Blåvitt backar 20 miljoner på driften

STUDIO GT Bokslut över IFK:s säsong: ”Det tar nog emot”.
IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson.
Foto: HENRIK JANSSON
IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Det ekonomiska läget ljusnar – men IFK Göteborg brottas fortfarande med stora driftunderskott. 

GT kan berätta att klubben 2019 backar omkring 20 miljoner kronor på driften. 

– Men vi gör ett bra år ur alla perspektiv, säger klubbdirektören Max Markusson. 

IFK Göteborg slutar sjua i allsvenskan 2019.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Under 2018 gick IFK Göteborg back hisnande 33,5 miljoner kronor på driften. Mer än en fördubbling jämfört med föregående år (16,0). Resultatet räddades av ett stort transfernetto på 37,7 miljoner kronor där Pontus Dahlbergs övergång till Premier League-klubben Watford stod för en betydande del.

Klubben tappade i intäkter på publik, sponsorer, reklam, medlemsavgifter och ”merchandise”. 

Totalt redovisade IFK Göteborg en vinst på 1,3 miljoner kronor för 2018. 

– 2018 visar tydligt hur viktigt det är med en ekonomi i balans. Vi kan inte bedriva en verksamhet som är helt beroende av transfers, men inte heller spara oss ur återkommande underskott. Enkelt uttryckt måste vi öka intäkterna, samt förbättra nettoeffekten av dem. Därför har vi lagt en budget med ett sådant fokus inför 2019, sa ordföranden Mats Engström på årsmötet i mars.

IFK Göteborg tippades i botten av tabellen i år, men gjorde en stark vårsäsong och kommer, med en omgång kvar, att sluta sjua. Positiva sportsliga resultat sett till förväntningarna på förhand har fått publiken att strömma till Gamla Ullevi. 

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson och ordförande Mats Engström.
Foto: HENRIK JANSSON

Sålt spelare för stora belopp

2018 låg Blåvitts hemmasnitt på 9 978 åskådare. Inför mötet med Östersund på Gamla Ullevi på lördag ligger snittet på 13 066. 

En skillnad på cirka 3 000 åskådare – och många miljoner i intäkter. Samtidigt har klubben sålt spelare för stora belopp. Benjamin Nygren gick till belgiska Genk för omkring 40 miljoner, Carl Starfelt såldes till ryska Rubin Kazan för över tio miljoner och Sebastian Ohlssons flytt till tyska St Pauli genererade runt tre miljoner. 

IFK Göteborg kommer att redovisa ett plusresultat även i år, men resultat tyngs av fortsatt höga driftunderskott trots att klubben jobbat hårt för att minska kostnadskostymen. På den årliga sponsorträffen för ett par veckor sedan meddelade klubbdirektören Max Markusson, enligt GT:s uppgifter, att klubben kommer att backa cirka 20 miljoner på driften i år. 

– Jag tänker inte kommentera några summor, men driften har gått bra mycket bättre än i fjol och vår målsättning är att minska driftunderskottet ännu mer. Vi har gjort ett bra år ur alla perspektiv, nu gäller det att se hur vi kan förvalta det på ett klokt sätt. Vi har relativt god kontroll och gör budgetavvägningar inför 2020, säger Markusson.

IFK Göteborgs anfallsstjärna Giorgi Kharaishvili.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

”Är en väldigt stor utmaning”

Exakta siffror kommer att presenteras på årsmötet i mars nästa år. På sponsorträffen klargjorde Markusson också att driftunderskottet nästa säsong väntas sjunka till ”15-17 miljoner”, enligt GT:s uppgifter. 

– När vi gjorde vår femårsplan i fjol sa vi att det skulle bli två tuffa år och även om det har gått bättre än väntat i år finns det ingen anledning att ändra på det. När det gäller driftunderskott är det en väldigt stor utmaning att komma ner under 10-15 miljoner om man inte jämt och ständigt spelar i Europa. Man får titta på var andra klubbar ligger och var Blåvitt har legat historiskt, men 33,5 miljoner som det var i fjol är alldels för högt för vårt välmående, säger Markusson. 

Ni har anställt mycket personal på Kamratgården. Hur påverkar det resultatet? 

– Inte så mycket egentligen. Det är inte så stor skillnad mot tidigare, men vi har justerat lite och tittat på hur vi kan bli mer effektiva. Man kan inte bara räkna antalet huvuden, tidigare har vi haft konsulter också.

”Vi har börjat bra och som organisation har vi gjort ett bra år”, säger Max Markusson.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Handlar om mod och uthållighet

Måste ni sälja spelare i vinter för att klara ekonomin? 

– Under nästa år måste vi göra det, det ligger i vår budget. Men i vilken omfattning... där är vi inte helt färdiga. När jag pratar om två tuffa år så ingår det spelarförsäljningar och det är rimligt att anta att det blir försäljningar i vinter. 

Markusson är övertygad om att IFK Göteborg är på rätt väg igen och målsättningen är att inom ett par år kunna utmana om SM-guldet på allvar. 

Han betonar att det handlar om ”mod och uthållighet”. 

– Vi vet att förväntningarna höjs efter i år, men det är viktigt att stå fast vid den planen vi har och den sträcker sig över fem år. Men vi har börjat bra och som organisation har vi gjort ett bra år. Det kommer att synas i bokslutet, men även rent kvalitetsmässigt, säger Max Markusson.