Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart: De får segern – efter läktarskandalen

Mötet mellan IFK Göteborg och Gais bröts sedan Blåvitt-klacken skjutit av raketer in mot planen.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. IFK Göteborg vädjade om att få spela klart matchen vid ett annat tillfälle – Gais svarade med att lämna walk over.

Nu har Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd fattat beslut om det avbrutna cupderbyt på Bravida arena:

Gais vinner matchen med 3–0.

– Det har varit ett väldigt komplext ärende, konstaterar SvFF:s tillförordnade tävlingschef Tobias Tibell.

– Vi accepterar nämndens beslut utan invändningar då vi måste tydliggöra för de ansvariga för förseelsen vilka negativa konsekvenser som deras handlande medför för klubben, säger Max Markusson, klubbdirektör i IFK Göteborg.

Cupmatchen mellan IFK Göteborg och Gais på Bravida arena i måndags fick brytas vid ställningen 0–0 efter en läktarskandal. 

Pyroteknik sköts in på planen från delar av Blåvitts klack, bara några sekunder in i andra halvlek, och Gais-målvakten Marko Johansson drabbades av en hörselskada.

Matchen återupptogs inte.

Efter de senaste dagarnas turer – där Gais beslutade sig för att inte spela klart matchen vid ett senare tillfälle trots att Blåvitt vädjade om det – blev det till slut upp till Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd att fastställa ”de sportsliga konsekvenserna till följd av att matchen avbrutits och inte kan fullföljas”.

Under torsdagen sammanträdde disciplinnämnden och nu har beslutet offentliggjorts. Gais tilldelas segern med 3–0.

– Tyvärr det enda korrekta beslutet i en mycket mycket tråkig historia, vilket innebär att det inte skapar någon direkt glädje. Nu måste vi se framåt, säger Gais ordförande Glenn Heiman.

Blåvitt-klacken sköt raketer in mot planen i början av andra halvlek i cupderbyt mot Gais.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

 

”En förlust för svensk fotboll”

Enligt Svenska fotbollförbundets tillförordnade tävlingschef Tobias Tibell är beslutet i linje med praxis.

– Enligt huvudregeln i SvFF:s tävlingsbestämmelser så ska den felande parten, i det här fallet den förening vars supportrar orsakat den ordningsstörning som föranlett att man tvingats avbryta matchen, dömas som förlorande lag med målskillnaden 0–3. Jag kan konstatera att nämnden har tillämpat den huvudregeln, säger han till förbundets hemsida och fortsätter:

– Riksombudet (en form av åklagare på förbundet) har meddelat SvFF att efter genomgång av disciplinnämndens beslut gör riksombudet bedömningen att det inte finns några skäl att överklaga beslutet.

Tobias Tibell medger att de många vändningarna har gjort fallet komplicerat.

– Vi kan konstatera att det har varit ett väldigt komplext ärende. Dessutom har det behövts hanteras under stor tidspress, eftersom SvFF:s ambition hela tiden har varit att försöka minimera de negativa konsekvenser som händelsen riskerat att medföra även för övriga deltagande lag i Svenska cupen, säger han och tillägger:

– Det som har inträffat, ordningsstörningarna som gjorde att matchen fick avbrytas, är naturligtvis djupt beklagligt och det kan inte betraktas som något annat än en förlust för svensk fotboll. Avslutningsvis hoppas jag att Gais målvakt Marko Johansson snabbt tillfrisknar och att vi snart får se honom tillbaka på fotbollsplanen.

Gais målvakt Marko Johansson tar sig för örat när han lämnar planen under cupderbyt mot IFK Göteborg.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

 

”Vore principiellt helt galet”

Gais klubbchef Erik Bergkvist poängterar att klubbens ambition är att alla matcher så långt som möjligt ska avgöras på planen. Men som en följd av att målvakten Marko Johansson skadade hörseln när de pyrotekniska pjäserna regnade in på planen ändrades förutsättningarna.

– Vi har fått en skada på en av våra spelare till följd av ordningsstörningar. Att spela matchen på de föreslagna datum inom en mycket snar närtid skulle innebära att Gais skulle få förändrade sportsliga förutsättningar. Det vore ju även rent principiellt helt galet att acceptera det, göra ett byte och låta det passera. Det vore en mycket destruktiv väg att vandra, säger Erik Bergkvist.

IFK Göteborg kommer inte att överklaga beslutet.

– Vi accepterar nämndens beslut utan invändningar då vi måste tydliggöra för de ansvariga för förseelsen vilka negativa konsekvenser som deras handlande medför för klubben, säger Max Markusson, klubbdirektör i IFK Göteborg.