägg på affären blir officiellt i samband med att affären blir officiell. 

En av de dyraste försvararna från allsvenskan 

Tolinsson blir en av de dyraste försäljningarna av en försvarsspelare någonsin för IFK Göteborg. Sportchefen Pontus Farnerud vill inte kommentera något om vilka klubbar som är intresserade, men bekräftar att det finns intresserade klubbar. 

– Så är det, det finns intresse för Jesper, men inget är klart förrän ett kontrakt är påskrivet och vi kommenterar aldrig något gällande klubbar, säger han. 

Men ni har varit rätt öppna med att ni behöver sälja spelare, kan du säga något om hur ni ser på den situationen?

– Vi har sagt att vi behöver sälja spelare som situationen är nu och det man kan säga generellt är att spelarna inte blir attraktivare när resultaten har gått emot. Sedan ser man att klubbarna utomlands kollar lite mer på att värva potential än vad de gjort tidigare, med tanke på situationen som är just nu.