Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blåvitt straffas – efter jätteaffären

Benjamin Nygren blev IFK Göteborgs dyraste försäljning genom tiderna.Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
”Vi anser fortfarande att vi har handlat korrekt”, säger IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson.Foto: MICHAEL ERICHSEN/BILDBYRÅN
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. IFK Göteborg straffas efter jätteförsäljningen av Benjamin Nygren, 18.

Klubben bötfälls med 350 000 kronor för att ha använt en agent i samband med affären, skriver Aftonbladet.

Blåvitt-talangen var under 18 år när han såldes till belgiska Genk.

– Vi anser fortfarande att vi har handlat korrekt, säger IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson till GT.

Blåvitts supertalang Benjamin Nygren fyllde 18 år några veckor efter att övergången från IFK Göteborg till belgiska Genk var klar.

Det är skälet till att Blåvitt nu straffas för att ha använt en agent i samband med försäljningen som blev klubbens största genom tiderna.

Sedan i fjol är det förbjudet i svensk fotboll att använda förmedlare vid förhandlingar om övergångar när spelare är under 18 år.

Blåvitt bötfälls med 350 000 kronor, enligt Aftonbladet, och agenten Denis Celebic stängs av i ett år av Svenska fotbollförbundet.

Benjamin Nygren.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Blåvitt kan överklaga

IFK Göteborg kan komma att överklaga beslutet.

– Nu tar vi det lite lugnt och tar till oss vad nämnden har skrivit. Sen så utvärderar vi det och bestämmer oss för hur vi tar det vidare, säger Blåvitts klubbdirektör Max Markusson till GT.

Hur ser du generellt på domen?

– Att vi fortfarande anser att vi har handlat korrekt.

Två ledamöter i disciplinnämnden ville, enligt Aftonbladet, straffa Denis Celebic ännu hårdare och även utdöma böter på 50 000 kronor. Två andra ledamöter ville fria IFK Göteborg helt.

Blåvitts klubbdirektör Max Markusson.Foto: HENRIK JANSSON

Agenten: ”Katastrofalt beslut”

Denis Celebic, som i huvudsak jobbar med uppdrag för olika klubbar, var den som initierade affären. Han beskriver disciplinnämndens beslut som ”katastrofalt”.

– Jag får ta smällen hårdare än någon annan. IFK Göteborg får sitt straff men kan fortsätta verka, jag får inte jobba under ett års tid. Det är hårt för mig. Jag tycker det är ett katastrofalt beslut av disciplinnämnden, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Jag har varit med och sett till att IFK Göteborg får in över 40 miljoner kronor, pengar som kommer svensk ungdomsidrott till del. Ändå ska det hittas något fel. Det känns väldigt trist.

I somras sålde Blåvitt talangen Benjamin Nygren till belgiska Genk.Foto: VINCENT VAN DOORNICK / ISOSPORT BILDBYRÅN

Förbundet: ”Bra besked”

Agenten har inte bestämt sig för om han ska överklaga domen eller inte.

IFK Göteborg har fram till den 14 oktober på sig att överklaga.

SvFF:s förbundsjurist Tobias Tibell, som var den som anmälde IFK Göteborg och Denis Celebic för brott mot förmedlarreglementet, säger till tidningen:

– Som jag tolkar det anser en majoritet i disciplinnämnden att reglerna är tydliga. De har fällt de inblandade. Det var bra att disciplinnämnden gav det beskedet.