Ber nu om ursäkt – efter uttalandet: ”Pannkaka”

Victor Edvardsen.
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Victor Edvardsen, 25, klargjorde att han ville lämna Degerfors.

Nu ber målsprutan om ursäkt och vill blicka framåt.

– Nu kommer jag stanna här och göra samma sak som jag gjorde förra året – bära tröjan med stolthet, säger han i ett uttalande.

Samtidigt tar spelarens agent Michael Kallbäck på sig en stor del av skulden.

– Ansvaret är mitt, säger han till GT.

– Jag fick i lördags reda på att en allsvensk klubb var intresserad av mig. De har lagt ett bra bud på mig, men Degerfors vill inte sälja. De kräver en orimlig summa för att släppa mig, sa Victor Edvardsen till Nya Wermlands-Tidningen i går.

Det uttalandet väckte uppmärksamhet i fotbolls-Sverige.

Edvardsen ville inte uppge vilken klubb som lagt budet, men enligt GT:s uppgifter var det AIK som ville värva 25-åringen. Enligt NWT ska Degerfors ha fått ett bud på runt fyra miljoner kronor. Anfallarens relation med klubb- och lagledningen verkade minst sagt frostig med mindre än två månader till den allsvenska premiären mot AIK på Friends arena den 12 april.

– Jag har haft ett möte med Patrik Werner (sportchefen) där jag uttryckt en önskan om att lämna. Han vill inte att jag lämnar och Degerfors vill inte förhandla om priset, alls. Degerfors har sagt att det inte skulle stå i vägen om det dök upp en möjlighet för mig, men nu står de i vägen. Jag känner mig färdig i klubben. Jag kom hit med ett mål och det var att ta upp Degerfors i allsvenskan. Det är nu gjort, och jag vill ta mig vidare i min karriär, sa Edvardsen till NWT.

Victor Edvardsen är en av Degerfors stora stjärnor och var i fjol med och förde den anrika klubben till allsvenskan.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Det är alldeles för lågt”

Patrik Werner gav samtidigt sin syn på saken:

– Jag kan bekräfta att vi fått ett bud från en allsvensk klubb, men det är alldeles för lågt. Vi kommer inte att släppa honom för det priset. Han är under kontrakt två år till och det vet både han och hans agent. Det kom nog inte som en chock för dem.

Victor Edvardsens målfarlighet – 16 mål på 29 matcher – var en starkt bidragande orsak till att Degerfors knep andraplatsen i superettan i vintras. Nyligen gjorde han båda målen i träningsmatchen (2–2) mot IFK Göteborg, som han sedan barnsben är en stor supporter till, och Degerfors vill inte släppa sin stjärna i första taget.

Efter måndagens utspel tränade Victor Edvardsen med Degerfors under tisdagen. Han avböjde intervjuer med lokala medier efter träningen, men en stund senare släppte Degerfors och Edvardsen ett gemensamt uttalande där anfallaren bad om ursäkt.

– Först och främst vill jag be supportrarna om ursäkt för det som hände i går och hur det kom ut. Det kom ett bud från en allsvensk storklubb som fick mig att fundera på min framtid. Vissa saker blev bara pannkaka. Jag vill inte lämna Degerfors bara för att lämna. Nu kommer jag stanna här och göra samma sak som jag gjorde förra året – bära tröjan med stolthet, säger Victor Edvardsen till klubbens hemsida.

Degerfors sportchef Patrik Werner.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Blev bara negativt”

Degerfors sportchef Patrik Werner:

– Vi hade ett möte med Victor under morgonen. Där gick vi igenom vad som hänt de senaste timmarna. Han är ångerfull, vilket är bra. För det sköttes väldigt dåligt i går. Alla vet att det här bara blev negativt för honom. Han har förmodligen bollat det här med någon och då fått dålig rådgivning.

– Vi har varit tydliga med att vi tycker det här var fel. Han har bett om ursäkt till spelartruppen och till ledarna och har nu gjort ett uttalande till supportrarna. Klubben som la budet på honom har dragit sig ur förhandlingarna och Victor kommer därmed att stanna hos oss. Nu handlar det om att bygga upp förtroendet igen. Saker och ting får inte ligga på en sådan nivå som det gjorde i går. Nu lägger vi det här bakom oss och kommer att stötta honom så mycket vi kan.

Werner säger att han gillar Edvardsen både som spelare och person.

– Han är frispråkig och ibland blir det fel för honom. I det här fallet blev det väldigt fel. Hursomhelst, jag gillar lilla Edvardsen även om munnen blir stor ibland. Det är en trevlig kille som vi kommer ha nytta av på fotbollsplanen.

Edvardsen bad om att få lämna Degerfors.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Agenten självkritisk

När GT pratar med Victor Edvardsens agent Michael Kallbäck är han självkritisk.

– Jag får ge mig själv en uppsträckning i min roll som agent. Det är mitt jobb att se till att sådana här saker inte sker och där har jag brustit, det är inte svårare än så. Jag skulle givetvis ha försökt se till att de här uttalandena inte kom, men ingen är perfekt. Samtidigt är Victor en känslomänniska som ibland behöver få ur sig saker, säger Kallbäck och fortsätter:

– Det kommer väl att komma något gott ur det här också, även om han kommer att få jobba i motvind i Degerfors nu. Men det här är något som kommer att sporra honom, att visa alla vad han går för.

Kallbäck förklarar samtidigt vad som föranledde rubrikerna.

– Enligt oss hade Degerfors satt ett orimligt högt pris på Victor och då dog det. Det blev inte ens en förhandling. Där och då var det inte mer än så. Men Victor är en känslomänniska och var besviken över att det inte ens blev en förhandling, så då gjorde han ett uttalande lite i affekt.

– Jag känner Victor väl och vet hur han funkar. Det är oftast en positiv egenskap, att han är en känslomänniska som säger vad han tycker, men här borde jag ha gått emellan. Det är mitt ansvar. Även jag har pratat med Patrik Werner och bett om ursäkt.

Hur ser du på AIK:s bud?

– Jag vill inte kommentera något om någon klubb eller några summor.

Hur ser du på vad supportrar har skrivit efter Victors uttalanden?

– Det är svårt att lägga någon värdering i det eller att ha någon åsikt kring det. Det är givetvis så att man får ha full respekt för supportrars åsikter och det finns egentligen inget mer att säga om det. De har rätt till sina åsikter, precis som alla har.

Degerfors spelar i allsvenskan igen – för första gången på 23 år.