Nya vändningen: Sebastian Erikssons avstängning hävs

Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Sebastian Eriksson.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. IFK Göteborg valde att överklaga Sebastian Erikssons avstängning efter utbrottet mot Falkenberg.

Nu meddelar Riksidrottsnämnden att avstängningen skjuts upp tills vidare.

Eriksson kommer därmed att finnas spelbar i Blåvitts match mot IFK Norrköping på söndag.

– Jag har inte hunnit smälta det riktigt än, men givetvis underbart att få spela på söndag, säger han till GT.

Det stormade kring Sebastian Eriksson efter IFK Göteborgs match borta mot Falkenberg för två veckor sedan.

Efter att hemmalaget kvitterat i den 96:e minuten fick 30-åringen ett utbrott som så småningom anmäldes av domarteamet till disciplinnämnden.

Domarna menade i sin anmälan att Eriksson ska ha skrikit ”jävla mördare”.

Något som Blåvitt menade inte stämde.

– Sebastian själv säger att de orden inte har sagts, att det inte stämmer med hans verklighet. Han uppfattar inte att han har betett sig illa mot domarna, sade IFK Göteborgs sportchef Kennet Andersson till GT efter anmälan.

Nya vändningen: Eriksson får spela

När disciplinnämnden kom med sitt beslut tidigare i veckan löd domen en match avstängning för Sebastian Eriksson.

Ett beslut som Blåvitt riktade stor kritik mot – och valde att överklaga till Riksidrottsnämnden.

Och nu kommer nästa vändning i fallet: avstängningen kommer att hävas tills vidare – och Eriksson får därmed spela mot Norrköping på söndag.

GT träffar Eriksson precis efter beskedet.

– Det är underbart, jag fick en liten chock här mitt i träningen. Jag har inte hunnit smälta det riktigt än, men givetvis underbart att få spela på söndag, säger han.

Hade du räknat med att få spela på söndag? 

– Ja... Jag hade väl både räknat med att få en matchs avstängning och sen hade jag haft lite tankar på att överklaga. Jag vet faktiskt inte vad jag väntade mig, men det var bra att jag överklagade och jag är glad att de tar upp fallet.  

Har du goda förhoppningar om att slippa avstängning helt?

– Ja det tycker jag. Både jag och föreningen har jobbat väldigt hårt för att bevisa vad det var som hände. Vi fick i alla fall en liten vinst här i dag när vi fick reda på att det tas upp. 

”Jobbigt att läsa i tio dagar”

Sebastian Eriksson menar att perioden efter avstängningsbeskedet har varit tuff, med mycket skriverier. 

– Det är lite jobbigt att läsa det i tio dagars tid, att jag fick ett raseriutbrott och att det var glassplitter och sådana saker. Då undrar man ju lite vart det glassplittret kom ifrån. Samtidigt är det kanske den bilden som jag har fått i media, att jag är en liten bråkstake. Då är det skönt att kunna visa att jag kanske inte är så farlig som många tycker. 

Tror du det har spelat in, att det varit just du? 

– Jag tror kanske att det blir sanningen att det är jag som gjort allt som skrivits. Så kan jag vara själv när jag läser en snabb artikel att man tar det som sanningen. Jag fortsätter hålla huvudet högt. 

Eriksson menar vidare också att han tar mycket lärdom av det som hänt. 

– Det har varit lärorikt både för mig och för föreningen. Jag har varit med om mycket i min karriär och det här var en ny grej som dök upp. Jag tar med mig att man aldrig ska ge upp, säger han och fortsätter: 

Fått mycket stöd

– Sen vad som hände efter matchen, det är inte på något sätt bra det jag faktiskt gjorde. Samtidigt vet jag inte om det är grund för att faktiskt bli avstängd. Nu är jag dock mest glad och lättad över att få spela på söndag. 

Har du någon ånger över det som hände? 

– Nej, egentligen inte. Jag är en person som visar mina känslor. Jag vet vart gränsen går. Jag är inte ångerfull på det sättet, men det är klart att det har varit mycket utanför träningsplanen den senaste tiden. Men jag är rutinerad och kan lägga sådana saker bredvid när jag står på planen. 

Du har fått mycket stöd både av IFK Göteborg men också av andra delar av fotbolls-Sverige, hur har det varit?

– Härligt. Det har varit en tid med lite olika fall i disciplinnämnden och det verkar som att folk håller med mig den här gången – att man inte ska bli dömd så lätt. 

Hur laddar du om inför matchen på söndag nu? 

– Jag har några dagar på mig att dricka mycket vatten... Nä, men jag är alltid redo för att spela och nu är det dessutom gott om tid kvar till matchen. 

https://twitter.com/IFKGoteborg/status/1154697682478407681