Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Tråkigt sätt att avsluta på – men jag har tvingats till det”

Jakob Johansson slutar med fotboll.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Johansson gjorde det enda målet i playoffmötet med Italien när Sverige gick till VM 2018.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Skador tvingar Jakob Johansson, 31, att lägga av.

Spelaren som sköt Sverige till VM 2018 återvände till IFK Göteborg förra sommaren och har bara spelat sporadiskt.

Under tisdagskvällen bekräftade IFK Göteborg GT:s uppgifter.

– Det är ett tungt beslut men mina stora skador har naturligtvis haft jobbiga konsekvenser för mig de senaste åren, säger Jakob Johansson till Blåvitts hemsida.

När Jakob Johansson kom hem till Blåvitt i maj förra året var han förhoppningsfull.

Och förväntningarna från klubben var stora på honom, trots att han höll på med rehab efter sin knäskada.

Först 22 juli gjorde han comeback mot Falkenberg. När han hoppade in ledde Blåvitt med 2–0, matchen slutade dock 2–2 och Jakob Johansson beskrev återkomsten som lite av en mardröm.

”Kommer inte som någon chock”

Under några av de matcher som han spelade visade han dock en del av sin klass och visade vad som kunde komma när han var tillbaka fullt ut igen.

Men Jakob Johansson kom aldrig tillbaka i gammal god form. GT kunde under tisdagen berätta att skadeproblemen vägrade ge med sig och att hans hans karriär riskerade att vara över. Karriären tog officiellt slut i och med artikeln på IFK Göteborgs hemsida senare på tisdagen.

– Det är ett tråkigt sätt att avsluta på, men jag har tvingats till det. Detta kommer inte som någon chock eller överraskning just nu utan det är ett beslut som har vuxit fram, säger han till klubbens hemsida.

”Cupguldet betydde väldigt mycket”

Spelaren som gick från att vara hackkyckling till supportrarnas favorit och nyckelspelare på mittfältet beklagar att det inte blev som han hade tänkt, men han pekar på de positiva saker han fick uppleva under karriären.

– Jag är väldigt glad att jag återvände och att vi familjen valde att flytta hem till Västkusten. Att få vara med och vinna cupguldet förra sommaren betydde väldigt mycket för mig. Jag är nöjd med det jag har åstadkommit som fotbollsspelare, både i Blåvitt och landslaget. Men jag hade så klart velat nå ännu fler framgångar, säger han till IFK Göteborgs hemsida.

Sportchefen Pontus Farnerud tackar Johansson för hans tid i klubben:

– Jag vill mest säga tack till Jakob från hela föreningen. För att han återvände, för allt han har gett och gjort för Blåvitt. Jakob är allt det vi hoppas få av en spelare i IFK Göteborg, säger Farnerud till hemsidan.

Hyllas av Janne Andersson

Förbundskaptenen Janne Andersson hyllade Jakob Johansson på landslagets presskonferens under tisdagen. Han minns särskilt Johanssons mål mot Italien.

– Det målet kommer alltid att finnas med mig. Det målet sköt oss indirekt till VM, säger Janne Andersson. 

Jakob Johansson slog sig in i Janne Anderssons landslag efter ett tag.

– Frankrike borta var den första matchen. Han var en spelare som inte märktes så mycket men hade en kuslig förmåga att vara på rätt ställe och gjorde mycket nytta i det dolda. En oerhört nyttig fotbollsspelare, säger Andersson och fortsätter:

– Det är speciellt med play off-spelet där han gör målet och tyvärr skadade sig. Det gjorde att han inte kunde vara med i VM. Det har varit skadeproblematik hela tiden därefter vad jag förstått. Det är alltid tråkigt när man själv inte får välja när man ska sluta. Jakob är en jättefin kille.

Så här lät det när Jakob Johansson återvände till IFK Göteborg för ett år sedan.
Mikael Stahres första ord om att vara tillbaka i IFK Göteborg: ”Extremt stolt”