Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Betonar allvaret: ”Är skarpt läge”

Alf Westerberg med sina koner under en träning med IFK Göteborg.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Fortfarande ingen ny huvudtränare på plats. 

I stället får Alf Westerberg, 59, återigen kliva in i rampljuset – och han vill betona allvaret i Blåvitts utsatta läge. 

– Det finns inte längre utrymme för risktagning eller solokörning, säger han. 

Skåningen kom till Blåvitts ungdomsorganisation 2013 och blev 2015 assisterande tränare till Jörgen Lennartsson i A-laget. Alf Westerberg har genom åren sett flera kolleger bli sparkade och själv blivit petad. 

I dag är hans officiella titel administrativt ansvarig för A-laget, men under 2020 har det även blivit mer tid på träningsplanen. Och efter att Poya Asbaghi fick sparken förra veckan fungerar Westerberg tillfälligt som assisterande tränare till lika tillfällige huvudtränaren Ferran Sibilia, 32. 

Duon leder laget mot Hammarby i kväll. 

– Jag har ju hjälpt och stöttat Poya och Ferran i flera år och nu är det bara Ferran, så det är ingen dramatisk förändring för min del. Jag är lite mer aktiv bara. Men det är ju tråkigt när någon man känner och jobbat länge med får flytta på sig. Man har fått vara med om detta någon gång för mycket. 

Alf Westerberg och Ferran Sibila.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Klart jag blev förvånad”

Blev du förvånad när Poya sparkades? 

– Ja, det får jag nog säga. Man vet ju att det mycket väl kan hända, det är en risk en tränare på den här nivån lever med, men det är klart att man blir förvånad när det väl sker. 

Rådfrågas du i jakten på ny tränare? 

– Jag är utanför det och har ingen aning om vad som komma skall. 

När Lennartsson sparkades 2017 fick du kliva in som huvudansvarig. Vad lärde du dig då? 

– Att man i de lägena får gå ”back to basic”. Det handlar om att spelarna i en orolig situation ska känna sig trygga och känna igen sig i det vi gör. Vi lyckades bra i en period men avslutade lite sämre. 

Hösten 2018 blåste det igen och IFK Göteborg var på väg att åka ur allsvenskan. Poya Asbaghi fick vara kvar, men Hjalmar Jonsson och Hannes Stiller kom in som assisterande på Westerbergs bekostnad samtidigt som sportchefen fick sparken

– Mats Gren fick ta den stora smällen och jag den lilla. Det kändes väl inte så bra, men klubben var i det läget tydlig med att man ville att jag skulle finnas kvar i annan roll och funktion. Och det tycker jag har fungerat bra, vi har hittat ett bra förhållningssätt. 

”Börjar verkligen bli skarpt läge”

En stor del av arbetstiden går åt till att scouta motståndare tillsammans med analytikern Linda Breding. 

– Vi presenterar underlag för tränarna, så utgår de ifrån det när de lägger sin matchplan. Jag vill helst se motståndarna live i så hög grad som möjligt, men med tanke på hur 2020 varit så har det blivit extra många timmar framför skärmen. 

Alf Westerberg betonar att tabelltolvan befinner sig i en mycket utsatt position. 18 omgångar är avverkade och IFK Göteborg har inte vunnit på 13 matcher. 

– Det är en konstig säsong som spelats i ett ruggigt tempo sedan i juni. Det börjar verkligen bli skarpt läge och vi måste skärpa den insikten. Truppen är ambitiös och professionell på alla sätt, men vi behöver skruva på allt ett varv till. Det finns inte längre utrymme för risktagning eller solokörning. Vi måste vinna och när vi gör det så boostar det laget ordentligt.

Poya Asbaghi och Alf Westerberg.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

En annan syn på fotboll än Poya Asbaghi 

Hur skiljer sig din syn på fotboll kontra Poyas? 

– Det skiljer sig en del, och det kanske också är en sak som vi underskattade 2018 när vi inte fick det att fungera som det borde ha gjort. 

Rent konkret? 

– Jag funderar på hur jag ska formulera det… jag är stöpt i en skola där man jobbar med positionsförsvar och lite annan formation så att säga, det är väl det. Men det finns också saker där vi definitivt har samsyn. Skillnaden är inte vansinnigt stor. Och det har varit intressant att ha fått vara med på den här resan, trots att den ännu inte tagit oss dit vi vill. Poya och Ferran är duktiga fotbollstränare och instruktörer, utan tvekan. 

Vad talar för en snabb vändning resultatmässigt? 

– Att det finns en väldigt god kapacitet i truppen och att vi har fått in tillskott med mycket erfarenhet. Kan vi hitta mer skärpa och ett ännu bättre driv i matcherna så kommer det att vända. 

”Wernbloom är nog tydligast där...” 

Hur ska Pontus Wernbloom användas på bästa sätt? 

– Jag nöjer mig med att säga att han är en allsidig, gedigen och duktig fotbollspelare med stort användningsområde. Dessutom har han en härlig personlighet. Som tränare gillar man starkt att höra honom på träningarna, hur han driver på andra. Av tillskotten är nog han tydligast där och det behövs definitivt i det här laget. Man ska komma ihåg att det i många delar fortfarande är en rätt oerfaren grupp. 

Vid årsskiftet löper Westerbergs kontrakt med IFK Göteborg ut. Frågan är vad som händer sedan. 

– Det återstår att se. Rollen jag egentligen har fungerar som sagt bra och det är min utgångspunkt. Sedan får vi se vad min arbetsgivare säger.