Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blåvitt-basens besked om framtiden i klubben

IFK Göteborgs ordförande Mats Engström.Foto: HENRIK JANSSON
Blåvitts klubbdirektör Max Markusson och ordförande Mats Engström.Foto: THOMAS JOHANSSON / TT
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Mycket återstår, men IFK Göteborg är på väg åt rätt håll. 

Och ordföranden Mats Engström, 64, meddelar nu att ställer upp för omval på årsmötet i mars.  

– Man vill gärna vara med på hela resan. Är man på väg till Stockholm vill man inte hoppa av i Skövde, säger han. 

Blåvitt brottas fortfarande med ett högt driftunderskott och måste sälja spelare även i år för att få verksamheten att gå ihop, men det är ändå helt andra tongångar på Kamratgården om man jämför med samma tidpunkt i fjol. 

Då fanns det inte ens en sportchef, nu finns det två. Spelartruppen är vässad, ekonomin bättre, det finns en helt annan framtidstro i klubben och kansliet har förstärkts med flera personer. 

– Även om vi fortfarande har utmaningar kvar är det en klubb i harmoni på ett annat sätt och organisationen är på plats. Det händer saker på ett mer strukturerat och lugnt sätt, men det gäller att leverera i år och även nästa, säger Mats Engström, Blåvitts ordförande.

Vad lägger ni mest fokus på just nu? 

– Det vi gör närmast är att förbereda oss inför årsmötet (9 mars), men vi har knappt börjat titta på det. Och det är ju en spännande start på året nu när vi för första gången även har ett seniordamlag. Sedan har vi förstärkt och förändrat på Kamratgården. Det känns som att det mesta fallit på plats organisationsmässigt. 

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson och ordförande Mats Engström.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

”Jobbigare att börja om från noll”

IFK Göteborg har avslutat klädsamarbetet med italienska Kappa och i stället skrivit ett sexårsavtal med svenska Craft som håller till i Borås. 

– Att det blev ett så långt avtal ligger i vår linje med att skapa långsiktighet och kontinuitet. Det är jobbigare att börja om från noll varje år. 

Hur ser det ut i övrigt när det gäller sponsorernas intresse? 

– Det är betydligt bättre utgångsläge än i fjol. Under 2019 hade vi mycket folk på läktarna och spelade fin fotboll, då blir dialogen med företagen mycket lättare. Och fler har upptäckt att vi inte bara bedriver fotbollsverksamhet utan även ett hållbarhetsarbete (”IFK Göteborg i samhället”). Samtidigt är vi också bättre på att visa upp vad vi gör (satsningen på sociala medier med mer). Det är viktigt för att ta nästa steg. 

Är spelarbudgeten lika stor som i fjol eller har den ökat? 

– Vi har utgått från 2019, den är i stort sett som då. 

Hur går det med årskortsförsäljningen? 

– Jag har inga siffror, men det har gått betydligt bättre än i fjol. Säljer vi fler årskort har vi större fallhöjd och minskar riskerna när det kommer till publikintäkter. Men som sagt, vi måste ha sportslig framgång också. VI har mycket kvar att göra. 

”Får jag frågan stannar jag gärna kvar”, säger Mats Engström.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Vill vara med i alla processer”

Mats Engström lämnade i januari i fjol Nordea efter 36 år där han var regionchef. Han har kvar en del styrelseuppdrag och uppskattar han att han lägger omkring 50 procent av en heltidstjänst på IFK Göteborg (ideellt). 

– Man underskattar hur mycket jobb det är. Nu har vi en organisation på plats så det blir betydligt mindre arbete för min del, men man vill ändå vara med i alla processer. Det är jobbigt, men på ett kul sätt. Har man kul på jobbet blir det mycket lättare och det är ett stimulerande uppdrag. Jag vill se hur långt vi kan ta oss. 

Om valberedningen och klubbens medlemmar inte har några invändningar tänker Mats Engström fortsätta som ordförande, en post han suttit på sedan 2018. 

– Får jag frågan stannar jag gärna kvar. Man vill gärna vara med på hela resan. Är man på väg till Stockholm vill man inte hoppa av i Skövde. Samtidigt känner jag att jag har energin som krävs, vilket är en förutsättning. Man måste vara ärlig mot sig själv och känna att man kan bidra med något. 

I höst fyller skåningen från Höganäs 65 år. 

– Men jag lär mig faktiskt nya saker varje dag i den här klubben. Därför ska man inte förakta kontinuitet, man kan utvecklas även i den här åldern. Den dagen man känner att det bara blir slentrian är det dags att lämna över till någon annan.